♦ Începând cu 2023, Ştefan Cherciu, fondatorul producătorului de uşi şi ferestre Casa Noastră din judeţul Dolj, s-a alăturat proiectului educaţional. Doar în ultimul an el a alocat un buget de investiţii de 3 mil. euro pentru dezvoltarea liceului.
Cristina Catană-Bucă a fondat Şcoala Româno-Britanică (SRB) din Craiova în 2016, pornind la drum cu doar opt copii. Astăzi, numărul lor se apropie de 320, iar loc de creştere există încă.
„Zona de educaţie mă pasionează de peste 21 de ani, de când dezvolt programe şi proiecte în acest domeniu. Proiectul Şcoala Româno-Britanică a luat naştere în 2016. Până atunci, dezvoltasem o franciză educaţională, tot pentru copii, FasTracKids, începând cu 2014. Odată cu acest proiect, am realizat că o investiţie mai importantă decât cea în educaţia copiilor nu există.“ Tocmai de aceea, în 2016 ea a luat decizia de a demara un proiect mai mare – Şcoala Româno-Britanică. Trei ani mai târziu, a extins această iniţiativă cu un sistem de franciză.
„Am dus conceptul la Suceava, la Galaţi, unde partenerii noştri au deschis şcoli. Avem o franciză şi la Craiova.“
Cristina Catană-Bucă e absolventă de ASE. A studiat management iniţial, iar apoi şi marketing. „Am ajuns la ASE după foarte mulţi ani de ONG, ani în care am desfăturat programe şi proiecte pentru comunităţile locale din România. Am lucrat mult pe zona de formare profesională, formare antreprenorială.“
De altfel, a început să cocheteze cu mediul antreprenorial în momentul în care a început să formeze tineri antreprenori şi a început să le gestioneze primii paşi în zona afacerilor.
„Mi-am dat seama astfel că, dacă începi să croieşti lucruri cu adevărat relevante pentru comunităţi, ele se vor putea transforma în timp în afaceri şi vor putea produce veniturile necesare pentru dezvoltare. Aşadar, am activat şi continuu să activez în zona de ONG-uri. Sunt un antreprenor social.“
Ea afirmă că în zona de educaţie privată din Craiova există în continuare nevoie de investiţii, dar e vizibil şi că oamenii încep să prindă curaj în a dezvolta acest tip de afaceri.
„Să poţi porni un business în direcţia aceasta e nevoie să ştii multe lucruri despre educaţie.“ În 2016, în oraş erau trei şcoli private, acum sunt cinci, chiar şase dacă luăm în calcul şi şcolile internaţionale, explică ea. „Craiova începe să mişte din multe puncte de vedere. Noi, spre exemplu, recent vom lansa Liceul SRB.“
Spre comparaţie, în 2016, şcoala a pornit cu opt copii în două clase. La finalul primului an şcolar erau 19. În momentul de faţă sunt 317.
„Pentru a începe însă, ai nevoie de curaj, pentru că porneşti cu clasele pe jumătate ocupate. Trebuie să crezi că e o chestiune de timp până vei demonstra“, spune antreprenoarea. Ea a fost prezentă în cadrul emisiunii „Craiova, oraş de business şi centru cultural“, un proiect ZF susţinut de Banca Transilvania.
„Loc de dezvoltare există încă. Pentru noi, greul a trecut. Astfel, începând cu 2025 vom avea în Craiova liceul SRB. Pornim la drum cu cinci specializări – matematică-informatică, ştiinţe ale naturii, filologie bilingv-engleză, ştiinţe sociale şi un profil de business, dezvoltat alături de antreprenori şi de firme specializate. Ne aşteptăm la peste 80 de elevi în primul an.“
În cazul profilului de business, copiii vor dezvolta încă din clasa noua propriile lor afaceri şi vor învăţa astfel practic ce înseamnă antreprenoriatul. „Vom avea astfel cinci clase iniţial la liceu, dar estimăm că vor fi sute de elevi care vor absolvi acest ciclu.“
Din 2029, antreprenoarea vrea să extindă ciclurile educaţionale şi cu o şcoală profesională, dezvoltată cu ajutorul specialiştilor din zona aceasta. Mai mult de atât, în următorii zece ani vizează extinderea şcolilor SRB în fiecare oraş reşedinţă de judeţ din România.
„Avem infrastructura educaţională necesară. Începem cu ciclul primar (clasele zero-patru), pe el vrem să-l scalăm la nivel naţional. Curiculumul îl ducem şi în zona de de online.“ După ce o şcoală finalizează ciclul primar, are posibilitatea să se extindă cu gimnaziu.
Un partener francizat are nevoie de undeva până la 50.000 de euro ca investiţie iniţială, însemnând taxa de franciză, taxa de curiculum, plus banii pentru amenajarea spaţiului. Apoi, vorbim de redevenţe lunare. Acestea sunt calculate la numărul de copii pe care îl are fiecare şcoală.
La SRB, taxa lunară de şcolarizare, începând cu 2025, e de 750 de euro. La liceu, unde admiterea se face pe bază de examen, taxa e de 900 de euro pe lună per elev.
„Am pornit la drum fără resurse, doar cu o idee. Am avut părinţi care au pus umărul şi au achitat taxe în avans, poate pe cinci ani, în aşa fel încât să avem resursele necesare să pornim o scoală. Am demarat proiectul într-un spaţiu închiriat, care ne-a ajuns doar doi ani.“ Apoi a trebuit să găsească un altul. Acum există un spaţiu în proprietate, unde funcţionează şcoala, iar din 2025 va fi un altul. E vorba de un spaţiu optim pentru activitatea de liceu, un spaţiu pe care îl dezvoltă Casa Noastră, business deţinut de antreprenorul Ştefan Cherciu. „Poţi să faci lucruri singur o vreme, dar la un moment dat ai nevoie de parteneri care să te ajute să duci ideile la nivelul următor. Începând cu 2023, Ştefan Cherciu s-a alăturat proiectului nostru. Din 2016 şi până în 2023, acest proiect a necesitat investiţii de 15 mil. euro. În ultimul an, Ştefan Cherciu a investit alte 3 milioane de euro“, conchide antreprenoarea.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE