♦ Compania Onerom Impex a colaborat de-a lungul istoriei sale de trei decenii cu mărci precum Prada, Burberry şi Ferragamo ♦ În cel mai bun moment, firma a avut 180 de salariaţi. Acum mai are 50.
Marile branduri de modă îşi schimbă modelul de operare şi încep să integreze producţia în propriul business, mai degrabă decât să mai colaboreze cu multiple mici fabrici şi ateliere din lume, spune Antonia Kiss, executiv în cadrul firmei craiovene Onerom Impex.
Compania a fost înfiinţată în 1994 de doi fraţi italieni din Toscana şi de două surori din România. Încă de la început, aceasta s-a specializat în producţia de marochinărie, mai exact producţia de genţi pentru femei şi bărbaţi.
„Dintotdeauna am lucrat în sistem lohn pentru clienţi din afară, care ne furnizează materia primă, pe care noi o prelucrăm. Practic, noi oferim manopera. Clienţii provin din industria de lux. Mereu ne-am adresat acestui segment.“ Acesta a fost un avantaj dat fiind că jucătorii din sectorul mass market deja se orientează de ceva vreme spre alte ţări mai ieftine.
Cum s-a schimbat piaţa?
„Şi pentru businessul nostru în trecut lucrurile mergeau mai bine. Principala problemă o reprezintă lipsa forţei de muncă. Găsim foarte greu personal calificat sau personal care să-şi dorească să mai înveţe o meserie. Totodată, business-urile de familie sau atelierele, fabricile mai mici, au fost deja acaparate şi înghiţite de firmele mari, de brandurile mari, cum sunt Prada, Louis Vuitton şi altele.“
Ei au cumpărat aceste fabricuţe şi aceste ateliere ca să facă propria lor producţie, spune Antonia Kiss. Ea a fost prezentă în cadrul emisiunii „Craiova, oraş de business şi centru cultural“, un proiect ZF susţinut de Banca Transilvania.
„Multă vreme, Burberry a fost clientul nostru principal. Am lucrat mulţi ani pentru acest brand. Acum nu mai colaborăm. Şi la ei în companie au avut loc nişte schimbări, au cumpărat o serie de fabrici.“
Aceasta e tendinţa în rândul marilor branduri, să cumpere şi să internalizeze producţia. „Înainte, noi refuzam această idee, dar acum luăm în calcul şi această opţiune. Brandurile deţin puterea, ele îţi dau sau nu îţi dau comenzi. Iar acum că marile nume fac parte din nişte conglomerate, sunt tot mai mari şi mai puternice.“
De-a lungul timpului, Onerom Impex a lucrat şi pentru Ferragamo, Givenchy, Etienne Aigner, Lancel sau Prada.
O muncă manual
„Am colaborat cu foarte multe branduri mari care şi-au dorit să producă în România.“
Cât priveşte mărcile de generaţie nouă, ele sunt încă mici, nu au capacitate să dea comenzi majore.
„Noi produceam 10.000 de poşete pe lună, piese care le exportam direct în Japonia, Franţa sau alte ţări. Acum mai realizăm 1.000-2.000. Şi noi, dar şi celelalte firme din sector ne-am adaptat la situaţia din piaţă, la comenzile reduse, la lipsa de personal. Cu toţii suferim în această industrie.“
Astăzi, compania din Craiova mai are în jur de 50 de angajaţi, dar cei mai mulţi au fost 180. „E foarte greu să mai găsim oameni în ţară. Printre cei 50 avem şi muncitori străini. Majoritatea companiilor apelează la această soluţie.“
Antonia Kiss spune că societatea din ziua de azi tinde către ceva mult mai comod când vine vorba de muncă, nu mai vrea responsabilitate.
„În marochinărie trebuie să fii foarte atent, orice greşeală mică îţi poate ruina produsul. Noi, de câţiva ani de zile căutăm controlori de calitate şi nu reuşim să formăm pe nimeni. Controlul de calitate îl fac în continuare eu.“
O soluţie la lipsa de personal poate fi investiţia în aparatură, dar asta în alte domenii, nu în marochinărie şi nu în zona de lux.
„Multă lume ne spune să ne industrializăm, să investim în roboţi. Din păcate, în domeniul nostru încă nu e posibil acest lucru. Ce facem noi a rămas o muncă artizanală. Un produs nu este la fel ca celălalt. Sigur, ne ajutăm şi de utilaje, cum sunt maşinile de cusut, dar tot oamenii sunt cei care realizează piesele. Şi va rămâne la fel multă vreme.“
Mai puţin lux
Totuşi, şi dacă ar găsi oameni, nu ar putea să angajeze prea mulţi pentru că nu este o perioadă foarte propice din punct de vedere al comenzilor. Societatea se schimbă şi oamenii nu mai pun atât de mult preţ pe produsele de lux. Nu mai cumpără atât de mult. De aceea, brandurile au scăzut comenzile.
„Plus că avem perioade cu multe comenzi şi perioade cu puţine, deja ne chinuim să putem să dăm de lucru tuturor angajaţilor pe care îi avem.“
Ea nu crede că producţia mass-market e o soluţie.
„Ne-am obişnuit să facem o bunuri de o calitate înaltă pentru brandurile mari. Nu mai putem să producem la foc automat, pe bandă rulantă. Şi oricum nu ne-am încadrat în preţurile lor, sunt convinsă de asta.“
De aceea aceste piese mass-market nici nu sunt fabricate în România, ci în India, Tunisia, China sau Bangladesh.
Compania a încercat totodată să îşi facă propriul brand, însă nu există piaţă de desfacere. În România, de exemplu, foarte multe produse vin din China sau din alte ţări la un preţ foarte redus. Iar persoanele care totuşi îşi permit să cumpere produse de lux tind să meargă către branduri consacrate deja, conchide ea.
Compania Onerom Impex a raportat în 2023 afaceri de 2 milioane de lei, plus 47%. În cel mai bun moment, în 2018, avea afaceri de 3,5 mil. lei. Familia Kiss deţine şi firma Rom Kiss, activă în acelaşi domeniu. Aceasta a avut afaceri de 2,5 mil. lei, minus 47%.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE