Iaşi te inspiră

Iaşi te inspiră!, un proiect ZF susţinut de Banca Transilvania. Robert Dumitru, Centric IT Solutions România: Un motiv pentru care IT-ul s-a dezvoltat în Iaşi e pentru că lipsa de infrastructură nu ne-a afectat

11.07.2024, 00:06 Autor: Cristina Roşca

În fiecare marţi, de la ora 16:00, antreprenorii şi executivii din „capitala“ Moldovei şi din împrejurimi vin să povestească în emisiunea Iaşi te inspiră! despre cum s-au dezvoltat urbea şi zona în ultima perioadă, dar şi despre ce mai e de făcut pentru o creştere armonioasă.

Forţa de muncă bine pregă­tită în domeniul IT şi faptul că Iaşiul este un oraş universitar au reprezentat principalele motive pentru care grupul olandez Centric a ales să se dezvolte în urbe, spune Robert Dumitru, business development manager pentru operaţiunile locale.

„Iniţial, biroul a pornit la drum cu un singur angajat, după care a crescut, iar mo­men­tan mergem spre 400 de oameni. Un motiv clar pentru care grupul a ales România, implicit Iaşiul, este că am avut şi avem în continuare în zona de IT o calitatea foarte ridicată a forţei de muncă. În ceea ce priveşte Iaşiul, contează foarte mult că suntem un centru universitar de prestigiu şi reuşim să producem anual un număr mare de absolvenţi care sunt pregătiţi şi gata să intre în zonă. În fiecare an, chiar şi în 2024, companiile din afară deschid sedii în Iaşi“, spune Robert Dumitru, business development manager la Centric IT Solutions România. El a fost prezent în cadrul emisiunii Iaşi te inspiră!, un proiect ZF susţinut de Banca Transilvania.

Executivul afirmă că dacă nu exista această forţă de muncă specializată în IT, probabil că ar fi fost alte arii mai dezvoltate în Iaşi, cum ar fi cea de automotive sau o altă industrie. „Noi, când ne-am dorit să mai deschidem un alt birou, am luat în considerare şi alte oraşe din România. Unul dintre ele a fost Timişoara, tot pentru simplul fapt că este un centru universitar important.“

Centric este o companie de de IT, o companie care dezvoltă produse proprii.

“Acoperim foarte multe arii, începând de la fintech, sectorul public, smart cities şi mergând spre retail.”

Biroul din Iaşi a fost deschis în 2010.

“Aşadar, avem 14 ani de existenţă aici, pe când grupul-mamă are aproximativ 30 de ani de existenţă, iar baza este în Olanda.”

Momentan, biroul din Iaşi funcţionează la capacitate aproape maximă. În funcţie de proiectele noi, Robert Dumitru afirmă că se ia în considerare o creştere a echipei.

“Biroul din Iaşi este un centru de dezvoltare. Clienţii principali sunt din Olanda, avem şi din Belgia şi din ţările nordice - Suedia şi Norvegia. Acoperim partea de sector public. Suntem cel mai mare provider de produse şi soluţii IT pentru municipalităţile şi pentru guvernul olandez.”

Al doilea sector foarte important pentru grup este cel de retail şi logistică. Acolo Centric realizează soluţii end to end, începând cu hardware, terminând cu software, pentru marii retaileri, spune executivul român.

“Deşi activăm de foarte mulţi ani în Iaşi, abia în ultima perioadă am reuşit să legăm mai multe parteneriate cu actorii locali, cu partea de municipalitate şi cu parteneri media sau parteneri care vor să-şi dezvolte activitatea în zonă. Anul acesta am fost mult mai implicaţi, fiind partener digital al Muzeului Palatului Culturii din Iaşi şi al evenimentului Romanian Creative Week. Iar prin Romanian Creative Week, am reuşit să avem şi o interacţiune cu municipalitatea locală.”

Compania are în portofoliu două zone - zona de produs şi zona de servicii.

“Am mers foarte mult pe zona de servicii, pentru că ne ajută să să fim alături de parteneri. Pe de altă parte, avem şi câteva produse propii.”

Un exemplu în acest sens este aplicaţia pe care compania a dezvoltat-o pentru evenimentul Romanian Creative Week. Aplicaţia are mai multe arii. Una din ele este agenda evenimentului. O alta cuprinde partea de hartă şi interacţiune cu punctele în care au avut loc evenimente sau expuneri.

“Şi avem şi partea de realitate augmentată, care a fost folosită în special la evenimentul principal din ultima zi, şi anume la prezentarea de modă Irina Schrotter.”

Prin acest tip de produse, evenimentele reuşesc să fie alături de publicul tânăr, care este foarte legat de tehnologie. Dar, ele reuşesc să facă şi publicul matur să interacţioneze mult mai uşor cu asemenea evenimente, explică Robert Dumitru.

“Având această aplicaţie, am reuşit să mergem şi în zona de sustenabilitate, evitând consumul de de hârtie pentru pliante sau broşuri. Am avut totul mutat în digital, în aplicaţie, totul accesibil de pe orice telefon mobil.”

El crede că Iaşiul trece printr-o transformare puternică. Oraşul a fost tot timpul considerat Capitala Culturală a României, dar recent a reuşit să organizeze evenimente din ce în ce mai mari.

“Romanian Creative Week este, probabil, cel mai mare eveniment din Iaşi. Scena culturală se dezvoltă. Observăm, spre exemplu, digitalizarea muzeelor. Implicarea autorităţilor este din ce în ce mai mare.”

O altă zonă care se dezvoltă în urbe este IT-ul.

“La fel cum la nivel naţional se observă importanţa tot mai mare a IT-ului în PIB şi în ceea ceea ce priveşte numărul de companii, la fel s-a văzut clar şi în Iaşi.”

Ce e de remarcat e că sunt companii care mai întâi au deschis în Bucureşti şi Cluj birouri, după au venit în Iaşi, dar sunt şi firme care au deschis direct în Iaşi. Dezvoltarea oraşului s-a făcut în jurul IT-ului, spune el.

“Cred că un motiv pentru dezvoltarea IT-ului în Iaşi e şi faptul că lipsa de infrastructură rutieră şi feroviară nu ne-a afectat. Pentru domeniul nostru, un beneficiul foarte mare a fost aeroportul, care practic ne-a deschis uşile nu numai către România, ci mai ales către Europa. Acum, cu noul terminal 4 al Aeroportului din Iaşi, accesul este mult mai facil atât din ţară, în principiu din Bucureşti, cât şi din marile marile aeroporturi ale Europei”, conchide executivul.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania