Suplimente

ZF la 20 de ani. Anul 2018. Angajaţii fug de joburile în construcţii

galerie foto

galerie foto

Autor: Alina-Elena Vasiliu

21.11.2018, 16:47 123

Numărul de angajaţi din construcţii din România s-a redus la aproape jumătate în interval de mai puţin de zece ani (2009-2017). Din cei circa 600.000 de salariaţi care activau în cadrul companiilor cu activitate în construcţii în 2009 au mai rămas anul trecut doar 332.000, potrivit datelor furnizate de Registrul Comerţului. Numărul din 2017 este chiar mai mic decât cel din 1998, când domeniul construcţiilor nu era atât de dezvoltat, birourile şi mallurile fiind o piaţă practic inexistentă la acea vreme în România.

Reducerea constantă a numărului de angajaţi din construcţii s-a produs în condiţiile în care investiţiile statului în acest domeniu au început să scadă. Doar în 2017, în vreme ce construcţiile rezidenţiale au crescut puternic, cu aproape 70% faţă de anul precedent, sectorul construcţiilor inginereşti (drumuri, poduri, autostrăzi) a scăzut cu 21%, iar sectorul construcţiilor nerezidenţiale (şcoli, spitale) s-a comprimat cu 12,6%.

Cele mai multe proiecte de construcţii care pot mobiliza muncitorii sunt ansamblurile rezidenţiale, însă acestea nu pot susţine întreaga piaţă de construcţii. Proiectele care au nevoie de cei mai mulţi muncitori sunt cele mari, de infrastructură sau clădiri publice.

 

Spitalele private au ridicat stocul de unităţi sanitare al ultimelor două decenii

Stocul de spitale al României a crescut cu 160 de unităţi în ultimii 20 de ani, numărul ajungând la 576 în 2017. Motorul acestei creşteri au fost spitalele private, în condiţiile în care numărul de spitale publice a scăzut. Dacă în 1998 existau doar două unităţi private în România, numărul acestora a depăşit 200 acum doi ani.

Operatorii privaţi au investit zeci de milioane de euro în ultimii ani în deschiderea de noi clinici şi spitale private, dotate cu echipamente moderne, cu rezerve ce asigură confortul pacientului, deşi există şi spitale private cu trei sau patru paturi.

Cei care au investit în spitale private ţintesc pacienţii cu venituri peste medie şi mari, având în vedere că, pentru o noapte de spitalizare (doar cazarea), costurile sunt de ordinul sutelor de lei.

 

5 martie 2018 + 7 martie 2018 + 9 martie 2018 + 19 septembrie 2018

Tranzacţie în America: Uipath, prima companie românească din IT evaluată la 1 miliard de dolari. Start-up-ul Uipath, specializat în dezvoltarea de soluţii pentru automatizarea proceselor interne ale unei companii cu ajutorul roboticii, a obţinut recent o finanţare de 120 milioane dolari care a propulsat compania la o evaluare de peste un miliard de dolari.

Câteva luni mai târziu, în septembrie, o nouă finanţare avea să evalueze compania la 3 miliarde de dolari, cea mai înaltă evaluare înregistrată în istorie de o companie de IT lansată din România, conform unui articol publicat de Wall Street Journal, confirmat ulterior de companie.

Sequoia Capital şi Capital G (fondul controlat de Alphabet - Google) au condus împreună cea mai recentă finanţare a Uipath, o rundă de 225 mil. dolari care aduce finanţările totale primite de firmă la 400 mil. dolari.

Uipath, start-up-ul local specializat în dezvoltarea de soluţii pentru automatizarea proceselor interne ale companiilor cu ajutorul roboticii, are venituri cuprinse între 50 şi 100 de milioane de dolari, ţinta pentru 2018 fiind să depăşească pragul de 200 de milioane de dolari. Compania a fost fondată de Daniel Dineş împreună cu Marius Tîrcă.

 

6 aprilie 2018

După 28 de ani de capitalism, în Bucureşti numărul de salariaţi a depăşit pentru prima dată 1 milion. Cu salarii mai mari cu 30% decât în restul ţării, Bucureştiul continuă să atragă noi investiţii şi dezvoltarea celor actuale, ceea ce a făcut ca în ianuarie 2018 numărul de angajaţi să depăşească un milion de persoane pentru prima dată în ultimii 27 de ani.

 

21 iunie 2018

Mircea Bulboacă din Sibiu a ajuns cel mai mare constructor român în 2017, susţinut de proiectele industriale. Avântul construcţiilor industriale, de la depozite la fabrici, dar şi noile stadioane de fotbal din craiova şi târgu-jiu au propulsat compania de construcţii Con-A din Sibiu pe primul loc între constructorii români.

 

20 iulie 2018

O industrie „pe val“: cele mai mari patru festivaluri de muzică au încasări de 100 mil. lei din bilete şi sponsorizări. Untold (Cluj-Napoca), Neversea (Constanţa), Electric castle (Cluj-Napoca) şi Summer well (Bucureşti) generează un business între 250 şi 300 de milioane de lei pentru hoteluri, restaurante şi magazine.

 

8 august 2018

Degeaba avem gaz. Reţeaua de conducte de gaze a României creşte cu doar 800 km/an. În acest ritm ajungem ungaria în 60 de ani. România este pe locul 4 la producţia de gaze în UE, dar 3 milioane de locuinţe nu au acces la gaze pentru încălzire pentru că reţeaua înaintează cu paşi de melc.

 

28 septembrie 2018

Tranzacţie de 120 de milioane de euro între fonduri de investiţii. Abris Capital a vândut compania de curierat Urgent Cargus către fondul Mid Europa Partners. În lupta pentru achiziţia companiei de curierat s-au mai aflat fondul de investiţii Warburg Pincus, dar şi Poşta Ungară şi Poşta Austriacă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO