Dan Corbuţ, proprietarul Agroind Cauaceu din Bihor
Ei beneficiază de subvenţii mai mari ca noi şi ne încurcă
„Din anumite puncte de vedere, intrarea în Uniunea Europeană a fost de bun augur pentru businessul pe care îl conduc. Acum avem deschidere către pieţele internaţionale de cereale, avem o informaţie mai bună asupra preţurilor cerealelor, avem subvenţii pe suprafeţele de teren pe care le lucrăm şi putem cât de cât să concurăm la preţuri cu celelalte pieţe. Avem acces mai uşor la produsele de care avem nevoie în agricultură care din păcate multe dintre ele nu se mai fac la noi şi trebuie să le importăm. Ca puncte slabe ale intrării în UE văd concurenţa mai mare, sunt anumite produse la care ei beneficiază de subvenţii mai mari ca noi şi atunci asta ne încurcă. Nu putem spune că faptul că am intrat în UE a făcut totul roz şi dacă nu intram era totul gri.
În sectorul nostru de activitate cred că România a pierdut puţin în urma intrării în UE pentru că nu am atras decât o mică parte din fondurile care ne reveneau”.
Agroind Cauaceu din Bihor, companie specializată în cultivarea şi prelucrarea cerealelor, dar şi în comercializarea de inputuri, cu afaceri de 241 milioane de lei anul trecut.
Neculai Apostol, fondator al grupului de firme din industria cărnii Kosarom din Paşcani
Birocraţia ne împiedică să accesăm fondurile UE
„Intrarea în Uniunea Europeană ne-a ajutat pentru că am avut o deschidere mai largă la anumite pieţe. Dar ce mă doare foarte tare este faptul că birocraţia este excesivă. Această birocraţie ne împiedică să accesăm fonduri europene. În loc să ne ocupăm de producţie trebuie să facem o mie de documente. Este inadmisibil. Cred că trebuie să facem mult mai mult după intrarea în UE, trebuia să profităm mult mai mult de fondurile europene şi din punctul acesta de vedere România a pierdut”. Compania Kosarom din Paşcani are aproape 1.200 de angajaţi.