♦ În primăvara anului 2026 unul dintre cele două parcuri va trebui să fie gata, iar în toamna lui 2026 se va finaliza şi celălalt.
Adrian Apostu, proprietarul parcului tematic Dino Parc din Râşnov, judeţul Braşov, pregăteşte alte două noi proiecte similare, cu activităţi diferite, lângă Capitală şi în judeţul Covasna.
„Avem în proiectare două noi parcuri – unul în judeţul Covasna, lângă Sf. Gheorghe, iar celălalt lângă Bucureşti. Avem terenurile, PUZ-urile, ne apropiem de obţinerea autorizaţiilor, iar în toamna aceasta va începe construcţia pentru amândouă. În Covasna va fi un parc de aventură în zona de mister, iar lângă Bucureşti facem un parc cu tematică astrală, se va numi Astro şi vom explora domeniul spaţial“, a detaliat Adrian Apostu la emisiunea online ZF Braşov te inspiră!. O parte din investiţie va fi făcută din surse proprii, dar antreprenorul spune că a colaborat destul de uşor şi cu băncile. Unul dintre cele două proiecte este deja finanţat, iar pentru al doilea a mai rămas o mică sumă necesară, pentru care însă Adrian Apostu spune că s-a înţeles deja cu banca.
„Investiţia pentru ambele proiecte va fi de aproximativ 15 milioane de euro. În primăvara anului 2026 unul dintre ele va trebui să fie gata, iar în toamna lui 2026 se va finaliza şi celălalt.“
Dino Parc a fost fondat în urmă cu nouă ani, timp în care a adunat peste 3,5 milioane de vizitatori. Ideea Dino Parc a pornit de fapt acum 11-12 ani, când fondatorul a văzut în străinătate un parc de profil şi şi-a dat seama că poate construi şi în România un proiect chiar mai bun decât văzuse peste graniţe.
„Am scris un proiect european şi, după lupte care nu au fost uşoare, am reuşit să-l implementăm. Din al doilea an de funcţionare, am ajuns în top trei atracţii naţionale.“ Proiectul a început cu 1,5 hectare, iar acum parcul se întinde pe o suprafaţă de 4,5 hectare concesionate de la Primăria Râşnov şi de la câţiva proprietari privaţi. Numărul de turişti în Râşnov şi în regiune a înregistrat creşteri importante datorită acestui parc tematic, spune Adrian Apostu.
„Inclusiv staţia de benzină din Râşnov şi-a triplat veniturile după deschiderea Dino Parc. Alte atracţii nu prea sunt în zonă - există cetatea Râşnov, dar este închisă de patru ani pentru renovare.“
Potrivit datelor publice, Râşnov, un oraş cu o populaţie de 16.000 de locuitori, a înregistrat cea mai mare creştere a numărului de turişti după lansarea parcului, având în 2019 un avans de 400% faţă de 2010.
Investiţia de pornire pentru Dino Parc a fost de 5 milioane de euro, iar în fiecare an circa 30-40% din profit, adică între două şi trei milioane de lei, sunt reinvestite. Anual sunt aduse noi expoziţii, parcul are colaborări cu muzee din toată ţara şi investeşte constant în latura educaţională şi ştiinţifică.
„Avem o cifră de afaceri de circa 18 milioane de lei pe an, un rezultat destul de stabil de câţiva ani încoace. Atracţiile constau în natură, cei peste 120 de dinozauri, dintre care unii sunt animatronici, aşezaţi într-o linie evolutivă, expoziţii definitive şi temporare, locuri de joacă, trasee de aventură, cinematografe. Biletul de acces clasic este 32 de lei pentru copii şi 42 de lei pentru adulţi.“
Mai departe, Adrian Apostu spune că a scris un proiect european pentru o finanţare de 2 milioane de euro, prin care să schimbe faţa parcului din Râşnov şi, la aniversarea de zece ani, să-i aducă un refresh.
„Vom aduce cei mai mari dinozauri care s-au construit vreodată, vom creşte numărul de expoziţii şi vom începe o digitalizare a parcului.“
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE