Suplimente

(P) 5 mituri despre rolul şi importanţa boardurilor

(P) 5 mituri despre rolul şi importanţa boardurilor
13.12.2019, 08:00 562

Într-o perioadă marcată de turbulenţe, organizaţiile din toată lumea au nevoie de conducători care să cunoască, să înţeleagă şi să ştie cum să acţioneze astfel încât să medieze tensiunile, dar mai ales care să ştie să construiască în paradigme noi viitorul.

„Prăbuşirea mai multor celebre companii în epoca dot.com-urilor şi scandalurile din ultimii ani: Facebook - Cambridge Analytica, Tesla – Elon Musk etc. ne-au arătat cât de importantă este existenţa unor boarduri constituite din profesionişti. A fi profesionist înseamnă că eşti abilitat să lucrezi într-un domeniu în baza unei  pregătiri profesionale care are o acreditare recunoscută de instituţii responsabile. Această acreditare girează faptul că tu ştii ce ai de făcut când şi cum, şi vei acţiona responsabil, în deplină cunoştinţă de cauza. Profesionalizarea boardurilor este unul dintre cele mai importante aspecte legate de dezvoltarea pe termen lung a României şi în care noi credem cu tărie“, a spus Carmen Micu, fondator şi CEO al Envisia, şcoală care oferă pe plan local primul program postuniversitar acreditat care profesionalizează rolul membrilor în consilii de administraţie: Postgraduate Qualification Programme in Board Practice and Directorship. Este primul program din lume, şi unicul la ora aceasta, special conceput şi destinat membrilor din consilii de administraţie, şi este creat de Henley Business School, University of Reading din Marea Britanie. Cele mai multe confuzii în ceea ce priveşte boardurile provin dintr-o înţelegere greşită a rolului şi a importanţei consilului de administraţie într-o organizaţie, dar şi a unor practici greşite ale unor companii mari din acest punct de vedere. Nevoia de profesionalizare a celor peste 35.000 de membri din consiliile de administraţie din România devine astfel esenţială.

„Sunt multe abilităţi pe care un membru de board trebuie să le dezvolte pentru a-şi îndeplini cu adevărat rolul şi a aduce valoare procesului decizional în sine, dar m-aş limita la câteva care sunt importante: să poată să creeze în jurul său o cultură a „dezbaterilor deschise“, întotdeauna bazate pe  dovezi, fapte, informaţii; să poată să do­bân­dească şi să inspire la rândul său - încrederea membrilor din consiliul din care fac parte; să acţioneze mereu într-o manieră  profesionistă; să includă în procesul de decizie membri independenţi;  să susţină recrutarea bazată pe dovezi a membrilor boardului; să fie ghidaţi de standarde etice şi responsabilitate în compor­tamentul  lor profesional şi personal“, a spus Adriana Lobdă, fondator şi director de strategie şi dezvoltare în cadrul Envisia.

 

MITURI CU ŞI DESPRE MEMBRII DE BOARD

 

- Un board (consiliu de administraţie) trebuie să fie loial acţionarilor

Problema rezidă în modul în care te raportezi la istoria existenţei unei companii – îţi doreşti o dezvoltare pe termen lung şi nu una axată pe rezultate imediate. Deci loialitatea boardului este faţă de companie şi nu faţă de cei care au interese pe termen scurt.

 

- Scopul consiliului de administraţie este de a maximiza valoarea acţiunilor

Concentrarea pe livrarea unui EPS ridicat  (earnings per share – profit pe acţiune), adică asupra maximizării valorii acţiunilor pe termen scurt, poate fi văzută că o abatere de la datoria de jure a membrilor boardului, sacrificând de facto crearea de valoare pe termen lung. Scopul consiliului de administraţie este de a proteja compania şi garanta existenţa ei pe termen lung.

 

- CEO sau directorul general raportează şi răspunde în faţă acţionarilor

Directorul general răspunde în faţa consiliului de administraţie, care îi evaluează performanţa şi determină compensaţia în mod transparent.

 

- Nu avem nevoie de membri independenţi în consiliile de administraţie

Executivul (managementul) nu se poate supraveghea pe sine însuşi. La nivel internaţional a crescut semnificativ prezenţa în boarduri a membrilor independenţi  -  tocmai pentru că ei privesc lucrurile dintr-o perspectivă obiectivă detaşată.

 

-  Acţionarii sunt cei care stabilesc direcţiile de dezvoltare şi le transmit consiliului de administraţie

Atribuţiile principale ale boardului sunt legate de strategiile de dezvoltare pe termen lung şi sunt stabilite în documentele de constituire ale companiei. De acolo începând, acţionarii au un control minim asupra activităţii companiei - dincolo de capacitatea lor de a vota periodic propunerile consiliului de administraţie.

 

10 ianuarie 2020 - Data-limită de înscriere în primul program cu acreditare academică internaţională, Postgraduate Qualification Programme in Board Practice and Directorship, oferit în România de Envisia în parteneriat cu Henley Business School din Marea Britanie

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO