Te inspiră

Oradea, poartă către Vest, un proiect ZF susţinut de Banca Transilvania. Cum a ajuns un inginer textilist la afaceri de 80 mil. lei din importul şi distribuţia de tehnologie şi consumabile pentru industria textilă, cea auto şi pentru construcţii

14.05.2025, 00:07 Autor: Cristina Roşca

Compania Novatex a fost înfiinţată în 1996, iar Novatex Solutions a apărut în urmă cu 12 ani, aceasta din urmă concentrându-şi atenţia pe produsele geosintetice, folosite în industria construcţiilor – de la autostrăzi la drumuri naţionale  Cele două firme au în total în România circa 500 de companii partenere din industriile textilă, auto şi construcţii.

Angela Tebieş, cofonda­toare a companiilor Novatex şi Novatex Solutions, e origi­na­ră din judeţul Bihor şi e orădeancă din anii ’90, în urbea din vestul ţării deschizându-şi propriul business în urmă cu 29 de ani.

„Am crescut împreună cu oraşul. Am terminat Facultatea de Tehnologia şi Chi­mia Textilelor la Iaşi şi am luat repartiţie la Oradea. Am fost inginer într-o fabrică din Oradea, iar în 1996 am înfiinţat propria companie. Aşa a început parcursul meu an­treprenorial.“ Firma Novatex a fost fon­dată în Oradea şi funcţionează în continua­re cu sediul central aici, deşi mai are puncte de lucru în ţară.

„Facem parte din prima generaţie de antreprenori. Am învăţat cumva pe pielea noastră să facem asta. Generaţiile care vin acum din urmă sunt mai bune ca noi, mai bine pregătite, mai conştiente. Noi suntem o afacere de familie, băieţii noştri continuă activitatea Novatex. Şi ei ştiu mult mai bine să gestioneze situaţiile, cum ar fi cele de criză. Asta şi pentru că sunt mai educaţi decât noi. Noi am învăţat din propria experienţă. Dar fiecare greşeală s-a plătit.“

 

A doua generaţie

Copiii familiei Tebieş au vrut să se ală­ture afacerii şi să continue munca părinţi­lor. Businessul a crescut împreună cu ei şi ei împreună cu el, spune mama lor. Compania Novatex a fost înfiinţată în 1996, funcţio­nând ca un importator şi distribuitor de teh­nologie şi consumabile pentru industria tex­tilă. Apoi, firma şi-a adăugat în portofo­liu şi clienţi din industria auto. Novatex Solu­tions a apărut în urmă cu 12 ani, aceasta din urmă concentrându-şi atenţia pe produsele geosintetice, folosite în industria construcţiilor – de la autostrăzi la drumuri naţionale.

„Mi-a plăcut industria textilă, de aceea am ales să studiez asta la facultate. Mi se părea că aduce mult frumos în viaţa oame­nilor. Un produs bine realizat, indiferent că-i de încălţăminte, textil sau tricotat, e important. Asta m-a convins. Eu n-am fost atât de creativă. Cred că am fost un foarte bun organizator ca inginer.“

În 1996, lucrase în producţie destul de mult timp cât să constate nişte lacune în ceea ce priveşte tehnologia care era folo­sită. Acest lucru îşi punea amprenta asupra produselor noi care puteau fi realizate pe plan autohton.

 

Cum a început

„Aşadar, mi-am dorit o companie care să poată livra aceste echipamente şi consu­mabile către fabricile producătoare. La începutul anilor ’90, producătorii noştri de maşini de cusut aveau în portofoliu articole care erau mari consumatoare de energie, de timp, n-aveau productivitatea suficient de bună ca fabricile să poată face faţă tarifelor care erau afară.“

Astfel, Novatex a început să importe produse performante, de la maşini de cusut la tot ce înseamnă tehnologie. „Am crescut împreună cu partenerii.“ Primele articole importate şi distribuite au fost cele pentru sala de croit. România nu era eficientă în acest segment. Au urmat cele pentru cusut.

„Încet, încet, ne-am dat seama că putem să construim împreună cu partenerii noştri din România o nouă piaţă, care să ne apropie de cerinţele partenerilor din Vest. Aveam o mare problemă - diferenţa de productivitate dintre Vest şi Est.“

Când a deschis compania în Oradea, Angela Tebieş a făcut asta pentru că existau multe oportunităţi în zonă. Bihorul a fost o perioadă îndelungată „pantofarul“ Româ­niei. Între timp, foarte multe companii pro­du­cătoare de încălţăminte s-au închis şi şi-au mutat activitatea în China sau Vietnam. S-au dezvoltat însă alte industrii, începând cu cea auto.

 

Ce s-a schimbat?

„În ultima perioadă, în România, industria de confecţii s-a restructurat în aşa măsură încât a renunţat la lohn. Acum, mulţi dintre clienţii noştri fac full export. Asta înseamnă că îşi achiziţionează inclusiv accesoriile din România, şi asta înseamnă mult pentru pentru piaţa noastră.“

Antreprenoarea recunoaşte că a cochetat cu ideea de a se dezvolta în acest context şi în zona de materiale, ţesături, etc, dar pentru compania ei ar fi fost un segment necunoscut şi ar fi necesitat investiţii masive de timp şi bani. „Am decis să nu facem asta.“

Ea adaugă că businessul pe care îl conduce resimte diminuarea industriei textile.

Totuşi, grupul colaborează cu parteneri din multe industrii în care există procese de coasere, inclusiv cea de automotive. „Constatăm că se diminuează sectorul textil în ansamblul său, dar în acelaşi timp există şi o veste bună - au rămas afacerile unde se creează valoarea adăugată mai mare. Să faci full export şi nu lohn înseamnă o valoare adăugată mai mare pentru fiecare partener din lanţul de producţie.“

Totuşi, şi în industria auto lucrurile s-au schimbat. Tot ce se întâmplă la nivel mondial afectează businessurile locale, cum ar fi trecerea de la maşini clasice la electrice.

„Astfel, clienţii noştri din România sunt precauţi. Totuşi, apar şi veşti bune, cum ar fi faptul că a crescut consumul de maşini produse în Europa.“

Astăzi, Novatex are foarte multe articole în portofoliu. Dezvoltarea numărului de SKU-uri s-a întâmplat pentru că fiecare partener încerca să îşi reducă numărul de furnizori. Un număr mai mic de furnizori înseamnă o reducere de costuri.

„Având foarte multe produse în stoc, încercăm să eficientizăm şi noi partea de portofoliu în fiecare perioadă a anului. Avem şi consumabile (ace, aţe), dar şi utilaje, de la maşini de cusut şi croit, la altele, multe altele.“

 

Cum s-a dezvoltat

În urmă cu 12 ani, având o propunere din partea unui partener care lucra neţesute pentru textile, pentru zona de tapiţerie, dar şi pentru construcţii, antreprenorii au dezvoltat o altă firmă - Novatex Solutions.

„Produsele geosintetice se folosesc foarte mult în zona de construcţii de drumuri, în special la autostrăzi şi drumuri naţionale. Ele reduc timpului de lucru şi sunt mai prietenoase cu mediul.“

Cu câteva camioane de geosintetic poţi înlocui zeci de camioane de piatră sau de alte materiale de umplutură, spune ea. E un domeniu nou, un produs dezvoltat de americani.

Tot mai mulţi parteneri din zona de construcţii sunt deschişi la aceste soluţii pentru că ştiu că le uşurează foarte mult munca, adaugă antreprenoarea.

„Din păcate, avem un singur furnizor de materiale geosintetice în România. Restul materialelor le importăm din diferite ţări, în funcţie de produs. Şi când vine vorba de restul articolelor din portofoliu, pe marea majoritate le importăm.“

Când vine vorba de producţia proprie, Angela Tebieş spune că e o misiune a fiilor săi.

„Capitalizarea vine în ani, noi ne comparăm cu parteneri din Germania, care sunt la a cincea generaţie de antreprenori. Sper ca generaţia copiilor noştri să facă investiţii în producţie. Mi-aş dori foarte mult asta, îi susţin.“

 

Un business cu acoperire naţională

Cât priveşte prezentul, ea e optimistă, chiar dacă cifrele nu sunt cele mai bune. „Avem câteva câteva acţiuni strategice pe care trebuie să le implementăm. Mai mult, trebuie să găsim soluţii pentru a merge mai departe, pentru a fi profitabili, pentru a crea valoare.“

România a traversat mai multe crize de-a lungul existenţei Novatex. „Nu e că nu ne speriem, dar încercăm să fim prudenţi şi totodată optimişti pentru a merge mai departe. Pe noi cel mai mult ne-a zguduit criza din 2007-2008.“

A fost o perioadă foarte dificilă. Au depăşit-o cu multă muncă şi cu multă creaţie, iar asta datorită echipei. Sunt 50 de persoane în cele două companii.

„Lucrăm doar B2B. Avem clienţi în toate zonele ţării, peste 500 de parteneri pe ambele companii. Avem activitate şi în Ungaria şi în alte câteva ţări vecine precum Slovacia sau Serbia.“

Aşadar, pentru Novatex, aderarea la Schengen e o veste bună. Inclusiv pentru zona de import. Când lumea se uneşte, lucrurile se întâmplă mai uşor, spune antreprenoarea.

„Competitivitatea României în acest moment este dată de termenul de livrare, care poate să fie unul foarte scurt. România este încă o piaţă competitivă, o piaţă interesantă pentru Europa în ceea ce priveşte partea de confecţie textilă“, conchide Angela Tebieş, prezentă în cadrul emisiunii Oradea, poartă către Vest, un proiect ZF susţinut de Banca Transilvania.

Novatex şi Novatex Solutions au avut afaceri de circa 80 mil. lei în 2023. Prima şi-a majorat încasările cu 7%, iar cea de-a doua cu 40%.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania