Grupul Adrem, unul dintre cele mai mari businessuri antreprenoriale din domeniul soluţiilor industriale şi al lucrărilor energetice, şi-a stabilit ca ţintă de afaceri pentru următorii cinci ani pragul de 100 de milioane de euro, dublu faţă de nivelul actual, România fiind privită ca principalul motor de business.
„Nu o văd ca pe o obligaţie a antreprenorului să iasă neapărat în afara graniţelor. Mai degrabă consider că obligaţia noastră trebuie să se îndrepte către sustenabilitatea afacerii şi a joburilor pe care le oferim. Poţi fi puternic şi pe piaţa locală şi să contribui la dezvoltarea unei clase de antreprenori care să sprijine dezvoltarea economiei şi a societăţii în care trăim”, spune Corneliu Bodea, CEO al Adrem, grup care azi are 1.500 de oameni, majoritatea în România. Grupul a fost fondat în urmă cu circa 30 de ani de fraţii Adrian şi Corneliu Bodea, având acum o prezenţă internaţională în ţări precum Elveţia, SUA şi China.
„Dincolo de piaţa locală, care de altfel este şi cea mai importantă pentru grupul Adrem şi unde avem o experienţă de 30 de ani în domeniul soluţiilor şi lucrărilor energetice, suntem printre puţinele companii antreprenoriale care şi-au extins afacerile şi peste graniţă, cu prezenţă internaţională în ţări precum Elveţia, Olanda, SUA, Mexic şi China în domeniul metalurgiei.” Bodea mai spune că una dintre tehnologiile dezvoltate de grup, destinată domeniului metalurgic, se foloseşte într-o industrie unde, din păcate, România mai are puţine lucruri de spus. Astfel Adrem a trebuit să caute contracte în afara graniţelor.
„Prin urmare, în 2012 am achiziţionat un competitor din Elveţia, MTAG Marti Technologie AG, care are sedii şi în SUA, iar în acest moment suntem prezenţi cu sedii şi proiecte în aproape 30 de ţări din toată lumea. Aproximativ 15% din cifra de afaceri a grupului provine din prezenţa externă.”
Pe plan local însă, Bodea este de părere că piaţa energiei va avea o creştere spectaculoasă pe termen lung şi de aceea creşterea businessului se va axa pe oportunităţile care vor veni odată cu tranziţia energetică.
„Sunt de părere că în următorii zeci de ani vom vorbi cu precădere despre consumul sustenabil de energie, despre schimbarea mentalităţii în ceea ce priveşte consumul de energie şi valoarea reală a energiei, dar şi despre eficienţă energetică, digitalizarea infrastructurii energetice, obiective de care sunt ataşat şi în direcţia cărora îmi îndrept şi viziunea cu privire la afacerile grupului Adrem. Ne propunem totodată să extindem regional activitatea din acest domeniu, beneficiind de pe urma experienţei consolidate în România.”