Suplimente

La un nou nivel

La un nou nivel

Autor: Bogdan Alecu

26.11.2018, 00:07 379

Fostele mari platforme industriale rede­vin treptat „fabrici“, dar de această da­tă de conţinut, pe măsură ce clădirile de birouri iau locul coloşilor indus­triali. Spre deosebire de anii trecuţi, când proiectele erau dezvoltate individual, treptat, acum sunt dezvoltate platforme integrate, sau sunt dezvoltate astfel încât să devină o zonă mixtă, de birouri, rezidenţial şi comercial, astfel încât zona să fie percepută drept un „minioraş“.

Potrivit companiei de consultanţă Colliers In­ter­national, în Bucureşti am ajuns la aproape 2,4 mil. mp de spaţii de birouri moderne şi vom depăşi acest prag până la finalul anului. Pentru sfârşitul anu­lui 2019, putem ajunge la 2,8 mil. mp dacă ne ba­zăm strict pe informaţiile comunicate de dezvoltatori.

„În opinia noastră însă există semne de între­ba­re suficiente privind aproximativ un sfert din to­talul de peste 320.000 mp programaţi a fi livraţi anul viitor; discutăm, pe de-o parte, de o activitate îngre­una­tă pe piaţa construcţiilor, precum şi de faptul că unii proprietari ar putea deveni reticenţi în a finaliza clădirile prea repede dacă nu ating o masă cri­tică de chiriaşi care să se mute acolo încă de la inau­gurare. Şi, având în vedere cât de tensionată este piaţa muncii în zona de salariaţi cu studii supe­rioare, un asemenea scenariu este destul de pro­ba­bil“, a spus Simona Filip, Associate Director Office Agency în cadrul Colliers International România.

În ceea ce priveşte centrele regionale, cererea puternică de birouri a dus la o expaniune puternică. La Cluj stocul de birouri moderne va ajunge până la finalul anului la circa 229.000 mp, iar anul viitor vom ajunge la 274.000 mp.

La Timişoara piaţa de birouri ajunge la final de 2018 la 201.000 mp după livrări semnificative, de 74.000 mp. Anul viitor ar putea fi cel puţin la fel de im­presionant pe zona de livrări dacă Iulius Group va reuşi să finalizeze clădirea turn din cadrul Openville - cea mai înaltă clădire de birouri din România. Stocul ar putea ajunge la 279.000 mp.

Iaşiul, caracterizat de Martin Slabbert de la Prime Kapital drept „noul Cluj“, ajunge anul acesta la un stoc de circa 173.000 mp, iar anul viitor ar putea fi de aproximativ 192.000 mp. Prime Kapital vrea să dezvolte acolo în următorii ani un proiect de 100.000 mp de birouri.

„Pe lângă oraşele mari care se află în plin avânt (şi care şi-au dovedit potenţialul), primim destul de des întrebări de la companii interesate să deschidă birouri în oraşe medii. Am avut cereri pentru Târgu Mureş, Sibiu, Oradea, Bacău, Constanţa sau Piteşti“, a spus Simona Filip.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO