♦ Uroscan activează în special în zonele de urologie, neurochirurgie şi ortopedie, dar are şi activitate de chirurgie generală şi alte specialităţi chirurgicale.
Lucian Stoica, fondatorul Uroscan, un spital privat din Craiova specializat în chirurgie minim invazivă, crede că antreprenorii ar trebui să îşi unească forţele pentru a fi o alternativă completă la spitalele de stat.
„Eu cred că asocierea este soluţia. În străinătate, investitorii din acest domeniu sunt fondurile mari de investiţii. Probabil că acesta e viitorul şi în România şi consider că e o soluţie foarte bună, pentru că le va permite medicilor să îşi concentreze atenţia pe partea medicală.“
Uroscan a pornit la drum ca un mic cabinet specializat în urologie, însă astăzi a ajuns să opereze un spital şi activează în special în zonele de urologie, neurochirurgie şi ortopedie, dar are şi activitate de chirurgie generală şi alte specialităţi chirurgicale.
„Deşi suntem un spital relativ mare pentru zona în care ne dezvoltăm noi activitatea, simţim nevoia unui spaţiu mai mare şi probabil că o să urmeze un proiect de acest gen în anii următori. Din păcate, este foarte greu pentru un antreprenor care face totul de unul singur.“
„La nivelul ăsta de investiţii, ar trebui ca toţi antreprenorii din zona asta să ne punem la masă şi să reuşim să dezvoltăm un hub medical în care specialiştii să fie împreună într-un loc, într-o singură curte.“
Totuşi, Lucian Stoica spune că a încercat să discute cu mulţi dintre colegii săi din zonă ca să le propună o astfel de asociere, dar, din păcate, fiecare vrea pe cont propriu. El a fost prezent în cadrul emisiunii „Craiova, oraş de business şi centru cultural“, un proiect ZF susţinut de Banca Transilvania.
„Anul acesta a fost, ca pentru mulţi antreprenori din România, unul provocator. Dar, până la urmă, închidem un an bun, în care am reuşit să obţinem ce ne-am propus, şi anume să facem investiţii în zona medicală şi să le oferim oamenilor o alternativă la sistemul de stat.“
În domeniul sănătăţii private, el consideră că este cel mai important ca fondatorul unui business să fie medic pentru că acesta ştie clar ce necesită o astfel de afacere, începând cu echipamentele. Totuşi, un medic nu poate singur să ducă mai departe o corabie de tipul ăsta. Este un o muncă de echipă.
„În spatele meu sunt o mulţime de oameni care mă ajută. Eu sunt doar cel care decide direcţia de investiţii şi care se ocupă de partea medicală. Dincolo de asta, avem o echipă care se ocupă de zona administrativă.“
Lucian Stoica e antreprenor din 2016, atunci a început activitatea în privat, după multe alte încercări de a reforma statul, după cum spune chiar el.
„Am început drept colaborator în mai multe spitale publice, iar în fiecare dintre ele mi s-au promis echipamente, lucru care nu s-a întâmplat decât într-o măsură foarte mică. Astfel, am pornit în privat şi am făcut eforturi ca să ajungem în zona asta a chirurgiei minim invazive şi a terapiilor neinvazive pentru specialitatea mea, urologie. Ulterior, ne-am dezvoltat şi în alte specialităţi.“
Ca să pornească pe drumul acesta a fost însă nevoie de un efort financiar major. A pornit cu banii proprii, pentru că iniţial băncile nu au vrut să finanţeze afacerea.
„Ne spuneau că avem o poveste frumoasă, dar nesusţinută de cifre. Am fost nevoiţi să ne vindem casele, inclusiv ale părinţilor, ca să pornim. Am pornit la drum cu circa 1 milion de euro şi am deschis un cabinet. Nu mi-am permis un spital, ci am început într-un spaţiu mic. Am investit masiv în tehnologie şi puţin în amenajări. Am adus echipamente de ultimă generaţie, am fost primii din zonă.“
Apoi, odată pornit, businessul a început să meargă bine rapid, pentru că nu exista o alternativă în zona publică. Nici în momentul acesta, spitalele de stat din zonă nu au echipamentele Uroscan, spune antreprenorul.
„După noi au mai apărut o serie de iniţiative private, dar sunt încă la nivel de cabinete de la parter de bloc. Noi suntem momentan singurul spital de tipul acesta din jumătatea noastră de ţară.“
Faţă de începuturi, Uroscan s-a dezvoltat mult în zona de chirurgie minim invazivă şi în alte specialităţi decât urologie. Spre exemplu, are microscop chirurgical pentru neurochirurgie. Totodată, compania e în demersul de a porni programul de protezare în ortopedie.
„Suntem cumva pe o nişă a chirurgiei minim invazive. Cel mai mult activăm în zonele de urologie, neurochirurgie şi ortopedie, dar avem şi activitate de chirurgie generală şi alte specialităţi chirurgicale.“
Iniţial, Lucian Stoica a plecat de la ideea de a face urologie. A autorizat un spital de urologie, inclusiv cu zona de imagistică, pentru a nu mai plimba pacientul de la un centru la altul.
„Ulterior, au venit colegii de alte specialităţi şi ne-am dezvoltat. Ne-am asociat în principal cu medici care au lucrat în străinătate şi s-au întors în România. Majoritatea colegilor noştri lucrează doar în privat şi au aceeaşi viziune ca şi noi.“
În 2016, când Uroscan a apărut pe piaţă, majoritatea iniţiativelor private din sănătate în Craiova erau limitate la un cabinet la parter de bloc. În momentul acesta deja sunt câteva spitale private, deşi fiecare e pe nişa lui.
„Am făcut investiţii şi urmează să mai facem. Pe măsură ce ne-am dezvoltat, am devenit bancabili şi multe dintre băncile din jurul nostru au vrut să ne finanţeze. Ba chiar am beneficiat de condiţii şi dobânzi bune. Ne-am gândit să apelăm şi la fonduri europene, dar nu prea am avut acces. Iniţial, aveam acces la prea puţini bani faţă de ce avea noi nevoie, iar acum deşi am putea accesa, suntem complet echipaţi.“
Totuşi, în domeniul acesta tot timpul e nevoie de investiţii. Echipamentele trebuie schimbate periodic, cam la 5-6 ani.
„Ne-am gândit să replicăm povestea Uroscan. Este probabil să se întâmple în alte judeţe. Pentru început, nu ne uităm neapărat la Bucureşti. Momentan, ne concentrăm atenţia pe Craiova.“
În prezent însă, Uroscan are mulţi pacienţi din afara Craiovei şi a judeţului Dolj, mai ales pe zona de chirurgie. „Ne recomandă echipamentele, dar şi foştii pacienţi“, conchide antreprenorul.
Businessul e operat prin două firme – Uroscan şi LVL Medical – cu afaceri cumulate de peste 6 mil. lei anul trecut, conform datelor publice.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE