♦ România produce, în medie, peste 3 milioane de tone de deşeuri de construcţii anual, reprezentând aproximativ 40% din totalul deşeurilor generate în fiecare an în ţară, notează o analiză a companiei de construcţii şi dezvoltare logistică Masterbuild Property Developer & General Contractor.
Generalizarea utilizării deşeurilor care rezultă în urma demolării unor clădiri pentru noi construcţii ar fi una dintre cele mai simple modalităţi de a reduce impactul pe care îl au deşeurile din construcţii asupra mediului. Este însă nevoie de o legislaţie în acest sens, iar cea din România nu favorizează acest mod de a construi.
„O utilizare mai bună a materialelor rezultate în urma demolării construcţiilor – precum beton, mortare – şi un cadru legislativ mai permisiv ar permite eliminarea responsabilă a materialelor considerate în acest moment «deşeuri» şi reintroducerea lor în noi produse“, spune Ingrid Băltăreţu, marketing & communication officer la STRABAG România, unul dintre cei mai mari constructori care activează pe piaţa locală.
Pentru producătorii de materiale de construcţii, reducerea impactului asupra mediului presupune limitarea emisiilor de CO2, gestionarea eficientă a deşeurilor şi prelungirea durabilităţii construcţiilor.
„Deocamdată însă, legile naţionale din România nu permit utilizarea pe scară largă a acestor materiale care rezultă în urma demolărilor, spre deosebire de ţări din vestul Europei, unde acest lucru este mai frecvent întâlnit. Mai mult, cerinţa de a certifica aceste materiale, la fel ca în cazul celor primare, este o barieră în plus în calea reutilizării lor.“
În prezent, cele mai multe deşeuri de construcţii sunt transportate la depozitele pentru deşeuri municipale sau sunt abandonate ilegal pe câmpuri pentru a evita plata costurilor şi a taxelor pentru depozitarea lor.
România produce, în medie, peste 3 milioane de tone de deşeuri de construcţii anual, reprezentând aproximativ 40% din totalul deşeurilor generate în fiecare an în ţară, notează o analiză a companiei de construcţii şi dezvoltare logistică Masterbuild Property Developer & General Contractor.
Astfel, deşeurile din construcţii, care ar putea fi valorificate în proiectele de intrastructură prin reutilizarea sau reciclarea acestora, ajung de cele mai multe ori la groapa de gunoi şi nu sunt exploatate la capacitatea lor maximă, irosindu-se un potenţial ridicat de eficientizare a costurilor.
În acest moment, obligaţiile privind gestionarea deşeurilor prevăd atingerea unui procent de minimum 70% de recuperare şi reciclare a deşeurilor din construcţii şi demolări. La nivelul Uniunii Europene, mai mult de o treime (37,5%) din toate deşeurile generate sunt deşeuri din construcţii, demolări şi întreţinerea infrastructurii.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE