Te inspiră

Braşov te inspiră!, un proiect ZF susţinut de Banca Transilvania. Laura Ţeposu, Libris: „Lucrăm cu firmele mari de curierat şi majoritatea au hub-uri în Braşov. Oraşul are un ritm de creştere alert. Nu am avut niciodată probleme în a găsi forţă de muncă“

17.07.2024, 00:06 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Pe fondul unei pieţe în creştere, acţionarii Libris estimează că într-un an-doi vor avea nevoie de o extindere logistică Depozitul actual are 5.000 de metri pătraţi, dar compania are un teren deja achiziţionat adiacent şi ia în calcul dublarea suprafeţei.

Librăria online Libris, deţinută de Ana şi Virgil Oniţă şi de Laura Ţeposu, estimează o creştere de 25-30% a businessului pentru 2024, pe baza rezultatelor înregistrate în primul semestru din acest an.

„Anul 2024 a început bine pentru Libris şi pentru întreaga piaţă de carte. Am avut o creştere în online cam de 33%. În aprilie, am deschis şi librăria Şt. O. Iosif, una dintre cele mai vechi librării din ţară, care a fost în renovare cam jumătate de an. A fost investiţia majoră a ultimului an, în valoare de 500.000 de euro. Este o clădire istorică şi de aceea am investit atât de mult“, a spus Laura Ţeposu, CEO şi acţionar al Libris, la emisiunea online ZF Braşov te inspiră!. Compania a încheiat 2023 cu o creştere de 20%, în timp ce întreaga piaţă de carte a crescut cu aproximativ cu 10%. „Uitându-ne la cele mai căutate cărţi, anul acesta a crescut preocu­parea pentru sănătate, nutriţie, psiho­logie practică, spiritua­litate. Cartea pentru copii a rămas în continuare în top vânzări. Vara se caută mult mai mult beletristică, iar toamna cărţile de dezvoltare personală, de business. Avem şi peste 600.000 de titluri în limba engleză listate pe site.“

Despre piaţa de carte, Laura Ţeposu spune că este una dintre cele mai mici din Europa. Primele 100 de edituri din România au undeva la 145 de milioane de euro cifră de afaceri, potrivit datelor publice.

„Cred că ne ducem spre 200 mil. euro la nivel de piaţă. Există şi un potenţial foarte mare de creştere. Eu cred că o ţară dezvoltată are nevoie de oameni educaţi şi creativi, iar deprin­derea de a citi este foarte importantă.“

Poziţionarea businessului în Braşov a fost un avantaj în gestionarea tuturor operaţiunilor de-a lungul anului, iar faptul că birourile şi centrul logistic sunt reunite în acelaşi loc a fost de ajutor.

„Lucrăm cu firmele mari de curierat şi majoritatea au hub-uri în Braşov. Oraşul se dezvoltă foarte mult şi are un ritm de creştere alert. Ne-a fost uşor să găsim oameni, nu am avut niciodată probleme în a găsi forţă de muncă şi nici nu avem fluctuaţii mari de personal. Acum avem circa 120 de angajaţi, dintre care jumătate lucrează în logistică, iar restul în alte departamente.“

Laura Ţeposu spune că a observat că sunt foarte mulţi oamenii, chiar şi din Bucureşti, care se relochează în Braşov, acesta fiind un oraş-magnet, liniştit, cu multe activităţi outdoor. Sunt multe familii tinere, cu copii, care aleg să se mute în oraşul de sub Tâmpa, motiv pentru care şi piaţa rezidenţială se dezvoltă.

„Braşovul este un oraş sustenabil, verde, se va dezvolta infrastructura, se vor face parcuri, ceea ce-l va face în continuare să fie un oraş atractiv. Partea de lucru remote, de la distanţă a anulat multe din dezavantajele de a lucra în provincie.“

Pe fondul unei pieţe în creştere, acţionarii Libris estimează că, într-un an-doi, vor avea nevoie de o extindere logistică. Depozitul actual are 5.000 de metri pătraţi, dar compania are un teren deja achiziţionat adiacent şi ia în calcul dublarea suprafeţei. Pentru a dezvolta actualul depozit, Libris a accesat un credit bancar şi a investit 3 milioane de euro.

„Investiţiile noastre majore în continuare sunt în procesele tehnologice, deoarece platforma online necesită multe eforturi. De asemenea, studiem ce înseamnă să integrăm partea de AI.“

Libris a încheiat anul 2023 cu o cifră de afaceri de 80 de milioane de lei şi profit de 2,1 milioane de lei, potrivit datelor disponibile pe site-ul Ministerului de Finanţe.

Businessul Libris a apărut pe piaţă în 1991 şi a început să funcţioneze cu o librărie fizică, Şt. O. Iosif din Braşov. În 2009 a avut loc trecerea la online, prin înfiinţarea unui site, depozitul urmând să fie deschis câţiva ani mai târziu. În acest moment, vânzările online reprezintă 95% din cifra de afaceri Libris. Afacerea a fost fondată de Ana şi Virgil Oniţă, care deţin în prezent jumătate din companie, iar Laura Ţeposu - cea care are restul de 50% - s-a alăturat în 2009, odată cu tranziţia către mediul online.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania