• Leu / EUR4.7231
  • Leu / GBP5.2496
  • Leu / USD4.2103
Suplimente

Transilvania şi Banat, regiunea antreprenorilor campioni care produc valoare adăugată. Sunt companii care în fabricile lor au angajat mii de oameni şi care dau tonul în mediul de business local

Autor: Corina Mirea

2 nov 2015 512

Peste 40 de premii au ajuns în ultimii cinci ani la antreprenori din Braşov, Timiş, Cluj, Bihor, Mureş, Sibiu, Hunedoara sau Alba pentru a marca performanţa în business pe care câteva zeci de companii care au pornit ca afaceri de familie au avut-o chiar şi în contextul crizei sau, mai bine spus, mai ales în recesiune.

Sunt cinci ani de când Ziarul Financiar, împreună cu Enterprise Investors, BCR, PwC şi Asociaţia Triple Helix scot la lumină oameni pe care puţini îi ştiu şi afaceri pe care aceştia, în loc să le laude, continuă să investească în ele şi să le dezvolte din resurse proprii, nu aducând bani de la vreo companie-mamă.

„Iniţial, a fost ideea realizării unui clasament al companiilor dinamice, monitorizând şi premiind companiile care aveau creşteri importante ale cifrei de afaceri în fiecare an. În timp, am început să analizăm companiile şi cu alte instrumente decât indicatorii financiari. Am descoperit adevăraţi campioni ai businessului romanesc, antreprenori care îşi făceau datoria cu modestie şi cu dedicaţie, dezvoltând companii şi branduri fără a beneficia de recunoaştere publică”, spune Cristian Nacu, senior adviser al Enterprise Investors.

 

Cum sunt antreprenorii din Transilvania şi Banat

Minuţiozitatea, planificarea din timp şi precizia par să fie unele dintre cele mai importante calităţi ale antreprenorilor, indiferent de regiunea din care provin. Sunt acele elemente care le-au permis să ajungă la sute sau chiar mii de angajaţi, chiar dacă într-o perioadă de criză financiară primul instinct este recurgerea la tăieri şi care i-au propulsat spre afaceri de zeci sau sute de milioane de lei. Unii dintre cei care astăzi sunt pe lista puţinilor români care reuşesc să se bată de la egal la egal cu multinaţionalele şi-au confirmat statutul de elită a mediului antreprenorial românesc în mai multe rânduri. Un exemplu ar putea fi Emsil Techtrans sau IRUM, două companii care au un istoric de 15 ani, respectiv de două decenii şi care s-au născut, poate, din întâmplare. Emsil Techtrans, spre exemplu, a fost înfiinţată de antrepre­norul Silviu Dan Mânzat, care a decis, în 1995, că nu vrea să mai lucreze pentru alţii ca angajat, ci ca proprietar de companie. De la această filosofie personală însă, el a ajuns să facă aproape 68 de milioane de lei pe an.

„În Transilvania, companiile sunt implicate preponderent în producţia industrială, iar afacerile antreprenoriale concurează adesea pe picior de egalitate cu multinaţionalele. Campioni sunt companii cu tradiţie (Elba, Fares, Farmec – doar câteva exemple). Electrogrup şi Ropharma sunt cele două companii din Transilvania care au câştigat premiul «Antreprenorul Anului» în 2011 şi respectiv 2012 – activând în două sectoare foarte competitive (echipamente pentru telecom şi energie, respectiv industria farmaceutică)”, explică Mihai Aniţa, partener, liderul echipei de servicii de audit pentru antreprenori şi afacerile de familie al PwC. Astfel, reiese conceptul pe care antreprenorii din zona Transilvaniei, dar şi a Banatului îl au faţă de business, faţă de ideea de a construi o companie. Aceştia au mizat de-a lungul timpului mai mult pe producţie, pe produse cu valoare adăugată, din care banii nu se fac rapid, ci este nevoie de ani de zile pentru a ajunge pe breakeven şi cu atât mai mult pentru a recupera investiţia. Iar această concentrare pe a produce ceva în loc să se dea marfă dintr-o parte în alta se vede şi în modul în care judeţe de referinţă ale acestei zone, cum sunt Braşov, Timiş sau Cluj, s-au poziţionat pe piaţă în ultimii ani. Acestea au devenit poli economici ai României, sunt zone unde şomajul este la cele mai mici cote, unde salariile sunt peste media naţională şi se apropie vertiginos de Capitală şi unde companiile abia dacă mai au ce angaja pentru că facultăţile nu scot suficient de mulţi absolvenţi, preponderent în specializări tehnice, pe care se bazează şi cei mai dinamici antreprenori.

 

Cele mai citite ştiri
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7231
Diferență: -0,2408
Ieri: 4.7315
Azi: 4.2103
Diferență: -0,2322
Ieri: 4.2103
Azi: 5.2496
Diferență: 0,2578
Ieri: 5.2727
Azi: 4.2861
Diferență: 0,4641
Ieri: 4.2800