Te inspiră

Craiova, oraş de business şi centru cultural – proiect ZF susţinut de Banca Transilvania. Cosmin Sandu, Optim Center: Aducem oameni din Nepal şi Sri Lanka pentru că românii merg să muncească în Italia şi Spania

19.02.2025, 00:06 Autor: Cristina Roşca

Compania Optim Center, ce operează două centre de bătrâni în Craiova, are în total 80 de angajaţi şi aproximativ 170 de rezidenţi  Alte 40 de locuri vor fi disponibile în perioada următoare. 

Antreprenorul Cosmin Sandu a înfiinţat în 2013 centrul Sfântul Ioan din Craiova, primul cen­tru de bătrâni al companiei Optim Center. Apoi, el a extins activitatea fir­mei cu un al doilea astfel de cămin, iar cel mai nou pariu al său îl re­prezintă zona de recuperare medicală.

„În 2013 am înfiinţat Centrul Sfântul Ion, ce poartă numele tatălui meu. Totul a plecat de la bunica mea. Când ea nu se mai putea îngriji, am căutat o persoană să se ocupe de asta, dar pentru că nu am găsit pe cineva potrivit, am decis să o ducem într-un centru de bătrâni.“

A pornit acest proiect aşadar din ne­ce­sitate, spune el, adăugând că mul­tă lume întâmpină probleme în a găsi ast­fel de centre pentru persoanele vârs­t­nice. În plus, în România, oa­me­nii sunt speriaţi de asemenea cămine. 

„Din păcate, mulţi apelează la noi des­tul de târziu. Totuşi, sunt vizibile schim­bări faţă de când am pornit noi la drum.“ 

„În businessul acesta, eu m-am in­spi­rat foarte mult de la centrele din SUA, la ei există o întreagă industrie, iar lucrurile sunt mult mai bine puse la punct.“

 

Cui se adresează?

Businessul Optim Center se adresează tuturor bătrânilor, fie că au diferite probleme şi nu se pot îngriji singuri, fie că doar caută companie. Totuşi, vârsta minimă a rezidenţilor este impusă prin lege la 65 de ani la bărbaţi şi 63 de ani la femei. 

„Avem 2-3 persoane care stau la noi aproape de la început, de prin 2014.“

În 2013, când a pornit la drum cu Centrul Sfântul Ion, avea un plan să facă altceva. 

„Noi avem o afacere de familie, o patiserie. Urma să o mutăm lângă casa noastră ca să putem să supraveghem totul mult mai bine. Când am întâmpinat probleme cu bunica şi nu am găsit un centru unde să o ducem, am decis să facem noi unul. Am schimbat aşadar planurile.“ 

Primul rezident a fost chiar bunica sa, care suferea de demenţă şi avea nevoie de îngrijire permanentă şi de comunicare. Astăzi, compania Optim Center operează două centre. 

 

Care sunt impedimentele?

„Anul trecut ne-am extins. În momentul acesta o parte din clădirea cea nouă este funcţională, o parte este de renovare. E o clădire în care a funcţionat anterior tot un centru de bătrâni. Noi a preluat-o şi am modernizat-o. Urmează să mai inaugurăm până la Paşte alte 40 de locuri. Acum avem undeva la 170 de persoane pe care le găzduim, oameni care stau la noi 24 de ore din 24.“

Preţul pentru un rezident variază în funcţie de cameră, de la 3.900 la 5.000 de lei pe lună. Sunt camere de o persoană, de două, trei sau patru. 

Problema este că foarte puţine persoane pensionate îşi permit din propria pensie să plătească suma asta. De aceea, copiii, nepoţii sau alţi membri ai familiei sunt cei oferă diferenţa, spune Cosmin Sandu. El a fost prezent în cadrul emisiunii „Craiova, oraş de business şi centru cultural“, un proiect ZF susţinut de Banca Transilvania.

Dincolo de aspectul financiar, cel mai mare obstacol este cu cel legat de mentalitate. Oamenii se tem de abandon. Un număr foarte mare de persoane care sunt în centru au copiii plecaţi în alte ţări. Sunt şi unii rezidenţi care vin singuri, dar sunt mai puţini, undeva la 15% din total. 

„În străinătate oamenii renunţă mai uşor la propria casă.“

 

Care e modelul?

Rezidenţii Optim Center sunt separaţi. Cei cu demenţă stau împreună, la fel şi cei care au suferit un AVC şi cei care nu necesită îngrijire. Cei mai mulţi au diferite probleme.

„Pentru un business ca al nostru, ai nevoie de oameni care să se dedice meseriei, trebuie să aibă empatie faţă de bătrâni, să îi îngrijească corespunzător, să aibă răbdare cu ei. Personalul este un aspect foarte important şi e din ce în ce mai greu de găsit. Noi astăzi avem undeva la 80 de oameni.“

E vorba de infirmiere care se ocupă strict de îngrijirea bătrânilor, dar şi de asistente medicale. Totodată, compania are contracte de colaborare cu medici. 

„Avem şi un medic angajat.“

Centrele oferă mâncare, cazare, asistenţă medicală şi partea de recuperare. 

„În ultimii patru ani am dezvoltat foarte mult partea de recuperare. A fost destul de greu până am reuşit să o punem în picioare.“ 

Înainte, firma avea colaborări cu medici kinetoterapeuţi din afara centrului, dar aceştia practicau preţuri prea mari pentru rezidenţi, spune Cosmin Sandu. 

„Astfel, m-am hotărât să cumpăr eu aparatura şi să includ minimum 10 şedinte în pachetul de internare. Am avut rezultate foarte bune, unii pacienţi chiar şi-au revenit şi s-au întors acasă.“

 

Un nou pariu

Astfel, în ultimii ani antreprenorul a decis să meargă mult în zona de recuperare medicală, mai ales că mulţi oameni caută asta. 

„Chiar în noul centru o să avem până la final de an şi o bază de recuperare extinsă, una dintre cele mai mari din ţară.“ 

Aceasta o să fie disponibilă şi pentru oamenii din exterior. Vor fi în două zone, una pentru rezidenţi şi una pentru oaspeţi. 

„Vrem să dezvoltăm şi nişte cabane pentru zona de turism medical, cine va vrea să făcă o săptămână la recuperare să poată sta la noi.“ 

Aceasta e însă o etapă diferită a proiectului. În vară va fi spaţiul amenajat, iar apoi va fi achiziţionată aparatura. 

„Avem un proiect pe fonduri europene. Investiţia totală e de circa 1,5 mil. euro. Vom avea două aparate complexe pentru recuperare după accidente de maşini sau după AVC. Un singur aparat costă 320.000 de euro.“ 

Cu totul, de-a lungul anilor, în acest business Cosmin Sandu a investit circa 3,5 milioane de euro. 

 

Problema personalului

„Am simţit mereu că e o piaţă cu potenţial. Totuşi, când am pornit la drum în acest business speram ca astăzi să fiu undeva mai departe. Mă gândeam că o să intervină şi statul în acest domeniu, după modelele de afară, unde activitatea e subvenţionată. La noi, doar centrele de paliaţie primesc ajutor.“

În acest context, momentan rămâne în Craiova cu businessul, nu vizează o expansiune în alte oraşe. 

„Aş avea nevoie de personal să mă dezvolt şi asta este acum marea problemă. Am adus personal din Sri Lanka, urmează să ne vină oameni şi din Nepal. Din păcate ajungem să luăm decizii de genul acesta pentru că românii noştri pleacă să lucreze în Italia, Spania şi alte ţări. Sunt şi unii care se întorc. Inclusiv am avut persoane care au lucrat la noi, au plecat în afară şi ulterior s-au întors.“

Compania Optim Center a avut în 2023, ultimul an pentru care există date publice, afaceri de 4,2 mil. lei (835.000 de euro), plus 17%.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania