Suplimente

ZF la 20 de ani. Anul 2004. Miliarde din medicamente

Mihai Rohan, preşedintele Cirom, Patronatul din industria cimentului: 20 de ani de alergătură, nopţi nedormite, analiză de date, interviuri, corecturi, comentarii, dar şi evenimente notabile, menite să informeze corect şi competent mediul de afaceri şi să-i aducă informaţiile care să-i permită luarea unor decizii corecte. Pentru mine, ZF a fost o astfel de sursă, care, odată trecută în „live”, a devenit un izvor nesecat de informaţii corecte, pertinente, la zi şi bine documentate, un prieten de drum lung al oricărui manager. La mulţi ani, ZF!

galerie foto

Autor: Alina-Elena Vasiliu

18.11.2018, 17:05 182

Piaţa farmaceutică din România, care se situa în 1998 sub 500 de milioane de euro, a ajuns să valoreze anul trecut peste trei miliarde de euro (14,1 miliarde de lei), o valoare record pentru această industrie. Valoarea cumulată a vânzărilor de medicamente din 2017 este dublă faţă de cea din urmă cu zece ani, potrivit statisticilor.

În piaţă sunt incluse medicamentele eliberate cu prescripţie medicală (RX), care ocupă şi cea mai mare parte din vânzări, medicamentele fără reţetă (OTC) şi medicamentele din spitale. Piaţa care a înregistrat o creştere constantă de la an la an a fost cea a produselor fără reţetă, acestea neavând preţul reglementat de autorităţi.

Piaţa de medicamente a fost una dintre cele mai dinamice din economie în ultimii 20 de ani. Motorul principal a fost reprezentat de majorarea sumelor pe care statul le alocă pentru produsele farmaceutice.

 
 

8 ianuarie 2004 + 23 iulie 2004

Austriecii dau 900 mil. dolari pentru 33% din Petrom. OMV poate renunţa la Arpechim şi o parte din benzinării după cumpărare.

Pentru privatizarea din 2004 austriecii de la OMV au plătit statului român în cele din urmă 669 de milioane de euro pentru preluarea pachetului de 33,34%, operaţiunea fiind urmată de o majorare de capital de 830 de milioane de euro.

Astăzi, Petrom controlează producţia de petrol a României, jumătate din producţia de gaze şi 6% din producţia de energie locală. Mai mult, Petrom alături de partenerul său, americanii de la ExxonMobil, au cel mai avansat program de explorare în zona de mare adâncime a Mării Negre, în perimetrul Neptun, decizia finală de investiţii fiind amânată pentru anul viitor pe fondul incertitudinii legislative. În mod normal, compania ar fi trebuit să ia decizia finală în ultimul trimestru al acestui an, rezervele din Marea Neagră fiind cel mai fierbinte subiect din piaţa energiei din acest moment.

 

3 februarie 2004

Lukoil se lansează în România spre noua ţintă: Ungaria. Gigantul petrolier rus va exporta în Ungaria benzină produsă la Petrotel Ploieşti. Grupul petrolier rusesc Lukoil, una dintre cele mai puternice corporaţii petroliere din lume, mizează pe rafinăria Petrotel Ploieşti pentru a acoperi pieţele de distribuţie a carburanţilor din România, Ungaria şi Republica Moldova, în cadrul strategiei sale regionale. Rafinăria Lukoil din România va furniza carburanţi pentru reţelele de benzinării ale grupului, aflate în plină expansiune pe aceste pieţe.

 

27 februarie 2004

Francezii vor să fie singuri în Orange România. Orange Franţa se pregăteşte să cumpere, pentru câteva sute de milioane de dolari, acţiunile „minoritarilor” din filiala românească.

 

12 martie 2004

Blocajul financiar şi creşterea euro au stopat ascensiunea pieţei medicamentelor.

Astăzi, piaţa farmaceutică din România se situează la o valoare de peste 3 miliarde de euro.

 

18 mai 2004

O sută de români au evadat din sistemul medical autohton. Sătui de serviciile proaste de la noi, ei şi-au cumpărat poliţe de la companii străine.

 

6 iulie 2004

Coca-Cola şi Pepsi aduc şi mai mulţi bani pe piaţa românească. Cele două companii investesc puternic pentru a nu rata creşterea pieţei.

Brandurile de băuturi carbonatate Pepsi şi Coca-Cola au acum împreună o cotă de piaţă de peste 51% din categoria sucurilor „cu bule”.

 
8 octombrie 2004

Importurile de ciment din Ucraina au invadat piaţa. Importurile s-au dublat din cauza preţurilor interne mari.

În 2017, piaţa cimentului din România a ajuns la un volum de 8,4 milioane de tone după un avans de 6,6%.

 

2 decembrie 2004

Patronul Oriflame mizează 20 mil. euro pe clasa mijlocie. Miliardarul suedez Jonas Af Jochnick investeşte în logistică şi servicii. Proprietarul companiei de cosmetice Oriflame, Jonas Af Jochnick, spune că va investi până la 20 de milioane de euro, în următorii ani, în companii româneşti de distribuţie şi logistică şi în furnizori autohtoni de servicii.

Anul 2017 a fost cel mai bun pentru Ooriflame în România, după nivelul businessului, care s-a situat la 173,7 mil. Lei, în creştere cu 11% faţă de 2016. În prezent Jonas Af Jochnick a pus bazele fondului de investiţii Oresa Ventures.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO