Te inspiră

Craiova, oraş de business şi centru cultural - proiect ZF susţinut de Banca Transilvania. Sebastian Ghiţă, Softronic: În 2025 vrem să demarăm construcţia unei noi fabrici în Craiova, o investiţie de 8 mil. euro, unde vom oferi servicii de mentenanţă

23.10.2024, 00:07 Autor: Cristina RoÅŸca

♦ În fiecare marţi, de la ora 16:00, antreprenorii şi executivii din Bănie vin să povestească în emisiunea „Craiova, oraş de business şi centru cultural“ despre cum s-au dezvoltat oraşul şi zona în ultima perioadă, dar şi despre ce mai e de făcut pentru o creştere armonioasă.

Compania Softronic din Craiova, specializată în fabri­carea de vehicule feroviare noi şi în modernizarea de vehicule feroviare existente, va demara în 2025 o investiţie de 8 milioane de euro. E vorba de o investiţie într-o nouă hală de producţie, tot în Craiova, unde grupul va asigura serviciul de mentenanţă pentru locomotive.

„Pentru 2025, avem planuri mari şi anume să construim o nouă fabrică unde să putem extinde serviciile de mentenanţă pe care le oferim acestor locomotive pe care tot noi le-am fabricat sau pe care urmează să le fabricăm ori modernizăm. E vorba de o investiţie de circa 8 mil. euro, cu tot cu achiziţia terenului şi cu construcţia halei“, spune Sebastian Ghiţă, directorul comercial al Softronic.

Compania se gândeşte să acceseze şi anumite fonduri europene pentru această extindere, care ar urma să fie gata în 2026, pe final de an.

Cel mai recent proiect major al Sofronic, pe care grupul urmează să îl dea în folosinţă la finalul acestui an, este un centru de mentenanţă, deschis la Curtici (judeţul Arad).

„Întrucât Coridorul IV nu străbate Craiova, iar clienţii care folosesc locomotivele fabricate de noi aveau nevoie de un centru de mentenanţă care să fie pe acest coridor, am făcut această investiţie care are o poziţie geografică strategică.“

E vorba de o investiţie totală de 1,5 miioane de euro. Momentan, grupul face mentenanţă şi la Craiova, dar vrea să se extindă.

 

Ce produce ÅŸi pentru cine?

„Pentru toate locomotivele noi pe care le-am produs, am semnat atât contracte de vânzare, cât şi de mentenanţă. Garanţia e de trei ani, dar mentenanţa e pe viaţă.“ Durata de viaţă a unei locomotive e de minimum 40 de ani, cu posibilitatea de prelungire, explică Sebastian Ghiţă. El a fost prezent în cadrul emisiunii Craiova, oraş de business şi centru cultural, un proiect ZF susţinut de Banca Transilvania.

Executivul mai spune că grupul din Craiova pariază pe investiţii în zona de mentenanţă, însă momentan nu se gândeşte şi să îşi extindă şi capacitatea de producţie.

„Până în prezent, la Softronic s-au fabricat 90 de locomotive electrice noi.“

Aproape 35 de locomotive sunt acum folosite de cel mai mare operator feroviar din Europa, şi anume Deutsche Bahn, pentru sucursalele din România, Ungaria şi Slovacia. „Am mai vândut 22 de locomotive electrice noi şi operatorului de stat suedez de marfă Green Cargo.“

Cel mai important proiect recent al companiei autohtone este un contract de modernizare a 19 locomotive electrice. „Avem contract cu CFR Călători, iar bugetul vine din PNRR. Sperăm ca până la sfârşitul acestui an să putem livra şase astfel de locomotive modernizate către CFR. Am finalizat ultimele teste.“

Să modernizezi este la fel de greu ca atunci când construieşti de la zero, explică Sebastian Ghiţă. În ceea ce priveşte contractul cu CFR Călători, la acele locomotive se păstrează o secţiune din şasiul metalic, după care se reconstruieşte totul pe acel şasiu.

 

Un business integrat

Fabricaţia unei locomotive durează aproximativ şase luni, iar capacitatea de producţie a Softronic este undeva la

15 locomotive pe an. Cam una pe lună iese pe poarta fabricii, fie că vorbim de o locomotivă modernizată pentru CFR Călători, fie că vorbim de una nouă pentru operatori feroviari privaţi sau de stat.

„Softronic este o companie cu capital românesc, înfiinţată acum 25 de ani, iar principala noastră activitate este repre­zentată de fabricarea de vehicule feroviare noi şi de modernizarea de vehicule feroviare existente. Mă refer la locomotive electrice şi la trenuri electrice.“

Proiectul de locomotivă aparţine integral Softonic şi este un proiect de locomotivă nouă, complet nouă, spune Sebastian Ghiţă. „Avem propriul departa­ment de cercetare-dezvoltare. Mai mult decât atât, peste 70% din ceea ce găsim în această locomotivă sunt componente care se fabrică tot în unitatea noastră de producţie. Tot sistemul de tracţiune al acestor locomotive se realizează tot aici, la Craiova, în fabrica noastră.“

Restul de 30% din componente vin din afara ţării, de la furnizori din Elveţia şi Germania în mare parte. În total, grupul are 1.100 de furnizori.

„Până acum, din păcate, nu am reuşit să atragem în proximitate furnizori de componente, dar avem un plan în viitor o serie de relocări ale unor parteneri. Am găsit interes din partea lor pentru a se muta lângă noi şi am găsit susţinere din partea autorităţilor locale de a-i sprijini în acest sens, prin punerea la dispoziţie a parcurilor industriale şi a infrastructurii.“

 

Noi potenţiali clienţi

Anul trecut, din cele 14 locomotive fabricate la Craiova, 10 au ajuns la export.

„La început, noi am mers către partenerii externi. Pe cei de la Deutsche Bahn i-am convins prin faptul că pentru această parte a Europei de Est, ce realizăm noi este cea mai cea mai fiabilă şi adaptată locomotivă.“

În ceea ce priveşte partenerul din Suedia, cartea de vizită a fost tocmai colaborarea cu Deutsche Bahn.

„Avem un contact acum cu operatorul căilor ferate din Norvegia, care s-a convins că această lomotivă a noastră se poate adapta pentru acele condiţii extreme din apropierea Cercului Polar, de până la -37°C. Suntem în discuţii avansate cu ei pentru a le crea o mică flotă de locomotive electrice produse la Craiova.“

De fiecare dată, se fac anumite teste de compatibilitate a locomotivei cu infrastructura din ţara respectivă.

„Până la jumătatea lui 2026, avem contracte asigurate pentru a lucra la capacitate maximă. Negocierile cu furnizorii noştri se fac cu minimum doi ani înainte, mai ales cu furnizorii strategici, care sunt esenţiali pentru producţia acestor locomotive. Dacă vorbim de clienţi, în Norvegia, spre exemplu, discuţiile încep cu un an înainte.“

 

Revenirea pe creÅŸtere

Anul acesta a fost unul bun pentru Sofronic, care va închide 2024 cu o creştere de 25% a cifrei de afaceri. Compania deţinută de cinci antreprenori locali a obţinut anul trecut afaceri de 180 mil. lei, minus 23%.

„Recent, am observat nişte mici scăderi ale volumelor de transport pe calea ferată, dar per ansamblu anul a fost mai bun decât 2023. Avem o creştere de 25% a cifrei de afaceri“, spune Sebastian Ghiţă. El lucrează în companie de 16 ani şi a terminat facultatea de Inginiere Electromecanică în cadrul Universităţii din Craiova.

„Faptul că suntem amplasaţi în Craiova are un motiv în spate şi anume că în oraş a existat o puternică industrie feroviară. Mă refer la Electroputere, unde s-au fabricat peste 3.000 de vehicule feroviare.“

Iar o parte din din angajaţii Sofronic provin din vechea din vechea fabrică de la Craiova. Grupul are astăzi aproape 700 de salariaţi, iar circa 100 sunt încă de la început.

„Cât priveşte angajaţii noi, avem parteneriate cu universităţile din domeniul tehnic din Craiova şi în fiecare an găsim tineri. Plus că noi căutăm să formăm tineri. Din păcate, specializarea în zona de vehicule feroviale nu se găseşte în Craiova, dar domeniul tehnic este destul de dezvoltat în cadrul universităţilor locale, iar apoi noi îi învăţăm absolut tot ce este nevoie în cadrul fabricii“, conchide el.

 

 

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania