Suplimente

ZF la 20 de ani. Anul 2002. „Uzine“ pentru corporatişti

galerie foto

galerie foto

Autor: Alina-Elena Vasiliu

18.11.2018, 16:21 193

Mai puţin de 80.000 de metri pătraţi reprezentau întregul stoc de spaţii de birouri din Capitală în urmă cu două decenii, când piaţa proiectelor office nu ajunsese la cotele de astăzi. Printre clădirile de birouri considerate moderne pentru Bucureştiul anului 1998 se numărau complexul World Trade Center din Piaţa Presei, Bucharest Financial Plaza (fostul turn Bancorex, în prezent sediu al BCR) de pe Calea Victoriei sau sediul Bursei de lângă Armenească.

Astăzi, birourile nu sunt doar locuri pentru activitatea zilnică a corporatiştilor, ci adevărate hub-uri care concentrează facilităţi diverse pentru angajaţii din clădirile cu zeci şi sute de mii de metri pătraţi. O clădire de birouri este şi cel mai înalt imobil din România - Sky Tower, iar la Timişoara se pregăteşte doborârea acestui record, tot cu o clădire de birouri, în ansamblul Openville, dezvoltat de omul de afaceri Iulian Dascălu. În ultimii ani, stocul de birouri moderne
din Capitală a crescut de peste 30 de ori.

 

5 martie 2002

Gigantul E.ON vrea să pună România pe harta sa. Compania germană este interesată de două firme de distribuţie de energie electrică - Electrica Banat şi Electrica Transilvania Nord.

E.ON a intrat în România în anul 2005, când a preluat fostele societăţi de stat din domeniul gazelor naturale şi energiei electrice. Companiile din structura grupului E.ON operează, în prezent, o reţea de distribuţie a gazelor naturale în lungime de peste 21.560 de kilometri şi o reţea de distribuţie a energiei electrice de peste 81.500 de kilometri.

 

8 aprilie 2002

Pensie categoria business: 131 de milioane de lei. Câţiva romîni au pensii mai mari decît unele salarii din Occident. Pentru mulţi salariaţi, pensionarea este momentul în care se strânge cureaua. Pensia medie este în acest moment de 1.160.865 lei (37 de dolari), iar salariul mediu atinge 104 dolari pe lună. Un venit de peste 4.000 de dolari pe lună e deci un vis pentru mulţi dintre românii care muncesc.

 

25 iulie 2002

Exporturile - mai mult nu înseamnă neapărat mai bine. Exporturile româneşti au crescut în primele şase luni ale anului cu 8%, ceea ce înseamnă un plus de 600 milioane de dolari. La prima vedere, acest salt al unui segment al economiei plafonat până în 2000 ar însemna o dezmorţire spectaculoasă a firmelor exportatoare şi o recâştigare de cote pe piaţa externă. Lucrurile nu stau tocmai aşa. Plusul de încasări a avut la bază nu atât factori interni, cât conjunctura legată de evoluţia raportului leu/dolar.

 

19 august 2002

Cădere dramatică a vânzărilor de cafea. Pentru prima oară în ultimii ani, consumul de cafea ambalată a scăzut pe piaţa românească, pe primele şase luni, cu aproximativ 30%, iar situaţia pare să continue şi în a doua jumătate a anului, conform estimărilor specialiştilor.

În prezent, piaţa cafelei depăşeşte 400 de milioane de euro anual, potrivit estimărilor ZF.

 

19 septembrie 2002

Schimbare de management la Dacia. Francezii de la Renault au preluat şi funcţia de director general. Christian Estève a preluat funcţia de director general, pentru Constantin Stroe fiind creată funcţia de vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie. În funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie a fost numit Luc-Alexandre Ménard, care a luat locul lui Manuel Gomez, promovat în primăvara acestui an în ierarhia grupului Renault.

 

24 septembrie 2002

România intră pe harta fondurilor de investiţii imobiliare. Piaţa imobiliară românească continuă să simtă lipsa unor surse de finanţare care să accelereze construirea de clădiri de birouri şi spaţii comerciale noi, moderne.

După 16 ani, România a ajuns să numere peste 100 de centre comerciale şi aproape 20 de alte noi proiecte comerciale vor fi gata până în 2019, potrivit consultanţilor din piaţă. Stocul total de birouri este de peste 3 milioane de metri pătraţi la nivel naţional, din care 2,4 milioane de metri pătraţi se găsesc doar în Bucureşti.

 

20 noiembrie 2002


Euro va lua locul dolarului în calculul cursului de schimb. Calcularea  cursului de schimb valutar al leului în raport cu euro va fi una dintre cele mai importante mişcări de pe piaţa valutară din 2003. Mişcarea este importantă pentru companiile care până acum se raportau la dolar. În acest moment (2002 - n. red.), la Bucureşti se calculează mai întâi cursul leu/dolar pe baza cotaţiilor practicate de băncile comerciale şi afişate pe ecranele de tranzacţionare la ora 12, după care în funcţie de paritatea euro/dolar pe piaţa externă se stabileşte cursul de referinţă al leului în raport cu euro.

 

6 decembrie 2001 + 10 decembrie 2001

Cartea vizelor se joacă la Bruxelles. Miniştrii de interne ai ţărilor Uniunii Europene hotărăsc dacă elimină obligativitatea vizelor pentru românii care călătoresc în spaţiul Schengen.

Eliminarea vizelor pentru românii care doreau să călătorească în ţări din spaţiul Schengen a fost pentru mulţi români un eveniment mai important decât însăşi aderarea la Uniunea Europeană pentru că a desăvârşit practic, în viziunea multora, libertatea obţinută la Revoluţie. A fost momentul în care mulţi români au decis să găsească în străinătate locuri de muncă mai bine plătite decât cele de pe plan local, unde salariul mediu net pe economie era puţin peste 120 de euro lunar. Cu mult sub ce se câştiga atunci în ţările din vest.

În 2002, în paginile ZF se scria că firmele din turism, transporturi şi băncile primesc cu braţele deschise această eliminare a vizelor pentru că încasările vor creşte, iar formalităţile şi drumurile făcute la instituţiile publice vor fi reduse.

Astăzi, sunt peste 1,1 milioane de români în Italia, în Spania sunt peste 600.000 de români, iar în Germania jumătate de milion, conform statisticilor Eurostat.    

Eliminarea vizelor ar fi trebuit să reprezinte şi o accelerare a aderării României la spaţiul Schengen, însă chiar acest val de români plecaţi în străinătate, dar şi corupţia au făcut ca intrarea României în spaţiul Schengen să nu fie încă un plan realizabil.

 

18 decembrie 2002

Cei mai mari investitori străini în România sunt românii. Românii plecaţi au trimis în ţară 1,3 mld. dolari, mai mult decât investiţiile străine. Capacitatea de atragere a investiţiilor - nesemnificativ ameliorată în 2002 este compensată astfel în balanţa de plăţi a României de intrările de capital din transferuri curente. România rămâne mult în urma Poloniei, Ungariei sau Cehiei la acest capitol, fiecare din aceste ţări atrăgând 4-5 miliarde dolari investiţii străine directe anual.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO