Suplimente

ZF la 20 de ani. Anul 2005. Programatorii conduc în topul salariilor

galerie foto

galerie foto

Autor: Alina-Elena Vasiliu

18.11.2018, 18:46 489

În România anului 2018, cel mai bine plătiţi angajaţi din economie sunt cei din sectorul serviciilor IT, potrivit datelor de la INS. Astfel, un programator a câştigat în primăvara acestui an un salariu mediu de 5.974 de lei. Spre comparaţie, cu zece ani în urmă, câştigul său mediu era de 2.217 lei.

În prima parte a acestui an, în opt sectoare de activitate salariul mediu pe economie a depăşit 1.000 de euro net pe lună, şi anume: servicii IT, extracţia petrolului brut, asigurări, industria grea, bănci, transporturi aeriene, activităţi de editare şi activităţi de servicii anexe extracţiei.

La polul opus, cu cele mai mici salarii din economie, se află sectoarele hoteluri şi restaurante, industria textilă, fabricarea de mobilă şi prelucrarea lemnului.

 
 

14 ianuarie 2005

Tranzacţie de 10 mil. dolari pe piaţa uleiurilor de consum. Expur Urziceni, deţinută de un investitor elveţian, a cumpărat producătorul Ulcom Slobozia, consolidându-şi poziţia în industrie.

Cinci ani mai târziu, în 2010, Expur Urziceni a fost cumpărată de compania franceză Sofiproteol.

 

10 februarie 2005

Bâlbâielile finanţelor au zgâlţâit bursa. Brokerii au dat vina pe Ministerul Finanţelor, care nu a făcut precizări în timp util privind modul de calcul al impozitului pe câştigul din acţiuni.

 

10 martie 2005 + 16 martie 2005

Compania canadiană Telesystem International Wireless (TIW) anunţă că discută cu Vodafone vânzarea Connex. Vodafone a cumpărat operatorul de telefonie mobilă Mobifon-Connex, într-o tranzacţie de 3,5 mld. dolari (2,6 mld. euro).

Astăzi, Vodafone este al doilea jucător de pe piaţa locală de telefonie mobilă.

 

27 iunie 2005

 

Vânzările de bijuterii revigorează industria de metale preţioase

 

19 august 2005

Numărul funcţionarilor din administraţia publică a atins un nivel record, depăşind 173.000.

La începutul anului 2018, existau 207.000 de funcţionari în administraţia publică.

 

5 octombrie 2005

Ion Ţiriac, primul român miliardar în euro. Omul de afaceri pariază acum pe leasing şi real estate. Aprecierea substanţială a valorii companiilor româneşti în ultimii doi ani de zile datorită creşterii economice şi majorării afacerilor se reflectă şi în valoarea activelor deţinute de oamenii de afaceri români. Ion Ţiriac este primul român care trece de bariera de un miliard de euro.

În vara anului 2018, Ion Ţiriac, cu afaceri în mai multe domenii, a anunţat că vrea să mai reducă businessul în zonele cu rezultate scăzute şi să se concentreze pe segmentul imobiliar şi pe asigurări.

 

20 decembrie 2005 + 21 decembrie 2005 + 22 decembrie 2005

Erste Bank din Austria a câştigat licitaţia la BCR. A fost cel mai „valoros” anunţ făcut vreodată de un guvern român, în condiţiile în care pentru vânzarea BCR (o participaţie de 36,9%) statul a încasat un cec în valoare de 2,2 mld. euro. Vânzarea BCR a ţinut prima pagină din ZF la finalul anului 2005.

Achiziţia BCR, care la final de 2005 avea active în valoare de 33 mld. lei, adică peste 25% din piaţă, a fost totodată cel mai mare pariu al grupului austriac Erste pe creşterea din Europa Centrală şi de Est, aceştia acceptând să plătească 3,75 mld. euro pentru a obţine controlul asupra celei mai mari bănci româneşti.

BCR a fost evaluată în momentul privatizării la 6 mld. euro, având în vedere preţul plătit de austrieci. Suma pusă pe masă de Erste a fost de şase ori mai mare decât activele BCR, o sumă considerată ireală în condiţiile în care evaluările băncilor de atunci erau de cel mult patru ori activele nete.

În 2015, Erste a pariat pe un român la conducerea BCR - Sergiu Manea, misiunea lui fiind de a aduce din nou creştere. BCR se menţine şi în prezent pe primul loc în clasamentul băncilor locale, dar cota sa de piaţa s-a tot restrâns de-a lungul anilor până la 15,8%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO