Te inspiră

Oradea, poartă către Vest, un proiect ZF susţinut de Banca Transilvania. Cum a ajuns un profesor de matematică antreprenor în industria auto, cu afaceri de peste 100 mil. lei. „Matematica m-a ajutat foarte mult în business“

15.05.2025, 00:06 Autor: Cristina Roşca

Antreprenorul Lajos Szekely are reprezentanţe ale unor branduri precum BMW, Toyota-Lexus, Kia şi Ford în mai multe judeţe din ţară El vinde şi maşini rulate şi are, totodată, distribuţie de piese auto la nivel naţional.

Lajos Szekely, fondatorul Grup West Premium, este antre­prenor de mai bine de 30 de ani. Visul său iniţial a fost să fie profesor de matematică. Şi a reuşit să facă asta.

„Însă, de la locul meu de muncă am avut două aşteptări foarte importante - satisfacţia profesională, bineînţeles, şi satisfacţia financiară. Din păcate, ca profesor, la momentul respectiv, nu am avut această satisfacţie financiară. Astfel, a trebuit să iau o decizie foarte, foarte grea şi să renunţ la învăţământ.“

Atunci a început ceva cu totul nou – antreprenoriatul. Deşi la mo­mentul acela nu exista acest termen de „antreprenoriat“.

„Am intrat în ceaţă şi nu aveam nici busolă, nici hartă. Nu ştiam în ce direcţie merg. A fost un mix de curaj, ne­bunie şi oportunitate. În anii ’90 erau multe oportunităţi. Acum, piaţa este cu mult mai aşezată, e mult mai greu să găseşti loc pentru activităţi noi.“

Trecând de la catedră în business, a trebuit să înveţe contabilitate, aprovizionare, a fost un drum dificil, spune el.

Nu a fost un parcurs liniar, ci a mers şi pe drum forestier, şi pe arătură, şi pe şosea asfaltată.

„Încă ţin minte că în ’92-’93 a apărut o nouă taxă - ICM (impozit pe circulaţia mărfurilor). Mai târziu a apărut TVA-ul şi ni s-a explicat că asta este drumul nostru către Uniunea Europeană.“

 

Cum a fost?

Formarea sa anterioară a contat. În spatele oricărei decizii stă un algoritm, un calcul, aşa că matematica l-a ajutat foarte mult. „Recomand tuturor să înveţe matematică şi din pasiune, nu doar ca obligaţie.“

Iniţial nu a avut o direcţie clară. A început cu un magazin de 30 mp şi a vândut stofă de mobilă, mătase, pulovere, dar şi articole de porţelan. Mai târziu, şi-a dat seama că nu e ceva ce îi place şi a vrut un business pe baze ştiinţifice.

„Am vrut să fie ceva în zona de comerţ - pentru că aici poţi câştiga bani, dar am vrut şi să aibă o componentă de prestări servicii. Totodată, mi-am dorit să vând produse care să fie necesare, dar în acelaşi timp de lux. Am avut o ecuaţie cu patru necunoscute. Şi aşa am ajuns la domeniul auto.“

A început cu segmentul de anvelope. Ele trebuie montate, nu doar vândute, aşa că exista segmentul de servicii. Totodată, avea şi şansa să meargă către segmentul premium al pieţei. „Mai departe, de aici am mers către maşini.“

În perioada 1995-2000, a vândut accesorii, anvelope şi echipamente de service. A dotat ateliere şi service-uri cu elevatoare, testele de motor, standuri pentru reglajul direcţiei. În 1997, a avut o inovaţie pe care a protejat la OSIM şi care a ajutat financiar foarte mult businessul. E vorba de un dispozitiv de ridicat care e utilizat de ateliere şi service-uri auto şi care nu se strică niciodată. E folosit şi astăzi, spune el.

 

O nouă etapă

„Astfel, datorită invenţiei, în ’99, firma avea în cont în jur de 200.000 de mărci capital propriu, iar cu acest capital am primit finanţare de la bancă încă 200.000 de mărci. Astfel, am reuşit să pornim o reprezentanţă Opel. Am deschis-o în 2000 şi a fost un prim pas în clubul dealerilor auto.“

A pornit în Bihor, iar apoi s-a extins în Arad şi în Satu Mare. Până în 2007, vânzările au crescut constant. În 2007, businessul a atins vârful - peste 3.000 de maşini vândute.

„A fost un moment istoric în toată piaţa, nu numai la noi. Nu se mai întoarce vremea aia. În 2007, în România au fost vândute 360.000 de maşini. Astăzi, piaţa e la jumătate sau mai puţin de jumătate.“

Atunci, antreprenorul avea prezenţă în trei judeţe şi avea şi o firmă proprie de leasing prin care finanţa achiziţiile. A fost un instrument foarte, foarte bun, spune el.

„În 2008, am intrat pe arătură şi vânzările au scăzut la doar 10% din ce fuseseră anterior. Am deschis paraşuta chiar în ultima clipă. În trei judeţe, în 2008, am vândut doar 300 de maşini.“

Însă, crizele pot să aducă şi oportunităţi. Piaţa produselor cu preţ mediu pierdea cel mai mult teren, aşa că s-a reorientat către segmentul premium, care e mai puternic în vremurile grele. Astfel, a deschis o reprezentanţă BMW.

„Lumea îmi spunea că sunt nebun să cred că dacă nu vând maşini Opel de 10.000 de euro o să vând BMW-uri de 50.000 de euro. Dar am avut dreptate. Astăzi suntem reprezentanţi BMW în judeţele Bihor, Satu Mare şi Baia Mare. Avem şi reprezentanţe Toyota-Lexus şi Kia în Bihor şi Ford în Satu Mare. Avem parteneriat şi cu grupul Porsche în Baia Mare. În domeniu auto avem aşadar un buchet foarte variat.“

 

Alte segmente

Dintre toate, brandurile BMW şi Toyota sunt cele mai vândute. „Totodată, suntem a doua reprezentanţă Lexus din ţară, avem încredere în brand.“

La nivelul întregului grup, versus 2007, vânzările în volum sunt un pic peste jumătate.

„Suntem ceva mai bine decât piaţa. Ca cifră de afaceri suntem mult mai bine şi nu doar prin schimbarea de portofoliu, ci şi pentru că preţurile au crescut. Şi profitabilitatea e mai bună pentru că am şi diversificat activitatea.“

În 2007, compania vindea doar maşini şi oferea servicii în service-urile proprii. Acum, se ocupă şi cu distribuţia de piese, iar această activitate nu se limitează numai la judeţele menţionate anterior.

„Facem distribuţie în toată ţara pe piese BMW, Ford şi Audi.“

Totodată, antreprenorul are în ofertă şi maşină rulate, second-hand, sub orice marcă. Astfel de automobile a început să comercializeze în 2004, în Arad.

„Aveam un client care avea nevoie de o livrare mare şi rapidă şi doar aşa am putut să îl ajutăm. Şi am câştigat atunci mai bine decât pe un contract cu maşini noi. Astfel ne-a venit ideea să ne dezvoltăm. Dar maşinile rulate noi le vindem cu garanţie, cu service.“

Ele sunt însă net minoritare în încasări, cele noi reprezintă undeva la 85%. Asta separat de piese, care sunt cam 30% din tot businessul, undeva la 15 mil. euro. Firma Grup West Premium singură are afaceri de peste 100 mil. lei (20 mil. euro). Antreprenorul are însă şi alte firme în care e acţionar.

 

Ce urmează

A renunţat însă la leasing.

„Cu firma noastră de leasing am fost în top 10. În 2009 a venit o perioadă grea, însă noi am fost prudenţi cu finanţările. Nu am aruncat cu finanţare doar pe bază de buletin, am făcut analiză serioasă. Şi am reuşit să supravieţuim într-o vreme când multe alte firme de profil au intrat în faliment. Acum doi ani însă, am vândut către grupul Autonom.“

În acest moment, cel mai important proiect pentru antreprenor îl reprezintă consolidarea afacerii.

„E posibil să vină vremuri grele, şi nu doar la noi, ci la nivel global. În industria auto se petrec schimbări şi trebuie să vedem încotro ne îndreptăm. Cu maşinile electrice aţi văzut că a fost un mare entuziasm. În 2023 am vândut foarte multe, în special BMW.“

Circa 23% din vânzările BMW ale grupului originar din Bihor au fost maşini electrice. Apoi, entuziasmul a trecut. Şi asta peste tot.

„Avem un portofoliu stabil, aşa dă nu vrem să ne extindem. Crizele lovesc mereu în piaţa auto, dar în categoria premium nu există acelaşi impact. Noi, din 2009, de când ne-am repoziţionat, avem creştere an de an. E bine să fim prudenţi, dar să nu ne panicăm.“

La începutul anului 2024 Lajos Szekely a fost uşor panicat. Şi totuşi a încheiat un an de care e mulţumit.

„Acum suntem prudenţi, dar în lunile care au trecut suntem cu minimum 20% peste anul trecut. Este o creştere peste aşteptări“, conchide antreprenorul, prezent în cadrul emisiunii Oradea, poartă către Vest, un proiect ZF susţinut de Banca Transilvania.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania