Suplimente

ZF la 20 de ani. Anul 2003. Cum arăta indicele bursier BET în 1998 şi cum este în prezent

galerie foto

galerie foto

Autor: Liviu Popescu

18.11.2018, 17:38 221

În ultimele două decenii, aproape 40 de companii au intrat în structura indicelui principal bet, iar acţiunile acestora au fost astfel urmărite de investitori cu sute şi zeci de miliarde de euro pe mână. De la o valoare de circa 300 de puncte în toamna anului 1998 şi zece companii în structura sa, indicele principal BET a ajuns în prezent la 8.600 de puncte şi 15 companii. Banca Transilvania este cel mai longeviv emitent din structura indicelui principal, fiind parte din prima ligă bursieră din 1997 încoace.

„Răbdarea” a început să-şi arate roadele în urmă cu câţiva ani, când banca de la Cluj a devenit cea mai tranzacţionată acţiune de la Bucureşti, poziţie pe care o ocupă şi în prezent. Al doilea cel mai longeviv emitent al indicelui BET este BRD, de circa 17 ani în structura acestuia, iar podiumul este completat de Petrom cu o vechime de 16 ani.  Multe dintre companiile din structura indicelui BET au fost delistate în ultimii 20 de ani. De exemplu Arctic, unul dintre cei mai mari producători de frigidere din Europa, a fost odată în prima ligă bursieră de la Bucureşti. Altele au fost retrogradate în structura altor indici, cel mai probabil ca urmare a unei lichidităţi mai scăzute. Dezvoltatorul imobiliar Impact de pildă era în prima ligă bursieră în toamna anului 2008, atunci când criza începea să-şi înfigă ghearele şi în economia românească. În prezent companiile din structura indicelui au o capitalizare de circa 78 miliarde de lei.

 

12 martie 2003 + 9 septembrie 2003

Creşterea investiţiilor străine a rămas o ţintă pe hârtie, acestea scăzând în 2002. Companiile multinaţionale sunt total nemulţumite de politica şi practica fiscală.

Philips dă tonul ultimei mode printre utilizatorii de celulare: accesul la internet prin unde radio (wifi).

 

11 aprilie 2003

În plin avânt, leasingul s-a împiedicat în 2002. Deşi era estimată o creştere de 500 mil. euro, piaţa a scăzut cu peste 50 mil. euro. Piaţa de leasing din românia, adică valoarea cumulată a tuturor contractelor încheiate pe piaţă, va ajunge în 2002 la 1,5 miliarde euro.

 

22 mai 2003

O floare de un milion de dolari. Noua siglă a rompetrol este o floare stilizată.

 

9 iunie 2003

Pentru vânzări en detail îţi trebuie personal en-gros. Marile suprafeţe comerciale angajează dintr-un foc sute de oameni. Cel mai mare angajator din comerţ este grupul german Metro Cash & Carry, care deţine 15 magazine, fiecare cu aproximativ 300-350 de angajaţi, adică 5.000 de angajaţi în total.

În 2017, cel mai mare angajator din economie a fost retailerul Kaufland, cu 16.400 de salariaţi.

 

13 august 2003

Napolact a crescut cu 20% în primele şase luni. Producătorul de lactate Napolact din Cluj a înregistrat o cifră de afaceri de 17,6 milioane de dolari pe primele şase luni ale anului, în creştere cu 20% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

 

Frieslandcampina România (producătorul lactatelor napolact) a finalizat anul 2017 cu o cifră de afaceri de 384 milioane de lei (circa 85 mil. euro), mai mare cu 13% faţă de anul precedent, arată datele de la ministerul de finanţe.

 

8 octombrie 2003

Europe House, vândută cu peste 30 de milioane de dolari - a doua mare tranzacţie imobiliară din acest an după Opera Center.

Până la finalul anilor ’90 firmele funcţionau în apartamente şi case închiriate. La începutul anilor 2000 GTC a fost primul dezvoltator care a pariat pe România - a preluat structura neterminată a unui bloc din imediata proximitate a Pieţei Victoriei, a transformat-o în proiect de birouri şi a vândut-o către Europolis în 2003 cu 30 mil. dolari în cea mai mare vânzare de până atunci. Ulterior, CA Immo a cumpărat Europolis în 2010, an în care austriecii deveneau al doilea mare proprietar de birouri.

Europe House se află astăzi în portofoliul grupului austriac CA Immo, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa locală de real estate. Clădirea are o suprafaţă de închiriere de 13.000 mp.

 

10 noiembrie 2003

Statele Unite încearcă să micşoreze decalajul faţă de ue în economia românească. Un oficial al departamentului comerţului din SUA a criticat într-un mod neaşteptat de dur politica economică a Uniunii Europene faţă de România. El a afirmat că partenerii români i-au spus că există condiţii impuse României de Uniunea Europeană, în special de Germania şi Franţa, care sunt împotriva interesului comercial al ţării.

 

13 noiembrie 2003

 

Aproape 40% din piaţa de pc-uri, dominată de trei mărci româneşti

 

10 decembrie 2003

PIB a ajuns la mâna populaţiei. Consumul privat a dus la o creştere de 4,7%.

 

16 decembrie 2003

Guvernul şi-a adus aminte de pierderile din companiile de stat. Măsurile „secrete” de control al deficitului extern: majorări de tarife şi concedieri. Sub presiunile Fondului Monetar Internaţional (FMI), guvernul a ajuns să ia în plină iarnă măsurile, multă vreme amânate, de reducere a pierderilor din societăţile cu capital de stat, reflectate în deficitul cvasifiscal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO