ZF TechDay

Exclusiv ZF Tech Day, Dan Cîmpean, CERT-RO. Care este adevăratul câştig al faptului că la Bucureşti va fi Centrul European de Securitate Cibernetică: toate marile companii de securitate cibernetică ale lumii îşi vor deschide birouri în Capitală. Agenţia UE va derula investiţii de 4,5 mld. euro în următorii 7 ani

05.01.2021, 00:07 Autor: Alexandra Cepăreanu

Centrul European de Securitate Cibernetică va derula investiţii în valoare de 4,5 miliarde de euro, din care două miliarde vor fi bani europeni, în următorii şapte ani.

Dezvoltarea Centrului European pentru Securitate Cibernetică la nivel naţional, prima instituţie europeană care va avea sediul la Bucureşti, cu rolul de a gestiona investiţiile Uniunii Europene în domeniul securităţii cibernetice, va aduce Capitala României în vizorul marilor jucători care dezvoltă şi oferă soluţii, servicii şi produse de tehnologie în domeniul securităţii cibernetice, care vor începe să caute loc pentru a-şi deschide sucursale şi filiale în proximitatea acestuia.

„Vom observa că toate firmele mari de tehnologie vor fi atrase să deschidă birouri, puncte de prezenţă, sucursale, în România, dacă nu au făcut asta deja. Vor dori să fie aproape de experţii din centru, să participe la seminarii şi la diverse activităţi împreună cu specialiştii din centru şi să afle oficial şi transparent despre investiţii“, a spus în cadrul emisiunii ZF Tech Day Dan Cîmpean, director general al CERT-RO (Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică).

În următorii şapte ani, Centrul European de Securitate Cibernetică va derula investiţii în valoare de 4,5 miliarde de euro în proiecte care vizează domeniul securităţii cibernetice.

„Din suma totală, două miliarde de euro vor fi bani europeni, iar restul vor fi bani proveniţi de la statele membre UE.“

Tot în urma deschiderii Centrului European pentru Securitatea Cibernetică România va atrage mai mulţi experţi şi specialişti în domeniu, având în vedere că selecţia personalului va fi direcţionată de Comisia Europeană.

„Acest centru va fi o agenţie europeană medie în care sperăm să activeze între 30 şi 40 de funcţionari europeni până la jumătatea anului în curs. Cifra va creşte până la 80-100 de funcţionari până la finalul acestui an. Fiind funcţionari europeni, atât managementul, cât şi personalul vor fi selectaţi de Comisia Europeană. Directorul executiv al unei astfel de agenţii nu este numit din ţara gazdă, în mod normal.“

Astfel, directorul general al CERT-RO spune că Centrul va fi condus de un comitet director, la care vor participa toate ţările din UE. Conform regulamentului publicat de comisia Europeană, doar statele care vor participa inclusiv financiar în programele de securitate cibernetică derulate prin acest centru vor avea drept de vot, iar Comisia Europeană va deţine 50% din puterea de vot pentru a controla modul în care banii sunt cheltuiţi.

„Acest centru va avea şi un Consiliu Consultativ industrial şi ştiinţific care va fi un organism de specialitate consultativ ce va asigura dialogul constat cu sectorul privat, cu organziaţii ale consumatorilor şi cu alte părţi relevante.“

De asemenea, un procentaj semnificativ din personalul activ în Centrul European de Cyber va fi format din experţi locali, a menţionat Dan Cîmpean.

„Să nu uităm că România are o capacitate impresionantă în ceea ce priveşte expertiza în domeniul securităţii cibernetice, pe care o poate oferi acestui centru. Putem să ne aşteptăm ca 30-40%, poate chiar mai mult, din personalul acestui centru să fie reprezentat de români. Aceşti experţi trebuie să aplice pentru poziţiile care vor fi deschise, dar din câte am văzut în draftul de regulament al centrului se va pune accent pe expertiza şi capabilitatea dovedită a personalului. CV-urile vor conta mult.“

Însă, în timp, Centrul va fi deschis şi pentru debutanţi în domeniul securităţii cibernetice, persoane la început de carieră cu unu-doi ani de experienţă.

Astfel, în urma faptului că Centrul va avea nevoie de specialişti în domeniu, noua instituţie poate fi considerată un competitor semnificativ pentru jucătorii din piaţă, dar, pe termen mediu-lung, acesta va creşte numărul de experţi şi specialişti din domeniul securităţii cibernetice din România, consideră directorul general al CERT-RO.

„Acest centru va determina, în primă fază, o concentrare de firme de tehnologie şi securitate cibernetică să vină în Bucureşti şi în România. Ulterior, vor creşte spectaculos numărul de evenimente şi activităţi legate de domenul securităţii cibernetice. Vor veni experţi, România este deja pe harta securităţii cibernetice, dar va fi mult mai vizibilă, va deveni un magnet pentru talent. Vor fi multe orportunităţi pentru specialiştii români în centru, pentru firme.“

În prima parte a lunii decembrie 2020, ministerul Afacerilor Externe a anunţat că România va găzdui Centrul Cyber al UE, în urma unei selecţii la care au participat şapte oraşe candidate - Belgia (Bruxelles), Germania (Munchen), Lituania (Vilnius), Luxemburg (Luxemburg), Polonia (Varşovia), Spania (Leon) şi România (Bucureşti).

„Punctul forte al României a fost buna pregătire diplomatică, un efort intens din ultimle luni. Ceea ce mă bucură este că mai multe instituţii în domeniul IT au colaborat pragmatic şi eficient pentru a aduce Centrul la Bucureşti.“

Eforturile României de a câştiga găzduirea centrului au fost conduse de actualul ministru al finanţelor, a relatat Cîmpean. “?Actualul ministru al Finanţelor Alexandru Nazare este liderul echipei interministeriale care a pregătit candidatura României şi care continuă şi acum negocierile şi pregătirile logistice , împreună cu Comisia Europeană, pentru a lansa Centrul la Bucureşti.“

În plus, în urma dezvoltării Centrului European Cyber, fiecare ţară membră a UE trebuie să dezvolte sau să desemneze o instituţie deja activă ca fiind Centrul Naţional de Coordonare, care să lucreze împreună cu Centrul European.

„Acestea vor trebui create şi selectate de statele membre, împreună cu Centrul European. Sunt câteva cerinţe deja publicate pentru aceste centre –să le fie facilitat accesul la expertiză tehnologică în materie de securitate cibernetică, dar în special pe domenii cheie precum criptografia, servicii de securitate IT, detectare de intruziuni, securitate de sisteme, reţele, aplicaţii, protecţie a datelor. Acestea vor avea ca rol coordonarea cu industria, cu sectorul public, cu incubatoare de business, cu comunitatea de cercetare.“

Astfel, una dintre activităţile care ar trebui să se afle pe agenda guvernului României este crearea sau desemnarea propriului Centru Naţional de Coordonare.

 „Trebuie să reuşim rapid să derulăm împreună cu Centrul European Cyber programul de investiţii cu finanţare europeană. Dorinţa Uniunii Europene este să se înceapă cât mai rapid derularea acestor programe, cel mai optimist scenariu fiind în a doua jumătate a anului în curs“, a adăugat Dan Cîmpean.

 

Ce a mai spus Dan Cîmpean la ZF Tech Day

Astfel, faptul că găzduim la Bucureşti Centrul European Cyber este un rezultat remarcabil pentru Roomânia, o recunoaştere clară la nivel european al capabilităţilor, rolului şi potenţialului pe care ţara noastră îl are în acest domeniu.

Centrul este o agenţie europeană, ceea ce înseamnă că la crearea centrului, Comisia Europeană lucrează încă pentru că este un efort intesn, reglmentările şi regulamentul prin care se va cra Centrul în mod oficial, din punct de vedere al instituţiilor europene, prin care se vor detalia modul de organizare şi de funcţionare sunt în faza de dezvoltare şi sperăm ca la jumătatea lunii ianuarie să fie publicate şi disponibile tuturor.

Regulamentul este încă în faza de negociere, dar din câte ştim, agenţiile europene au o grilă proprie a salarizării care diferă de la o ţară la alta. Vor fi pachete salariale de agenţie europene care sunt atractive şi reflectă nivelul real, care ar trebui să îl avem pentru toţi specialiştii din domeniu din ţară.

România a oferit patru variante de clădiri de birouri în care Centrul să fie găzduit - fostul sediu al Institutului de Proiectare, Cercetare şi Tehnică de Calcul în Construcţii (IPCT SA), Vila Rosetti, Şoseaua Nordului 94W şi H Victoriei 109. Urmează să se facă o selecţie fnală a variantei dorite. Toate clădirile respectă cerinţele Comisiei Europene. Nu ne aşteptăm la cerinţe excepţionale din punct de vedere al securităţii fizice sau informatice, cibernetice.

Centrul va canaliza şi va gestiona investiţiile Uniunii Europene în domeniul securităţii cibernetice. Prin acest centru vor fi derulate investiţiile, dar acestea vor fi derulate şi printr-o reţea de centre naţioanle de coordonare, care trebuiesc create

Alegerea sau crearea acestui centru de coordonare va avea loc după prorpia strategie a fiecărei ţări membre UE, autorităţile vor trebui să aleagă.

Vor fi ofiţeri de proiect, ofiţeri de legătură europeni care vor avea în sarcini interacţiunea cu autorităţile cheie din ţara gazdă. Vor interacţiona cu guvernul, cu minstere, cu alte autorităţi, vor defini programe şi acţiuni practice, activitatea principală a centrului european va fi derularea de programe finanţate din fonduri europene, dar nu numai, pentru securitate cibernetică.

În cazul României, actorii cheie pe domenul secutirtîţii cibernetice au sprijinit direct candidatura României. Un număr mare de firme au scris şi au semnat scrisori de susţinere şi suport a României la acest proiect.

Emisiunea ZF TechDay este realizată de Ziarul Financiar cu susţinerea Orange Techday