Suplimente

ZF 23 de ani. Ambiţii de extindere. Francisc Peli, casa de avocatură PeliPartners: Perioada pe care încă o traversăm ne-a arătat punctele slabe nu doar nouă, românilor, ci întregii lumi. Cred că de acolo ne putem lua lecţiile pentru mai departe

ZF 23 de ani. Ambiţii de extindere. Francisc Peli, casa...

Autor: Cristina Roşca

24.11.2021, 11:04 173

Francisc Peli este managing partner al casei de avocatură PeliPartners, unul dintre jucătorii importanţi din piaţa de profil.

„Perioada pe care încă o traversăm ne-a arătat punctele slabe nu doar nouă, românilor, ci întregii lumi. Cred că de acolo ne putem lua lecţiile pentru mai departe. Ultimii doi ani au adus cu ei o criză de sănătate şi umanitară, dar la care mediul de afaceri a fost receptiv. Liderii s-au adaptat la faptul că «normal» sau «business as usual» nu mai există, iar noua realitate este definită de incertitudine dar şi de oportunităţi pe măsură. Companiile au dovedit rezilienţă, scalându-şi afacerea, investind în tehnologii digitale, inovând. Pentru multe dintre ele, acestă periodă, deşi de criză, a însemnat dezvoltare.  Acum mai trebuie să reuşim şi ca ţară. Nu e o noutate că investiţiile trebuie îndreptate către sectoarele vitale ale economiei – sănătate, energie, infrastructură sau educaţie.

În prezent, România beneficiază de sume importante alocate pentru investiţii mari prin programele puse la dispoziţia statelor membre de Uniunea Europeană. Cheia dezvoltării viitoare a României în următorii ani stă în absorbţia şi utilizarea inteligentă a acestor fonduri, într-un cuvânt în INVESTIŢII.  Este vizibil că Europa Centrală şi de Est a recuperat semnificativ din decalajele faţă de ţările din vestul Europei în ultimii ani. Unele state mai repede – pentru că au intrat devreme în Uniunea Europeană – altele, cum este cazul României, mai greu, din pricina aderării târzii. La reducerea acestor decalaje a contribuit şi va continua să contribuie şi viteza de atragere a fondurilor europene şi modul în care aceste fonduri europene sunt folosite.

Viitorul regiunii depinde de gradul de interconectare cu Vestul şi integrarea cât mai completă în blocul comunitar prin îmbrăţişarea valorilor şi obiectivelor comune europene. Din acest punct de vedere, vor fi importante modul şi viteza de implementare a condiţiilor din PNRR-urile naţionale, care vor ajuta atât la depăşirea crizei sanitare, cât şi la o mai bună integrare economică.”


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO