Te inspiră

Oradea, poartă către Vest, un proiect ZF susţinut de Banca Transilvania. Gabriel Dunca, Dunca Construct: Fiind în Oradea, nu avem cum să nu ne uităm şi dincolo de graniţă. De când am intrat în Schengen, avem o poartă deschisă în permanenţă. Importatorul şi distribuitorul de placă ceramică Dunca Construct dezvoltă o reţea de showroomuri proprii sub brandul Venezia Showroom

13.03.2025, 00:06 Autor: Cristina Roşca

Compania are de asemenea distribuţie în sute de magazine partenere.

Gabriel Dunca e antreprenor de 16 ani, de când a fondat businessul Dunca Construct, specializat în im­por­tul, distribuţia şi vânzarea de placă ce­ramică (gresie, faianţă). Astăzi, com­pania a ajuns la afaceri de peste 50 mil. lei, după o creştere de două cifre (pes­te 10%) în 2024. Un avans chiar mai alert e bugetat pentru acest an.

„Acesta este primul meu busi­ness. Înainte de a porni pe acest drum, am lucrat în domeniu, am fost agent de vânzări pentru o companie de profil. Ulterior, am considerat că e timpul să fac ceva pe cont propriu. Astăzi, după toţi aceşti ani, Dunca Construct e o companie care are acoperire naţională. Distribuim placă ceramică la nivel naţional.“

Businessul a plecat din Oradea, care este casa adoptivă a omului de afaceri. El e originar din Maramureş, dar a venit la Oradea la facultate, şi a rămas. „E un oraş mare, bine conectat cu Vestul din punct de vedere logistic.“

 

O altă direcţie

Spune că încă de la început şi-a dorit un business naţional, dar că a trebuit să facă asta treptat. Experien­ţa pe care o acumulase în job-ul ante­rior era regională, aşa că a pornit la drum cu o distribuţie în vestul ţării. Apoi s-a extins. Acum, se uită chiar mai departe.

„Fiind în Oradea (cu sediul central – n.red.), nu avem cum să nu ne uităm şi dincolo de graniţă. Poarta către vest exista şi înainte, dar de când am intrat în Schengen, ea s-a transformat într-o poartă deschisă în permanenţă. Nu avem nimic stabilit pentru extinderea internaţională, dar ne uităm. Ultimii ani ne-au învăţat să nu facem planuri pe termen lung.“

Cea mai grea, pentru Dunca Construct, a fost perioada marcată de pandemie şi de război. Spre comparaţie, începutul nu a fost greu deloc. Nici parcursul, spune fondatorul.

„Pandemia şi războiul au venit cu multe necunoscute. Nu ştiam încotro ne vom duce. Nu ştiam cât va dura. A fost o perioadă de tranziţie din multiple puncte de vedere. Noi importăm marfă din foarte multe ţări. Inainte de pandemie, importam şi din Asia, iar în timpul crizei sanitare transportul s-a scumpit foarte tare.“

Preţul pentru un container a crescut de 7-8 ori. Piaţa nu putea absorbi asemenea creşteri. „Aşa că am căutat parteneri mai aproape. I-am găsit în Ucraina. Nu ne gândeam că va veni războiul.“

Mărfurile veneau mult mai repede din Ucraina. Fabrica era în Harkov, în nord-estul Ucrainei, unde a început conflictul. De acolo, iniţial, marfa venea într-o săptămână-două pe calea ferată. Din Asia, din India mai exact, durata transportului era de două luni, poate chiar trei. „Aşadar, iniţial, pentru noi a devenit foarte convenabilă Ucraina. Doar că a început războiul. Atunci ne-am gândit că e posibil să nu ne mai revenim ca business.“

 

De unde vine marfa?

Gabriel Dunca spune că în România nu sunt suficienţi producători de placă ceramică. Mai exact, e doar unul singur care nu are suficientă capacitate de producţie să deservească toată piaţa autohtonă. „Se recurge la import în mod natural. Compania locală poate să acopere sub 20% din cererea din România. Plus că mai are şi comenzi la export.“

Dunca Construct deserveşte atât showroom-urile şi magazinele de profil – printr-o reţea de agenţi -, cât şi magazinele de bricolaj.

„În cazul acestora din urmă, contractele sunt foarte riguroase şi nu putem să riscăm să nu livrăm. La izbucnirea conflictului din Ucraina, noi aveam încărcate două vagoane de marfă, respectiv şase camioane, care n-au sosit decât după aproape trei luni. Nu ştiam dacă vor ajunge. Nu puteam merge înainte aşa.“

În Europa, marii producători de placă ceramică sunt Italia, Spania şi Polonia. „Polonia nouă ne este la îndemână din punct de vedere logistic.“

Totuşi, în perioada ulterioară izbucnirii războiului din Ucraina, preţurile în ţările europene au crescut foarte tare pe fondul crizei energetice şi a crizei materiilor prime. „Am căutat oportunităţi altundeva. Le-am găsit în Nordul Africi, în Egipt.“

 

Care e modelul?

Compania Dunca Construct are mai multe canale de vânzare. Are showroom-urile proprii - Venezia Showroom. „Sub acest brand, dezvoltăm o reţea la nivel naţional. Ne adresăm persoanelor fizice, arhitecţilor, designerilor şi dezvoltatorilor imobiliari. Aici, avem produse «made in Europe», în Polonia, în Spania sau Italia. Nu puteam să ne numim Venezia Showroom fără să avem produse din Italia.“

Un alt canal de vânzare sunt partenerii revânzători. Firma are 12 agenţi de vânzări care caută parteneri în toată ţara. „Totodată, ne adresăm dezvoltatorilor imobiliari şi avem parteneriate şi cu reţelele de bricolaj. Către aceşti parteneri vindem şi produse realizate în Europa, dar şi în Nordul Africii, în India şi Turcia. Am accesat furnizori din toate ţările mari producătoare de placă ceramică.“

Firma din Oradea are sute, „multe sute“, de magazine partenere. Nu toate sunt de aceeaşi anvergură însă, vorbim de showroom-uri, de depozite de materiale de construcţii, dar şi de magazine de bricolaj, care vând o gamă mai largă de articole.

Sub brandul Venezia Showroom sunt cinci unităţi deschise în sistem de franciză. Există şi showroom-uri proprii la Oradea şi Constanţa. Sunt şi altele în lucru.

 

Ce urmează?

„La finalul acestui an vom avea şase unităţi proprii. Continuăm expansiunea, vrem să acoperăm principalele oraşe din ţară cu showroom-uri proprii, unde vom avea produse pe care nu le vom distribui şi către celelalte canale.“

Businessul principal al companiei este cel cu placă ceramică. În showroom-urile proprii nu e suficient să ofere doar asta.

„Facem parteneriate pentru game complementare de produse, precum obiectele sanitare. Noi nu vrem să ne dezvoltăm o distribuţie naţională de astfel de produse, ci doar să ne completăm portofoliul în magazinele proprii.“

Businessul e puternic sezonier. În lunile bune, vânzările pot fi duble sau chiar mai mari de atât faţă de cele slabe. Luna februarie, spre exemplu, e o lună slabă.

Per total însă, antreprenrorul e optimist.„Ne-am bugetat o creştere de două cifre anul acesta, chiar mai mare decât cea de anul trecut. Investiţiile în dezvoltarea retailului propriu ne vor ajuta, dar şi dezvoltarea portofoliului de produse. Avem sute de sku-uri în portofoliu“, conchide el.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania