♦ Acum doi ani, fondatorii Brutăriei Simplu au mai deschis un punct de vânzare în centrul Braşovului, special cu gândul la turişti, iar anul trecut încă unul în Ghimbav ♦ Cel mai bine ca vânzări merge însă prima brutărie, de pe Strada Bisericii Române, puţin mai departe de centru.
Familia Trifan a deschis în urmă cu şase ani în Braşov Brutăria Simplu, după mai mulţi ani în care a acumulat experienţă în industria HoReCa, iar astăzi vrea să consolideze businessul, fără a depăşi totuşi graniţele judeţului Braşov.
„Am deschis uşile brutăriei pe 1 martie 2018, proiectul fiind demarat din toamna lui 2017. Mirosul de pâine caldă îmi era familiar încă din copilărie, când bunica mea cocea pâine. Timp de 15 ani, împreună cu soţul meu, am administrat două restaurante în Braşov, dintre care o pizzerie, şi ne-am specializat în prepararea blatului pentru pizza.
Ne-a ajutat această experienţă“, a povestit Nicoleta Trifan, cofondatoarea Brutăriei Simplu, la emisiunea online ZF Braşov te inspiră!
Drumul nu a fost uşor, spune ea, dar a fost frumos. A învăţat arta de a lucra cu maia naturală în mai multe cursuri de perfecţionare, a lucrat cu un chimist din Bucureşti care i-a explicat tot procesul din spate. În continuare, de două-trei ori pe an, ea şi soţul ei merg la cursuri, iar vacanţele lor sunt tot în jurul pasiunii pentru gastronomie, astfel că mereu sunt în căutare de brutării artizanale.
„La început, de producţie mă ocupam doar eu, de vânzare, mama, de aprovizionare, tata.“
„Primul nostru brutar, Vali, este încă parte din echipa noastră. În prezent suntem o echipă cu 16 oameni şi avem şi acum clienţi care ne-au călcat pragul în prima zi.“
Brutăria Simplu se aprovizionează cu făină organică din România, dar şi din Italia. Untul provine şi din România, dar se foloseşte şi unt franţuzesc.
„Calitatea produsului finit este, de fapt, calitatea ingredientelor folosite. Lucrăm cu o dospire lentă, între 18 şi 24 de ore.“
Nicoleta Trifan spune că, în ţările dezvoltate, preţurile pâinii artizanale pornesc de la 6 euro pe kilogram. Similar, la Brutăria Simplu, preţul mediu al unei pâini de 500 de grame la noi este de 14 lei.
„Avem pâine cu kamut, cu spelta, cu făinuri antice. Am pornit cu patru sortimente de pâine, două tipuri de patiserie şi câteva tarte. Acum, portofoliul nostru numără cam cincizeci de produse. Majoritatea clienţilor vin însă la noi pentru pâinea cu maia. O ascensiune vedem pentru pâinea fără gluten, care costă 27 de lei pentru 500 de grame.“
Acum doi ani, fondatorii Brutăriei Simplu au mai deschis un punct de vânzare în centrul Braşovului, special cu gândul la turişti, iar anul trecut - încă unul în Ghimbav. Cel mai bine ca vânzări merge însă prima brutărie, de pe strada Bisericii Române, puţin mai departe de centru.
„Foarte mulţi clienţi ne întreabă de ce nu deschidem brutării în Bucureşti, în Cluj-Napoca, dar noi iubim Braşovul şi credem că merită să fim descoperiţi când oamenii ajung în acest oraş. Nu ne gândim să ne extindem, pentru că nu cred că ceea ce facem noi se pretează la asta.“
Şi-ar dori însă un spaţiu de producţie mai mare, în care să facă mai multe workshopuri, demonstraţii, să pregătească tinerii care vor să înveţe. Intenţia este de a achiziţiona un spaţiu, nu de a-l închiria.
„Sperăm să închidem acest an cu o creştere de 30-35% faţă de anul trecut. Şi până acum am avut un ritm similar de creştere de la un an la altul.“
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE