♦ Compania Sock Laboratory International SRL, care operează businessul, a raportat în 2023 (cele mai recente date) afaceri de 5,4 mil. lei (1,1 mil. euro), plus 44% ♦ Investiţia în noua fabrică va fi de 1,6 mil. euro, din care 75% fonduri europene.
Laboratorul de Şosete, un business care a pornit la drum în 2018 cu o fabrică la Craiova, a realizat anul trecut 1 milion de perechi de şosete, unitatea de producţie lucrând la capacitate maximă, 24 de ore pe zi, şapte zile din şapte. În acest context, Ilie Pană, fondatorul Laboratorului de Şosete, pregăteşte o nouă investiţie.
„Lucrăm la un proiect pe fonduri europene pe care l-am semnat în luna noiembrie. Facem o fabrică mai mare, cu o capacitate dublă de producţie. Păstrăm şi fabrica actuală, dar dezvoltăm şi una nouă, un proiect de 1,6 mil. euro, din care 75% fonduri europene, cu programul Tranziţie Justă.“
Noua unitate de producţie va fi tot în Craiova, în parcul industrial High Tech Industry Park şi va fi gata în 2026.
Mai e loc de creştere
„Businessul nostru s-a dezvoltat destul de mult între 2019 şi 2023. Acum am ajuns la capacitate maximă în fabrică, aşa că investim în acest nou proiect. Nu simt că am satisfăcut toată cererea.“
Compania Sock Laboratory International SRL, care operează businessul, a raportat în 2023 (cele mai recente date) afaceri de 5,4 mil. lei (1,1 mil. euro), plus 44%. Între 2020 şi 2023, cifra de afaceri s-a triplat.
„Îmi doresc să accesez şi o piaţă mai mare. Să zicem că în România mai putem creşte de zece ori, dar tot nu am fi un business major. De aceea, mă uit către SUA, unde putem vinde cu adaos mai mare. Am făcut deja mici eforturi în acest sens. De altfel, sunt deschis chiar să mergem să facem o fabrică acolo.“
În Europa e mai complicat să te dezvolţi, spune Ilie Pană, pentru că fiecare ţară are o cultură proprie, o limbă proprie şi legi proprii. El a fost prezent în cadrul emisiunii „Craiova, oraş de business şi centru cultural“, un proiect ZF susţinut de Banca Transilvania.
O moştenire de familie
Antreprenorul e în businessul acesta din 2018, dar e pe cont propriu în afaceri de la 19 ani.
„E o moştenire de familie, tatăl meu a fost un antreprenor de succes în Craiova. Din păcate, el a murit când aveam 14 ani, aşa că nu am putut să preiau chiar atât de mult pe cât mi-aş fi dorit de la el. Totuşi, a rămas ca un model pentru mine.“
Primul său pariu antreprenorial a fost o agenţie de servicii de hostess pentru firmele care participau la târgurile de la Romexpo. În producţie a ajuns pentru că şi-a dorit ceva cu mai multă valoare adăugată.
„Antreprenoriatul pe care îl făceam eu iniţial nu îmi dădea satisfacţia că aduc o mare valoare adăugată în lume.“
A fost inspirat de marii industriaşi din America de la începutul anilor 1900, precum Henry Ford, Cornelius Vanderbilt şi alţii şi şi-a dorit foarte mult să facă producţie. Nu ştia ce producţie, dar îşi dorea să facă asta.
„Plus că acest lucru, pentru mine, însemna că pot să accesez o piaţă naţională, poate chiar mondială. Dacă deschizi un salon de înfrumuseţare într-un oraş, te adresezi unui cerc destul de restrâns de oameni. Dacă faci o fabrică de aproape orice, te poţi adresa chiar întregii lumi sau cel puţin întregii ţări.“
El a copilărit în Craiova şi a decis să înfiinţeze această fabrică aici, dar nu consideră că businessul este unul craiovean, ci unul cu amprentă naţională.
„Totuşi, sunt foarte multe oportunităţi într-un oraş precum Craiova - sunt fonduri europene, există o forţă de muncă muncitoare şi calificată. Oraşul s-a dezvoltat foarte mult, inclusiv din punct de vedere turistic.“
De ce şosete?
Iniţial, n-a văzut neapărat oportunitatea în producţia de şosete, a fost mai mult o provocare. Asta era acum vreo nouă ani.
„Din fericire, în România există oportunitatea fondurilor europene. Şi atunci exista un program, se numea POR 2.1.A Microîntreprinderi. Firma pe care eu îmi desfăşuram activitatea de antreprenoriat era eligibilă, aşa că am putut să accesez fonduri europene pentru producţie. Chiar erau favorizate proiectele în producţie.“
S-a uitat la codurile CAEN care erau eligibile, şi-a făcut o listă scurtă şi, în final, a ales şosetele pentru că a considerat că e un business pe care poate să-l stăpânească neavând experienţă în producţie. A pornit businessul în 2018.
„Textilele, în general, sunt o chestiune bazată foarte mult pe munca manuală. Însă, în zona de producţie de şosete există multă automatizare.“
„Nu e o producţie total automatizată, dar e destul de. Astfel, putem să fim competitivi chiar şi în raport cu produse care vin din ţări mai ieftine, pentru că şi ei le realizează cu aceleaşi echipamente. Noi avem 15 angajaţi, iar anul trecut am realizat 1 milion de perechi de şosete.“
Începutul a fost crunt, îşi aminteşte el. A cumpărat nişte roboţi foarte complecşi şi a trebuit să înveţe el, în primul rând, cum să îi opereze şi cum să îi repare. Iar acest lucru a durat cel puţin şase luni de zile.
A pornit la drum cu o investiţie de aproximativ 200.000 de euro şi trei angajaţi, cu el patru. Abia după nouă luni a reuşit să îşi acopere cheltuielile lunare.
„O pereche de şosete e un lucru foarte ieftin. Trebuie să vinzi volume mari. Iar eu, la început, nu aveam absolut nicio relaţie comercială, nu aveam nici încredere din partea consumatorilor. A fost un efort enorm.“
Care a fost reţeta?
În primul an complet de activitate, în 2019, a încercat nouă metode diferite de vânzare. A mers în supermarketuri mai mici, dar şi în hipermarketuri. A lucrat pentru branduri din exterior, dar şi pentru anumite mărci din România. A făcut o insulă în mall, dar a deschis şi propriul magazin online. Ce a funcţionat a fost marketingul personal.
„Mai exact, mi-am făcut eu un personaj – Ilie Pană, mi-am transformat propria pagină de Facebook într-una de business şi am început să le spun oamenilor povestea.“
Cine e antreprenorul Ilie Pană, cum arată o fabrică de şosete, ce se întâmplă în ea?
„Am făcut acest video şi le-am spus oamenilor că dacă vor să-şi comande şosete de la noi, le dăm o cutie. Nici nu aveam cutia, dar mă gândisem că le dăm o cutie cu un set prestabilit. Îi rugam să îmi dea un mesaj pentru comandă, unde să ne zică numărul de la pantofi, numărul de telefon şi adresa.“
A mers din prima, primea 20-30 de comenzi pe zi. Iniţial, nici n-a crezut că oamenii au înţeles că trebuie să şi plătească comenziile respective. Dar chiar le plăteau.
„Businessul deja intrase pe plus atunci, dar nu-mi plăcea cum mergea pentru că ne chinuiam. Lucram pentru alţii şi ne chinuiam. Mi-am dorit dintotdeauna să servim direct consumatorul.“
Cum e acum?
Astăzi, Laboratorul de Şosete nu mai foloseşte comenzi prin mesaje, dar mizează tot pe marketing de tip personal şi tot exclusiv pe vânzare online, din fabrică direct la consumator.
„Nici acum nu ne găsiţi în malluri sau în hipermarketuri ori supermarketuri pentru că nici nu avem capacitate. Fabrica noastră lucrează 24 de ore pe zi, 7 zile din 7. Şi asta de 2-3 ani. Plus că, în retailul offline, am avea nevoie de o gamă mai largă de produse, poate boxeri, poate dresuri, poate altceva. Pentru asta am putea face parteneriate, noi vom produce în continuare doar şosete.“
Dar asta după deschiderea noii fabrici.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE