♦ Începând cu această săptămână, în fiecare marţi, de la ora 16:00, executivi şi antreprenori din mediul public şi privat din Oradea, dar şi din împrejurimi, vor poveşti în ce măsură s-a dezvoltat zona şi ce mai e de făcut în continuare.
Orice investiţie majoră aduce un cluster de companii alături de ea. Mai mult decât atât, se dezvoltă furnizori sau parteneriate locale noi. Deci un proiect important are un efect multiplicator foarte pozitiv pentru economia locală, spune Melinda Birinyi, directoarea sucursalei Bihor în cadrul Banca Transilvania.
Afirmaţiile sale vine în contextul în care atât oraşul Oradea, cât şi întregul judeţ Bihor au atras în ultimii ani mai multe investiţii majore, în frunte cu fabrica de anvelope a finlandezilor de la Nokian, un proiect de 650 mil. euro.
„Există în continuare mai multe discuţii pentru noi investiţii, unele chiar cu companii din SUA. Mai e loc pentru dezvoltare“, adaugă executivul.
În opinia ei, Oradea este o poartă către Vest din toate punctele de vedere. Pe de-o parte, amplasarea geografică o califică. Totodată, şi dezvoltarea pe care oraşul a avut-o în ultimii ani, mai exact în ultimii 15-20 de ani, când a trecut printr-un amplu proces de modernizare, la fel, îl califică. Acum, aderarea la Schengen (inclusiv pe cale terestră) facilitează acest proces.
„Aşadar, Oradea are toate ingredientele să fie o poartă către Vest.“
Ce investiţii au fost?
În zonă s-au înfiinţat mai multe parcuri industriale, atât de către administraţia locală, cât şi de către investitori privaţi.
„Administraţia locală, prin cele trei parcuri industriale, prin facilităţile pe care le-a acordat, atât fiscale cât şi cele legate de logistică, a accelerat foarte mult venirea investitorilor străini aici, în Oradea.“
Melinda Birinyi spune că sunt foarte multe investiţii în zona de automotive, foarte multe fabrici în acest domeniu. Similar, sunt multe investiţii mari în agricultură, atât în zootehnie cât şi în procesare. Sunt investiţii mari în infrastructură, unde se fac asocieri între firmele româneşti şi cele străine pentru acest lucru. Sunt investiţii mari în energie, în special cea regenerabilă. Inclusiv în sectorul medical au fost pariuri semnificative.
Cât priveşte zonele unde mai e loc de dezvoltare, cel mai important sector, din toate punctele de vedere, e cel al educaţiei.
„Şi spun asta pentru că în Oradea nu există încă învăţământ privat suficient de puternic dezvoltat, cum există în alte oraşe mari ale României, precum Cluj, Bucureşti, chiar şi Timişoara. Acum există iniţiative pentru un liceu privat, chiar discutăm cu investitorii în acest sens. Mă bucură decizia lor pentru că chiar există foarte mult loc.“
Acest tip de investiţii ar facilita şi prezenţa expaţilor aici, dar ar beneficia de el şi copiii localnicilor. O parte dintre ei migrează înspre centre mai dezvoltate din punctul ăsta de vedere şi astfel ar putea să rămână în Oradea.
Forţa de muncă şi economia
„Tot în zona de educaţie, aş menţiona Universitatea Oradea, care a crescut foarte, foarte mult în ultima perioadă, dar cred că ar fi nevoie să se dezvolte în continuare pentru a putea concura cu marile centre universitare. Mă gândesc în primul rând la o revizuire a curiculei pentru a se plia pe cerinţele actuale ale pieţei muncii.“
O altă oportunitate ar fi întărirea parteneriatelor dintre universitate şi mediul privat şi asigurarea unui program de internship pentru copiii care sunt la universitate. Studenţii ar putea avea astfel un contact mai puternic cu zona practică.
„Noi avem un şomaj de doar 0,8%, sub media pe ţară. Totuşi, pe tinerii noştri care merg în centrele universitare mari, la Bucureşti sau la Cluj, e foarte greu să-i aduci înapoi.“
Şi e nevoie de ei, e nevoie de forţă de muncă specializată, pentru a creşte venitul mediu pe judeţul Bihor, care e undeva la 4.500 de lei net, ceea ce înseamnă că e sub media ţării cu aproape 900 de lei, spune executivul Banca Transilvania. „Iar această diferenţă ne afectează la puterea de cumpărare, la forţa în zona imobiliară.“
Totuşi, pentru că rata şomajului este mică, dar şi pentru că există multe oportunităţi, mai ales ca urmare a investiţiilor în parcuri industriale, vin angajaţi chiar de peste graniţă.
„Oradea este un oraş cosmopolit, inclusiv prin comparaţie cu localităţile din Ungaria, de lângă graniţă. Este plăcut să vii, să lucrezi şi chiar să trăieşti aici. Aderarea la Schengen cred că va facilita foarte mult fluxul persoanelor de peste frontieră.“
Ce s-a schimbat?
Pentru Melinda Birinyi, Oradea este unul dintre cele mai frumoase oraşe. Şi crede că pentru multă lume e aşa.
„S-au făcut foarte multe investiţii astfel încât calitatea vieţii locuitorilor să crească, dar şi pentru ca oraşul şi să devină atractiv pentru turişti. S-au renovat clădirile istorice, avem multe spaţii verzi, zone de agrement, s-a reabilitat malul Crişului cu alei pietonale, cu piste de bicicletă, s-au creat foarte multe zone de străzi pietonale, cu terase, cu restaurante.“
Totodată, s-au făcut investiţii în două staţiuni apropiate de oraş - Băile Felix şi 1 mai – care atrag şi ele mulţi turişti.
Lucrurile s-au schimbat progresiv.
„A existat o atenţie constantă de când Ilie Bolojan a venit la administraţia oraşului şi, ulterior, planurile lui au fost continuate de către administraţia actuală. El zicea, şi avea foarte mare dreptate, că nu poţi să faci minuni într-un mandat. Nu ai cum, aceste planuri sunt planuri strategice, necesită timp, necesită o viziune pe termen lung, necesită integrarea mai multor aspecte, necesită continuitate. Toate astea s-au întâmplat progresiv în ultimii 15 ani. Foarte multe lucruri s-au întâmplat“, spune ea.
Melinda Birinyi a fost prezentă în cadrul emisiunii Oradea, poartă către Vest, un proiect ZF susţinut de Banca Transilvania
O parte din clădiri, printr-un program al primăriei, au fost reabilitate inclusiv pe banii cetăţenilor, care au primit mai apoi facilităţi fiscale sau credite fără dobânzi, explică ea.
„Există o componentă de contribuţie la nivelul comunităţii din Oradea, care nu este de neglijat şi care ne-am dori tare mult să continue şi în zona culturală şi de vizibilitate.“
Pe harta turistică
Visit Oradea organizează extrem de multe evenimente, însă executivul crede că ar fi bine venit dacă acestea ar fi completate şi de altele precum conferinţe organizate chiar de mediul de business cu o frecvenţă mai mare, evenimente culturale, spectacole de teatru, concerte.
„Cu siguranţă Oradea este o destinaţie de business. Asta se vede şi în gradul de ocupare al hotelurilor în timpul săptămânii. Vara, oraşul este categoric o destinaţie de leisure. Avem parcurile, aquaparcurile, cele două staţiuni pe care le-am menţionat anterior. Plus că în oraş avem multe festivaluri. Aproape în fiecare weekend e ceva organizat la cetatea Oradea.“
Există şi o componentă de turism medical prin cei care merg în Băile Felix pentru tratamente. „Acolo am finanţat în ultimii ani şi un spital mare de recuperare.“
În zonă sunt deja hoteluri importante, unele chiar sub brand internaţional, dar se dezvoltă şi altele. În sectorul de restaurante mai e însă loc de deschideri.
„Locuitorii oraşului sunt mai liniştiţi, nu au obiceiul de a ieşi la fel de mult precum bucureştenii sau clujenii, spre exemplu.“
Tot în sfera de turism, aeoportul a fost şi el modernizat. Problema este că deocamdată nu sunt suficiente conexiuni. Mai multe curse ar ajuta la creşterea numărului de turişti, dar ar fi importante şi pentru business, crede Melinda Birinyi.
„Este în lucru drumul rapid Oradea-Arad, ceea ce va facilita foarte mult accesul din zona Arad-Timişoara. În ceea ce priveşte Ungaria, acolo avem autostradă, deci este facilă legătura. Ce ne-ar ajutat foarte mult? Autostrada Transilvania. Dar lucrurile se întâmplă. Acum şi căile ferate sunt într-un proces de electrificare, deci şi accesul cu trenul va fi uşurat.“
Motive de optimism
Executivul e optimist pentru viitorul apropiat. Clienţii băncii au planuri, îşi doresc să facă lucruri şi îşi dau seama că pentru a rămâne competitivi, investiţiile nu pot fi oprite.
„Nu pot să spun că situaţia globală, atât macroeconomică, cât şi politică, nu şi-a pus amprenta asupra acestor planuri investiţionale, în sensul în care companiile se gândesc, analizează poate cu mai multă atenţie. Totuşi, apetit există.“
Totodată, Banca Transilvania investeşte în continuare mult în zona de infrastructură, finanţând administraţia locală, dar şi constructorii care participă la aceste proiecte.
„Ne uităm mult în zona de energie, în special energie regenerabilă, parcuri fotovoltaice, eficientizare energetică. Investim în sectorul medical.“
Aici sunt multe iniţiative private şi executivul crede că dezvoltarea sectorului medical este un plus pentru oraş.
„Avem şi divizia pentru medici care se ocupă de acest aspect. Ne uităm foarte mult înspre agricultură, atât la capacităţi de producţie, cât şi la zona de indigaţii. Finanţăm şi capitalul de lucru. Ne uităm înspre construcţii, sectorul hotelier.“
Vor urma investiţii în Oradea. Vor fi mai multe proiecte rezidenţiale.
„ Au fost 1-2 ani când investiţiile în această zonă s-au temperat pentru că vânzările s-au făcut cumva de pe stocuri. Au fost proiecte mici, dar urmează acum mari“, conchide ea.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE