♦ Centrul comercial va avea magazine de haine, de încălţăminte, de hrană pentru animale ♦ Hotelul va avea 126 de camere.
Familia Madar, care deţine distribuitorul de materiale de construcţii Temad din Braşov, are în lucru două proiecte imobiliare în oraşul de sub Tâmpa. Este vorba despre un centru comercial şi un hotel ibis, în care s-a asociat cu un alt partener.
„Avem în construcţie un centru comercial în Braşov, care va fi dat în funcţiune până la finalul acestui an, probabil în toamnă şi în care investiţia este de 2 milioane de euro. Va avea în jur de 2.000 de metri pătraţi“, a spus Costel Drăgan, CEO al Temad, la emisiunea online ZF Braşov te inspiră!.
Este vorba despre un proiect care exista deja, având ca activitate vânzarea de mobilă, iar familia Madar l-a cumpărat şi a investit în modernizare. Centrul comercial va avea magazine de haine, de încălţăminte, de hrană pentru animale.
„De asemenea, mai avem o coparticipare la construcţia unui hotel ibis, investiţie de 15 milioane de euro, pe fondul dezvoltării turistice a oraşului. Hotelul este dezvoltat împreună cu un alt asociat român şi are ca termen de finalizare sfârşitul anului viitor, începutul anului 2026. Este o construcţie de la zero“, a adăugat executivul. Asociatul implicat în dezvoltarea acestui hotel cu 126 de camere este Daniela Giroveanu, care mai este acţionar şi în hotelul ibis Style Stirbey Vodă şi în hotelul Mercure din Bucureşti.
Temad activează ca distribuitor de materiale de construcţii, deservind cu precădere zona lucrărilor de renovări din rezidenţial.
„Ne adresăm tuturor segmentelor de vânzări – magazinelor de materiale de construcţii, lanţurilor mari de DIY precum Dedeman, Leroy Merlin, Hornbach, Brico Dépôt, utilizatorilor finali, distribuitorilor, reţelei de subdistribuitori. Cele mai multe vânzări vin prin distribuitorii tradiţionali.“
Piaţa materialelor de construcţii trece printr-o perioadă de incertitudine, spune Costel Drăgan, estimările de la începutul anului indicând atingerea unei valori de 14,3 miliarde de euro în 2024. Acum însă estimările sunt pentru 12,5 mld. euro. „Eu estimez că preţurile locuinţelor vor scădea până la finalul anului cu 5-10% deoarece există portofolii foarte mari de locuinţe terminate care nu şi-au găsit cumpărători, iar dezvoltatorii vor să scape de ele, fiind supraîndatoraţi.“
Oraşul Braşov are o piaţă rezidenţială efervescentă, adresându-se nu doar locuitorilor din zonă, ci şi celor din alte părţi ale ţării, iar Costel Drăgan este de părere că a trecut vremea proiectelor foarte mari, astăzi fiind populare mai degrabă cele de dimensiuni mici.
„Judeţul Braşov reprezintă destul de mult în cifra noastră de afaceri. Preţul unui metru pătrat de locuinţă este între 1.800 şi 2.000 de euro. Sunt localităţi foarte bine dezvoltate în jurul Braşovului – Ghimbav, Sânpetru, Cristian – unde se dezvoltă proiecte imobiliare formate în special din case, nu din blocuri.“
În 2023, Temad a accesat o nouă piaţă, cea a hranei pentru animale de companie, motivul fiind potenţialul mare al acestui sector, cu o valoare de circa 375 de milioane de euro.
„Avem o populaţie mare de animale de companie – 4 milioane de câini şi tot atâtea pisici. Barierele de intrare în această piaţă nu sunt foarte ridicate. Probabil vom atinge 1 milion de euro anul acesta cu această divizie şi ne-am propus ca anul viitor să fim la breakeven pe această piaţă. Totdeauna ne gândim cu câţiva ani înainte, avem în vizor şi alte linii de business.“
De altfel, anul acesta în luna martie compania a început o colaborare cu un distribuitor de accesorii pentru utilaje forestiere, iar rezultatele sunt „încurajatoare“. Până la finalul anului, Temad nu va mai intra pe alte pieţe, încercând să consolideze ceea ce are deja.
„Ne-am propus o creştere de 7-8% anul acesta, iar pe primele şase luni am reuşit o creştere de 3,5%. Vom face un nou depozit care va fi gata la sfârşitul anului viitor, iar investiţia este de 3 milioane de euro.“
Temad şi-a început activitatea în 1994 cu un singur depozit, la Braşov, iar pe măsură ce afacerea s-a dezvoltat, şi nevoile de spaţiu au crescut. În prezent, compania, care distribuie accesorii în principal pentru industria construcţiilor, dar nu numai, are 13 filiale în România şi 250 de angajaţi. În 2023, Temad a ajuns la afaceri de 239 de milioane de lei, în foarte uşoară creştere faţă de anul precedent.
„Chiar dacă factorii perturbatori din ultima perioadă sunt încă prezenţi – inflaţie mare, perturbări ale lanţului de aprovizionare, instabilitate economică, încetinire a construcţiilor rezidenţiale –, dinamica businessului este bună. În continuare presiunea pe marjele de vânzare este semnificativă şi nu anticipăm o diminuare a ei în perioada următoare.“
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE