Pandemia a schimbat atât obişnuinţele de consum, cât şi profilul tipic al clientului de la Băile Felix. Tradiţional, staţiunea era văzută drept o destinaţie curativă, datorită calităţilor apei termominerale. Şi asta nu numai pe plan naţional, ci şi pe plan internaţional. Înainte de ’90, clientela internaţională – nordică, germană, chiar anglofonă – era extrem de prezentă. Şi turiştii din Israel veneau la Băile Felix, spune Răzvan Pîrjol, CEO al Turism Felix.
Compania operează cinci hoteluri aflate în staţiunea Băile Felix, cu un total de aproape 1.000 de camere. Totodată, grupul este acţionar în cel de-al şaselea hotel, o unitate clasificată la cinci stele.
„Astăzi, cât priveşte străinii, ei vin mult prea puţin“, afirmă Răzvan Pîrjol. El a fost prezent în cadrul emisiunii Oradea, poartă către Vest, un proiect ZF susţinut de Banca Transilvania.
O industrie a păcii
Executivul al cărui mandat la conducerea Turism Felix se încheie la 1 aprilie 2025 e de părere că pandemia a schimbat – cel puţin temporar – mersul lucrurilor.
Turismul este o industrie a păcii, este o industrie care merge bine în vremuri de calm. Altfel, în caz de evenimente nefericite, precum pandemie ori război, ea se opreşte rapid, nu are inerţie. „Oamenii au început să călătorească iar. Am văzut asta mai ales în 2024. Am văzut că românii au ieşit mult din ţară, iar asta în detrimentul turismului intern. Totuşi, plecarea lor nu e compensată de venirea unor străini care să acopere golul.“
Şi la Băile Felix există schimbări în ultimii ani. Spre exemplu, în perioada estivală e tot mai evidentă prezenţa familiilor tinere cu copii.
„Practic, staţiunea devine o destinaţie de vară. Cât priveşte capetele de sezon – octombrie-decembrie şi primăvara -, oamenii vin în special pentru tratament, pentru proceduri.“
Grupul are, dincolo de hoteluri şi baze balneare, şi două aquaparcuri cu o capacitate de 3.000-4.000 de persoane pe zi. Acestea atrag atenţia familiilor cu copii în sezonul estival.
„Unele dintre aquaparcurile din staţiune au o istorie de 30, 40 sau chiar 50 de ani.“
„Există aşadar o tradiţie în ceea ce le priveşte, tradiţie care continuă. Mă refer la cele din Băile Felix pentru că la Oradea există unele proiecte noi, greenfield.“
O repoziţionare
Răzvan Pîrjol adaugă că Turism Felix încearcă să atragă din nou turiştii străini. Totodată, vrea să atragă şi mai mulţi români.
„Vrem ca această staţiune să fie mai mult decât o destinaţie pentru cure şi proceduri. În perioadă estivală se schimbă profilul clientului, dar este insuficient momentan.“
Băile Felix poate deveni o destinaţie de wellness, de prevenţie, o destinaţie pentru cupluri şi familii.
„Noi am separat clienţii în trei categorii. Sunt cei care vin pentru partea de health şi health spa, mă refer la partea medicală. Apoi, avem partea de wellness, care este partea de relaxare. Istoric, acest segment era cumva inexistent în zona balneară din România.“
Toată lumea a asociat turismul balnear cu partea de medicală, prea puţin s-a pus accentul pe prevenţie şi relaxare, crede el.
„Iar cea de-a treia categorie, noi am numit-o harmony – ne-am gândit aici la cupluri, la familii care vin pentru aquapark-uri. Ne putem uita la Therme în Bucureşti ca la un exemplu. Băile Felix ca staţiune are un potenţial enorm.“
Suferinţa cea mare a acestui segment balnear a fost sau, poate, este în continuare, starea infrastructurii, atât hoteliere cât şi a bazelor de tratament, afirmă executivul.
„Noi am demarat un proiect amplu de revitalizare a acestor baze. Efortul financiar nu este simplu şi el trebuie etapizat.“
Ce investiţii urmează?
În portofoliul grupului, există în conservare alte două hoteluri aflate în proprietate.
„Ne uităm foarte atent la ce am putea face cu ele. Momentan însă, consolidăm ce este deja activ. Apoi, ne uităm la ceea ce am putea extinde ca şi capacitate de cazare.“
În următorii 2-3 ani însă, grupul vrea să aducă la zi – „din toate punctele de vedere“ – ce e deja funcţional. În portofoliul Turism Felix există hoteluri care încep de la două stele şi merg până la patru stele.
„Pe unul dintre hoteluri, cotat la patru stele, îl vom deschide în 2025 doar timp de şase luni, pentru a-l pregăti ulterior afilierii unui brand internaţional din portofoliul Accor.“
Planurile sunt de a afilia acest prim hotel de 4 stele în următorul an, iar ulterior urmează alte două unităţi de 3 stele. Ele vor fi la rândul lor afiliate unui lanţ internaţional.
„Astăzi, Oradea beneficiază de zborururi directe către Bergamo, Londra sau Varsovia, care este un hub foarte bun şi pentru ţările nordice. Cred că putem atrage clienţi străini. Acum, depinde de noi foarte mult să ştim să promovăm şi să atragem această clientelă. La nivel local, suntem destul de bine organizaţi.“
Spre exemplu, cu ocazia primului zbor care a avut loc la Varsovia, a existat o delegaţie mixtă între autorităţi locale şi operatori economici. „Am mers Varsovia, ne-am prezentat produsele, i-am invitat să ne viziteze. Acest lucru se întâmplă acum şi cu celelalte destinaţii cu care Oradea are o legătură directă.“
Cine sunt clienţii?
Momentan, clienţii companiei vin în principal din împrejurimi, de pe o rază de câteva sute de kilometri din jurul staţiunii, vin din Timiş, Cluj, Arad.
Cât priveşte preferinţele clienţilor, există o segmentare. Hotelurile de două şi trei stele beneficiază şi de clientela tradiţională din Băile Felix, de persoanele care vin la tratament, mai ales că toate hotelurile au propriile baze balneare.
„Clienta tipică părţii medicale, care vine şi cu bilet de trimitere de la medicul de familie, care ia parte la proceduri, stă, în medie, şapte zile. Oamenii care vin la patru şi cinci stele, stau - în funcţie de vârstă şi timp liber - între un weekend prelungit şi două săptămâni. Aici ne uităm mai degrabă la un amestec de wellness cu partea medicală.“
Gradul de ocupare creşte considerabil în perioada estivală, din iunie până la final de septembrie. La nivel mediu anual, gradul de ocupare e de 65-70%.
„Ma bucur să văd că există concurenţă în Băile Felix. Prezenţa pensiunilor, a restaurantelor sau a altor structuri hoteliere creşte traficul în staţiune. Lucrăm cu autorităţile locale pentru a dezvolta şi partea de entertainment. Este esenţial, îţi prelungeşte sezonul şi îţi aduce o diversitate şi mai mare de clienţi.“
Anul 2025 a început, din păcate, sub un mare semn de întrebare. „Această incertitudine ne afectează şi ne gestionează viaţa din toate punctele de vedere. Totuşi, ianuarie şi februarie au fost luni cu creştere faţă de anul anterior.“
În 2024, Răzvan Pîrjol spune că a existat o creştere a numărului de vizitatori. Totuşi, a observat o tendinţă de reducere a sejurului, a perioadei de şedere. Ori asta poate fi un semn de reticenţă vizavi de cheltuieli. Rămâne însă de văzut în ce măsură tendinţa va continua.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE