Te inspiră

Braşov te inspiră! Mihai Gabriel Miron, Ropharma: Ne dorim să ne extindem pe partea de farmacii, deşi preţurile licenţelor au devenit prohibitive. Pe zona de distribuţie, suntem în plin proces de modernizare, relocăm nişte depozite mai vechi

15.08.2024, 00:07 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Pe partea de producţie, Ropharma va deschide noi secţii, dorind să lanseze o linie de suplimente alimentare pentru copii, buvabile.

Grupul Ropharma, unul din­tre cei mai mari jucători din piaţa farma din România, şi-a propus să extindă re­ţeaua de farmacii sub acest nume, să relocheze câteva dintre depozitele de unde pleacă medicamentele pe care le comercializează, dar şi să lanseze o linie nouă de suplimente din producţia proprie.

„Vrem să accelerăm implementarea in­strumentelor digitale atât în farmacii, cât şi în spital. Ne dorim să ne extindem pe par­tea de farmacii, deşi preţurile licenţelor au de­venit prohibitive, depăşind 500.000-600.000 de euro, iar amortizarea se face în mai mult de douăzeci de ani. Pe zona de distribuţie, sun­tem în plin proces de modernizare, adică relo­căm nişte depozite mai vechi. Am relocat depozitul central din Bucureşti şi pe cel din Iaşi, unde ne-am mutat la ieşirea din oraş, în Leţcani. Mai avem de relocat încă două“, a spus Mihai Gabriel Miron, direc­tor general adjunct la Ropharma, fiul fondatorului Mihai Miron.

 

Investiţii în produse noi

Pe partea de producţie, Ropharma va deschide noi secţii, dorind să lanseze o linie de suplimente alimentare pentru copii, buvabile.

„Dorim să accelerăm procesul de auto­rizare a medicamentelor în România, deoa­rece momentan le producem doar în Chişi­nău din cauza piedicilor din legislaţie. La Târgu-Mureş vrem să ne extindem, deoa­rece aproape am ajuns la saturaţie, iar în maximum cinci ani nu vom mai face faţă cererii. Legat de spital, ne gândim la înfiin­ţarea unor noi specializări.“

Businessul Ropharma constă în pre­zent într-o reţea de 170 de farmacii, şapte depozite de unde distribuie produse farma­ceutice, două fabrici de suplimente şi medi­camente - la Târgu-Mureş (Aesculap Prod) şi la Chişinău (Eurofarmaco), şi acoperă şi zona de servicii medicale prin Spitalul Sf. Constantin din Braşov, unul dintre primii zece operatori privaţi de sănătate. Ca branduri proprii de suplimente, compania are 150 de produse şi continuă să dezvolte portofoliul. Printre produsele care ajung la pacienţii români se numără branduri ca Activit, gama de produse cu resveratrol, Septusin, gama Lady Health, gama Vitalact, Vitaprim, Gastrolax.

Cel mai important „membru al fa­mi­li­ei“ rămân însă farmaciile proprii, care aduc cea mai mare parte a cifrei de afaceri a gru­pului, cifră care ar urma să depăşească 1,3 mi­liarde de lei în 2024, faţă de 1,2 miliarde de lei anul trecut, potrivit estimărilor făcute de oficialii companiei.

„Am mărit foarte mult activitatea în spital, astfel că va trebui să eficientizăm la maximum fluxul şi timpul medicilor şi al pacienţilor. Secţiile care au performat cel mai bine în primele şase luni ale anului sunt chirurgia generală, chirurgia cardiovascu­lară, toracică, neurochirurgia, oncologia, ortopedia.“

 

Potenţial de creştere pentru Braşov

Mihai Gabriel Miron spune că în ju­deţul Braşov şi chiar şi în judeţele limitrofe există o cerere mare din partea pacienţilor, cerere care nu este satisfăcută complet.

„Am ajuns să avem pacienţi chiar şi din zone mai îndepărtate, precum Iaşi, Târgu-Mureş, Cluj-Napoca. Facem şi inter­ven­ţii care în alte părţi se fac foarte puţin sau chiar deloc, precum chirurgia robotică.“

Poziţionarea în Braşov, aproape de centrul ţării, face ca spitalul să fie accesat de un număr mare de pacienţi.

„În Braşov mai avem astăzi doar spita­lul şi două farmacii, ambele foarte bune ca vânzări. Localizarea în centrul ţării ajută activitatea spitalului şi creşte atractivitatea lui în rândul medicilor. Avem mulţi medici care au lucrat şi s-au specializat în străină­tate - Paris, Geneva, Londra, apoi au decis să se întoarcă în România, la Braşov. Şi eu m-am întors în Braşov după ce am stat aproape zece ani în Cluj-Napoca, pentru studii. Am găsit un oraş mult mai dinamic, mai viu.“

Preţul mediu al unei consultaţii la Spitalul Sf. Constantin este 200 de lei, instituţia medicală lucrând şi cu Casa de Asigurări de Sănătate.

„Vrem să implementăm şi o parte de telemedicină, pentru că vedem un interes mare din partea pacienţilor.“

La nivel de tendinţe, directorul general adjunct de la Ropharma remarcă faptul că pacientul din farmacii este astăzi mult mai chibzuit decât în trecut şi chiar, în ultima vreme, ajunge să renunţe la anumite medicamente prescrise în tratament, astfel că urmează tratamentul doar parţial, cu riscul unei eficienţe mai scăzute.

 

Cu reţeaua de farmacii, Ropharma este listată la Bursa de Valori Bucureşti sub sim­bolul RPH, având o capitalizare de 96,6 mi­lioane de lei. Evaluată la peste 100 de mili­oane de lei, reţeaua de farmacii este controlată de antreprenorul braşovean Mihai Miron, preşedinte al Consiliului de Administraţie, prin offshore-urile Progresso Investments (cu 31,2% din capitalul social). Alţi acţionari sunt ADD Pharmaceuticals (17,8%) şi Rimia Investments (14%), societăţi înregistrate în Cipru, la Nicosia.

De profesie farmacist, la fel ca fiul său, Mihai Miron a pariat pe sectorul producţiei de medicamente, fiind printre primii investitori în acest domeniu. El a pus bazele fabricii de medicamente Europharm la Braşov, companie pe care a vândut-o în 2000, către britanicii de la GlaxoSmithKline. Ulterior, antreprenorul a dezvoltat Ropharma, unul dintre cele mai mari grupuri farma locale, cu activităţi în producţia, distribuţia şi retailul de medicamente.

 

 

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania