Te inspiră

Craiova, oraş de business şi centru cultural, proiect ZF susţinut de Banca Transilvania. Elena Cornelia Pascu, Gyn Med: Sunt medici tineri care pleacă din ţară, dar sunt şi unii care se întorc. Ei revin cu o experienţă vastă, benefică pentru toată lumea

28.11.2024, 00:06 Autor: Cristina Roşca

Gyn Med a apărut pe piaţă ca un cabinet de obstetrică-ginecologie în Craiova, însă astăzi sub acest brand există un spital de profil.

Elena Cornelia Pascu, fondatoarea spitalului de obstetrică-ginecologie Gyn Med din Craiova, îşi aminteşte că atunci când a intrat în antreprenoriat, acum mai bine de două decenii, exista în rândul pacientelor o reticenţă când venea vorba de medicina privată. Între timp, lucrurile s-au schimbat.

„La început, m-am confruntat cu ceva reticenţă din partea pacientelor când venea vorba de medicină privată, însă în timp femeile au răspuns foarte bine ideii. De fapt, ele m-au inspirat să merg mai departe. Multe dintre gravi­dele pe care le monitorizam la cabinetul privat Gyn Med mă întrebau unde o să nască şi tot ele îmi spuneau să deschid un astfel de loc. În prezent, oamenii s-au orientat mult mai mult către privat.“

Elena Cornelia Pascu este medic primar obstetrică-ginecologie şi doctor în ştiinţe medicale. „Activez în domeniul sănătăţii femeii de peste trei decenii. Mi-am dorit să devin medic încă din copilărie.“ A început, la fel ca ma­joritatea colegilor ei, cu un job într-un spital de stat, unde a activat apro­ximativ două decenii. La un moment dat, a constatat că resursele şi dotările nu erau totuşi suficiente, spune ea. 

„Aşa mi-a venit ideea că aş putea să deschid un spaţiu medical propriu, modern, cu echipamente de ultimă generaţie. Am deschis Gyn Med acum mai bine de 20 de ani.“ 

Era la momentul respectiv un mic cabinet de obstetrică ginecologie pe care l-a dotat cu cele mai noi şi performante echipamente. „Apoi, mi-am format o echipă micuţă, oameni care îşi doreau să lucreze în privat. La momentul acela, privatul nu era atât de dezvoltat ca acum.“

Astăzi, există spitalul Gyn Med, un spital privat alcătuit din mai multe compartimente, unde activează o echipă de aproximativ 40 de persoane – medici, asistente şi personal suport. „Acest spital a apărut în mintea mea acum 17 ani, iar acum cinci ani am reuşit să îmi îndeplinesc visul. Experienţa a contat mult aici, dar pe parcursul acestui drum lung ne-am confruntat cu multe lucruri neaşteptate. În acest demers am fost susţinută şi ajutată de soţul meu, de profesie economist.“ 

El este managerul spitalului şi s-a implicat în proiect încă de la început. Elena Cornelia Pascu crede că fără el nu ar fi reuşit, pentru că e greu să faci medicină performantă, să oferi un act medical actualizat şi, în acelaşi timp, să te ocupi de partea administrativă. Pe de altă parte, ea adaugă că medicul trebuie să aibă viziunea acestui spaţiu medical complex.

„La momentul acesta, vrem să ne consolidăm poziţia pe piaţă în Craiova şi Oltenia şi, pe viitor, lăsăm deschisă ideea de a ne dezvolta. Cred însă că e o idee care trebuie foarte bine studiată, atât din punct de vedere financiar, cât şi din perspectiva echipei.“

Circa jumătate din pacientele Gyn Med sunt din Craiova, iar restul vin, în bună parte, din judeţele limitrofe. 

„Totuşi, în ultimul timp, am avut şi paciente care au venit din Iaşi, Galaţi, chiar şi din Bucureşti, fiind atrase atât de ideea unei naşteri fără durere, cât şi de un pachet foarte atractiv din punct de vedere financiar“, spune fondatoarea companiei. Ea a fost prezentă în cadrul emisiunii „Craiova, oraş de business şi centru cultural“, un proiect ZF susţinut de Banca Transilvania.

În ambulatoriu, Gyn Med are două ture, iar pe fiecare tură sunt minimum 15-20 de paciente. Apoi, când vine vorba de intervenţiile chirurgicale din spital, în fiecare zi sunt minimum două-trei operaţii. Mai sunt şi naşterile, care însă nu au program. „Le aşteptăm oricând, zi sau noapte.“ 

Medicul recunoaşte însă că natalitatea a scăzut puternic în România, iar problemele de fertilitate au crescut foarte mult atât la femei, cât şi la bărbaţi.

Când vine vorba de medicina românească, Elena Cornelia Pascu crede că este loc pe piaţă pentru toată lumea. Important este să ştii ce vrei, să ai o viziune clară, să investeşti în pregătirea ta profesională, să investeşti în locul unde vrei să lucrezi.

„Spre exemplu, la Gyn Med, în ultimul an am investit într-o unitate de transfuzii de sânge, dar şi în secţia ATI de la neonatologie. Mi se pare esenţial ca fiecare act medical să fie aptatat la tehnologia actuală.“

Totuşi, o problemă în acest tip de business poate fi să găseşti omeni. 

„Sunt medici tineri care pleacă în afară, crezând că acolo cariera lor va lua avânt. Totuşi, vreau să le spun tuturor medicilor tineri că pe piaţa românească şi pe piaţa din Craiova există mult spaţiu în care ei ar putea să se dezvolte şi chiar să-şi creeze o carieră. Ei pot ajunge la o situaţie medicală şi financiară poate mai bună decât în afară.“ 

Cât priveşte asistentele, există o migrare destul de mare spre vest. Totuşi, în ultimul timp, multe se întorc, explică fondatoarea Gyn Med. Sunt şi medici care se întorc, dar asta după o perioadă mai mare de timp în care au acumulat experienţă în afară. 

„Ei vin astfel cu o experienţă vastă, benefică pentru toată lumea.“

La Gyn Med există două categorii de medici – cei care sunt full-time angajaţi şi care formează un nucleu de bază al spitalului care funcţionează 24 de ore din 24 şi şapte zile din şapte şi medicii colaboratori. „Cât priveşte asistentele şi personalul de suport, avem în bună parte angajaţi full time.“

Compania Gyn Med din Craiova a raportat la Ministerul de Finanţe afaceri de 7,4 mil. lei anul trecut, plus 24%, şi un profit net de aproape 1,9 mil. lei cu 18 salariaţi.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania