Suplimente

ZF la 20 de ani. Anul 2000. O cursă economică spre stabilitate şi prosperitate

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Bogdan Cojocaru

16.11.2018, 14:13 196

După căderea comunismului, economiile est-europene au trecut prin transformări profunde în efortul lor de a deveni economii de piaţă mature şi de a le ajunge din urmă pe cele mai mari şi mai prospere în comparaţie cu nivelurile est-europene, din vestul europei. Adică de a deveni economii competitive pe pieţele internaţionale, nu doar regionale. Cehia este prima ţară din fostul bloc comunist inclusă de banca mondială în rândul economiilor dezvoltate, însă cehia nu este nici cea mai mare economie din regiune şi nici cea mai prosperă.

 
 

16 februarie 2000

Muschetarii IT au detronat foştii corifei ai industriei. Valoarea Microsoft depăşeşte pib al Europei Centrale şi de Est. Explozia tehnologică duce la instaurarea unei noi economii. Marii câştigători ai acestei revoluţii sunt companiile din sectoarele informaticii şi telecomunicaţiilor.

În 2019, estimările arată că piaţa locală de software şi de servicii de it va depăşi două praguri istorice: numărul de IT-işti va trece de 100.000, iar valoarea totală a industriei va trece de 5,1 miliarde de euro.

 

28 februarie 2000

4,5 milioane de salariaţi nu pot plăti 6 milioane de pensionari. Imposibilitatea finanţării de la trezoreria statului prin dobânzi preferenţiale, de 7-8%, a deficitului bugetului asigurărilor sociale de stat, hotărâtă prin ordonanţa 35/30 ianuarie a.c., a speriat Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS), care, prin vocea secretarului de stat Simona Marinescu, cere modificarea grabnică a acestei ordonanţe.

 

28 martie 2000

De zece ani, „firul roşu” este pierderea unui milion de locuitori. România se află într-un declin demografic inexorabil, populaţia scăzând şi devenind tot mai bătrână.

În prezent, economia României pierde anual câte aproximativ două miliarde de euro din cauză că 140.000 de locuitori „dispar” din statistici, fie din cauza migraţiei în străinătate, fie din cauza sporului natural negativ.

 

25 mai 2000

Administratorii FNI s-au dat la fund, după ce s-au dat la fond. Prăbuşirea Fondului Naţional de Investiţii (FNI), probabil cea mai mare schemă ponzi din istoria României, a avut un efect devastator nu doar asupra celor circa 300.000 de persoane păgubite, ci a lăsat totodată urme adânci la nivelul percepţiei întregii populaţii cu privire la produsele de economisire şi a compromis o industrie: a fondurilor mutuale.

Căderea FNI a rămas în istorie ca cea mai mare fraudă financiară, cifrată la 300 de milioane de dolari, şi a lăsat un gust amar investitorilor săi, în condiţiile în care procesele persoanelor care au pus la punct devalizarea fondului au fost tărăgănate la nesfârşit, iar pedepsele efective ale vinovaţilor au fost considerate derizorii în comparaţie cu pagubele produsele. La aproape 20 de ani de la colapsul FNI, sunt doar 300.000 de investitori români care şi-au pus „averea” în fonduri mutuale, în timp ce numărul deponenţilor persoane fizice cu depozite la bănci trece de 15 milioane.

 

12 iunie 2000

Trei sferturi dintre români vor să intrăm în NATOo. Majoritatea românilor se pronunţă pentru integrarea ţării în NATO, iar instituţia armatei se bucură, în continuare, de încrederea celei mai mari părţi a populaţiei, relevă un sondaj de opinie realizat de IMAS, la comanda Ministerului Apărării Naţionale. Analiştii politici spun că opţiunea populaţiei pentru integrarea în NATO indică faptul că populaţia a început să perceapă interesele generale ca fiind dincolo de opţiunea declarată a unei grupări politice.

România a aderat la NATO în 2004

 

19 iunie 2000

Primarul general este ales cu votul a numai 15% din bucureşteni. Candidaţii sunt Sorin Oprescu - PDSR şi Traian Băsescu - PD.

În 2018, primarul Capitalei este Gabriela Firea, aleasă în această funcţie în iunie 2016.

 

7 decembrie 2000

Criză bancară în Turcia: cât va suferi România? Criza va afecta economia românească, potrivit analiştilor. Efectele sunt atât directe, asupra sucursalelor băncilor turce din românia, cât şi indirecte, prin afectarea imaginii ţărilor cu economii în formare.

În 2018, o nouă criză atacă economia Turciei, prin prăbuşirea lirei turceşti. În perioada ianuarie-octombrie 2018, lira s-a devalorizat cu aproximativ 40% faţă de dolar, împinsă în jos de presiunile create de sancţiunile comerciale aplicate reciproc de SUA şi Turcia.

 

20 decembrie 2000

PDSR are în plan o staţiune nouă-nouţă pe litoral. Statul dă utilităţile, primăria terenul, numai să vină investitorii cu banii. Viitorul ministru al turismului Dan Matei Agathon vrea să construiască o nouă staţiune pe litoral,  care s-ar putea numi „Europa”, la standarde turistice de calitate occidentală, acest proiect fiind una dintre priorităţile sale şi ale PDSR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO