Suplimente

ZF la 20 de ani. Anul 2009. Aproape 500.000 de şomeri mai puţini decât în 1998

galerie foto

galerie foto

Autor: Alina-Elena Vasiliu

19.11.2018, 13:36 100

De la peste 900.000 de şomeri câţi erau înregistraţi în România în 1998, economia locală a ajuns să numere, anul trecut, 449.000 de şomeri, jumătate faţă de acum două decenii. Doar doi ani din ultimii 20 au „bifat” peste un milion de şomeri, iar numărul a fost în scădere în ultimii ani.

Spre exemplu, doar în prima jumătate a acestui an, mai mult de 300.000 de români şi-au pierdut statutul de „şomer”, iar jumătate dintre aceştia – 150.800 de persoane – au ieşit din şomaj ca urmare a faptului că nu şi-au reînnoit cererile către agenţiile de ocupare a forţei de muncă prin care acestea le puteau intermedia găsirea unui loc de muncă.

Numărul de şomeri care au ieşit din statistici în prima jumătate a anului este similar cu cel din aceeaşi perioadă a anului trecut, însă este departe de nivelul din anii de criză, când rata şomajului era dublă faţă de cea din prezent, iar numărul de şomeri care intrau şi care ieşeau din evidenţele anofm era semnificativ mai mare.

 
 

10 februarie 2009 + 20 februarie 2009 + 2 septembrie 2009 + 10 septembrie 2009

BNR admite că a subestimat magnitudinea căderii economiei.

Anul 2009 a rămas în istorie ca un coşmar pentru liderii din business de la acea vreme, care nu au luat măsuri de restructurare la timp, menţinând o stare de paralizie care nu a făcut decât să agraveze efectele crizei asupra economiei româneşti. Iar menţinerea - pentru o perioadă destul de lungă - a acestei stări de negare a unui potenţial dezastru s-a reflectat puternic în situaţia economică. După o creştere economică de 8,5% în 2008, PIB-ul României a scăzut cu 7,1% în 2009.

Tot în 2009, aproximativ 17.000 de firme au intrat în insolvenţă. Astfel, insolvenţele Flamingo, Pic şi Leonardo au zguduit piaţa şi au blocat credite de aproape 200 mil. euro ale unor bănci şi furnizori. În acelaşi an, după expansiunea agresivă, a apărut în retailul modern fenomenul insolvenţelor voluntare în rândul reţelelor controlate de antreprenori locali.

Cea mai mare parte a oamenilor care au fost afectaţi de disponibilizările masive din companii nu şi-au mai găsit un nou loc de muncă, iar firmele au blocat angajările, au tăiat salariile şi au căutat modalităţi de reducere a costurilor.

În paralel, companiile organizau programe de teambuilding - menite iniţial să-i ajute pe oameni să lucreze mai bine în echipă - dar cu scopul de a anunţa că urmează schimbări / disponibilizări în organizaţie.

Totodată, şomajul şi deteriorarea indicatorilor financiari ai companiilor au făcut ca atât populaţia, cât şi firmele să aibă mai puţin acces la banii băncilor, iar creditarea a fost îngheţată.

 

12 martie 2009

Ce strategie are Delta Distribution, cel mai mare distribuitor de plăci ceramice, după intrarea în insolvenţă. Delta Distribution, cel mai mare distribuitor de plăci ceramice (gresie şi faianţă) de pe piaţă, cu afaceri anuale de 40 mil. euro, îşi va reorganiza businessul în următorii trei ani, în urma intrării în procedură de insolvenţă, prin renunţarea la produsele din gama economic şi la distribuţia către alte magazine.

Delta Distribution şi-a majorat afacerile cu 17% în 2017, până la 65 mil. lei (circa 14 mil. euro). Reţeaua are 11 magazine.

 

15 aprilie 2009

De ce roiesc antreprenorii în jurul fotbalului, un business de 175 mil. euro. Cei mai puternici oameni de business autohtoni au intrat în fotbal. Ce le-a adus fotbalul, aflat acum în anchetă?

 

11 mai 2009

Jumătate din spaţiile comerciale din Bucureşti sunt controlate de patru investitori. Valoarea de piaţă actuală a spaţiilor stradale din capitală este estimatăla 1,5 miliarde de euro. Radu Dimofte şi Gabriel Popoviciu, care controlează proiectul imobiliar Băneasa, (prin firmele Practic, Meteor şi Universal), Siminel Andrei cu fondul de investiţii Broadhurst, prin intermediul Romarta, Alain Bonte, acţionar la Generalcom şi Centrofarm şi Raluca Petcu, prin Romconsulting (unde acţionar a fost un senator PD-L), controlează mai mult de 1.000 de spaţii comerciale stradale din Bucureşti, aproximativ jumătate din această piaţă, potrivit consultanţilor imobiliari chestionaţi de zf.

 

20 august 2009

Cristim a dat afară a doua echipă de executivi în două luni. Trei executivi de top recrutaţi de Radu Timiş în iunie de la A&D Pharma şi Rompetrol au rezistat doar două luni în faţa modelului antreprenorial.

În 2018, grupul Cristim are 2.600 de angajaţi şi activează pe pieţele de mezeluri, produse ready-meal, retail şi lactate. În segmentul de mezeluri, grupul este lider de piaţă.

 

14 octombrie 2009

Guvernul Boc a fost demis. Economia duce povara inconştienţei politice. Acordul cu FMI este sub semnul întrebării. Oamenii de afaceri nu mai au cuvinte să-şi descrie dezamăgirea.

 

24 decembrie 2009

Retrospectiva anului văzută prin ochii ZF: insolvenţe în lanţ, exuberanţa bursei, căderea economică; explozia şomajului; acordul cu FMI; alegerile; îngheţarea creditării; exporturile dacia; căderea din imobiliare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO