♦ Cursurile organizate de Finnish Teacher Training Center din Sibiu au fost urmate până acum de circa 8.000 de profesori, dar în toată ţara sunt 230.000 de dascăli ♦ Exclusiv la cursul de inteligenţă artificială au participat câteva sute de oameni.
La bază, Elena Lotrean e profesor, dar de aproape 30 de ani activează ca antreprenor în educaţie. Cel mai recent proiect al său este Finnish Teacher Training Center, dedicat exclusiv formării profesorilor.
„De profesie, sunt profesor. Asta am văzut în casă de când eram mică şi am continuat şi eu. Viaţa m-a dus şi în zona privată, dar şi publică. La bază, sunt profesor de română şi engleză. Am şi predat patru ani la Liceul Pedagogic, dar am predat comunicare şi lucru în echipă, pentru că exista şi există în continuare o nevoie foarte mare în ceea ce priveşte genul acesta de informaţii şi de competenţe.“
Toată viaţa, în diverse forme, ea a făcut educaţie pentru adulţi. Afirmă că îi e mai uşor să interacţioneze cu adulţi sau cu copii mai mari şi simte că poate să facă mai mult în zona asta.
„Am intrat apoi în zona organizaţiilor nonguvernamentale de tineret şi voluntariat. În ’98-’99, am înfiinţat Crispus, o organizaţie care funcţionează încă şi se adresează tinerilor obişnuiţi, care sunt marea majoritate şi pentru care nu prea se face mare lucru. În primii ani, ne-am dedicat activitatea tinerilor de până în 26-30 de ani, e vorba de tineri care sunt deja adulţi.“
Ce a urmat?
În 2004, a pus bazele primei sale companii, Future Capital (activă tot în domeniul educaţiei), care şi ea a împlinit 20 de ani. E un business specializat în programe de formare profesională şi training pentru companii şi autorităţi. „Dacă activezi în zona de ONG nu înseamnă că nu ai competenţe de antreprenor, ba din contră. Cred că antreprenoriatul nu înseamnă doar profit infinit, businessul are o latură socială pe care a avut-o dintotdeauna. Prin ceea ce am făcut, am vrut să rezolv şi o problemă socială, dar în acelaşi timp să-mi trăiesc şi viaţa, să pot să-mi plătesc facturile şi să cresc ceva pe termen lung.“
Apoi, 12 ani mai târziu, în 2016, a început un nou capitol - Şcoala RomânoFinlandeză ERI Sibiu, deschisă sub un ONG - Fundaţia Didactica. Acum, şcoala ajunge la clasa a 10-a de liceu. A început cu 18 copii în două clase, o clasă întâi şi o clasă pregătitoare, iar acum are aproape 300 de elevi, de la grădiniţă până în clasa a 10-a.
„Acum patru ani, am întâlnit nişte investitori care au vrut să crească şi ei acest proiect şi am lucrat împreună o vreme, după care m-am întors la dragostea mea principală, respectiv educaţia adulţilor, pe care nu o părăsisem niciodată neapărat.“
Cel mai nou pariu
În 2018, Elena Lotrean a fondat Finnish Teacher Training Center, dedicat exclusiv formării profesorilor. Firmele de training mai făceau proiecte pentru profesori, dar ocazional, spune ea. „Noi am decis să ne dedicăm lor, având şi know-how-ul finlandez.“
A ales modelul finlandez pentru că Finlanda are rezultate foarte bune în ceea ce înseamnă educaţia. „Ne-am uitat foarte mult la ce înseamnă formarea iniţială a profesorilor la ei şi am luat practic temele mari pe care le-am transformat în 21 de cursuri. Dacă ar fi să descriu pe scurt modelul lor - ei construiesc învăţarea în jurul copiilor. Aşadar, ies din modulul eu predau şi ei învaţă. Scopul este acesta - copiii să înveţe, nu eu să predau.“
Aşa cum şcoala nu va mai fi doar despre profesori, aşa nu va mai fi nici despre patru ziduri. Va fi despre muzee, despre alte afaceri, despre comunităţi în care să înveţi. Învăţarea se va muta foarte mult în alte zone.
Faptul că Finlanda e cea mai fericită ţară din lume are, cu siguranţă, o legătură şi cu educaţia, pentru că este foarte accesibilă, este echitabilă. Ei spun că cea mai bună şcoală este cea mai aproape de casă, nu funcţionează după topuri, adaugă Elena Lotrean.
Cu proiectul Finnish Teacher Training Center ea se adresează oricărui profesor sau iubitor de educaţie, pentru că a avut în training şi părinţi, a avut şi alte categorii profesionale - consilieri, psihologi.
„E foarte important să ne menţinem conectaţi la tot ce înseamnă învăţare şi toate lucrurile care se întâmplă până la urmă în societate. Avem nevoie să ajungem la copii, iar ei sunt într-un mediu şi într-un film în care, câteodată, noi nu avem neapărat acces. Şi aici vorbesc şi despre tehnologie, despre inteligenţa artificială.“
AI-ul şi educaţia
Acum doi ani, şi-a luat un an sabatic şi a studiat internet of things şi inteligenţa artificială în India, datorită unei burse. Apoi, a conceput un curs de inteligenţă artificială pentru profesori, pe care l-a avizat la Ministerul Educaţiei.
„Avem deja câteva sute de profesori care au trecut prin cursul nostru. Nu mai putem funcţiona fără AI. Copiii sunt deja acolo şi trebuie să îi îndrumăm. Profesia aceasta se va schimba dramatic.“
Mai multe detalii pe www.zfcorporate.ro
AI este privit cu frică, dar aşa se întâmplă cu orice lucru nou, adaugă antreprenoarea. Ea e de părere că educaţia va rămâne un element fundamental în societate, dar va fi schimbată din temelii. Şi e bine să fim pregătiţi pentru asta şi să fim conştienţi. „Informaţia e la un click distanţă, dar cum spunea şi Daniel David, ministrul Educaţiei, noi vrem să producem cunoaştere şi atunci avem nevoie de ghidaj. Profesorii nu vor dispărea, vor dispărea cei care nu se vor înţelege neapărat cu maşinile.“
Daniel David a mai spus recent că tehnologia nu este bună sau rea. Modul în care în folosim e bun sau rău. Ea poate avea beneficii extraordinare, dar e important ca profesorii să ştie să o folosească foarte bine pentru că astfel pot să-şi ghideze elevii. „Pe de altă parte, nu ne-a învăţat nimeni să facem lucrul acesta şi atunci e un proces.“
Cât durează şi cât costă?
În ultimii ani Finnish Teacher Training Center a organizat cursuri, ateliere, workshopuri, conferinţe mai mari sau mai mici. „Am depăşit pragul de 8.000 de profesori în tot acest timp. Ştiu că pare un număr foarte mare, sunt 230.000 de profesori în ţară. Sunt, cu siguranţă, şi alte proiecte educaţionale care li se adresează şi funcţionează foarte bine. E important ca ei să perceapă această nevoie de actualizare pe tot parcursul vieţii.“
Profesorii ar trebui să fie primii care ştiu cele mai multe noutăţi din domeniul lor, ei dau mai departe. Majoritatea celor care vin sunt profesori care îşi plătesc singuri cursurile. Sunt şi şcoli care au accesat cursurile prin intermediul unor programe de finanţare şi care le-au accesat pentru întreaga cancelarie.
Un curs costă între 200 şi 2.000 de lei, în funcţie de ce îşi doreşte profesorul, şi durează, de regulă, de la 2 ore la 3 zile.
Executivul a fost prezent în cadrul emisiunii Sibiu, oraş de business şi centru cultural, un proiect ZF susţinut de Banca Transilvania.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE