ZF TechDay

ZF Tech Day. Andrei Avădănei, CEO, Bit Sentinel: A crescut gradul de înţelegere a riscurilor din zona de securitate cibernetică, dar suntem încă abia la început, companiile în general tot nu ştiu cum să răspundă unui incident de securitate. „Ne confruntăm cu lipsa personalului şi specialiştilor calificaţi“

16.12.2022, 12:30 Autor: Alexandra Cepăreanu

  Concursul naţional de securitate cibernetică UNbreakable România a adunat în prima ediţie din acest an peste 800 de elevi şi studenţi.

Pe parcursul anului 2022 a crescut gradul de înţelegere a riscurilor din zona securităţii cibernetice, în rândul companiilor din România, astfel, acestea au început discuţiile cu jucători din industria de profil pentru a găsi soluţiile potrivite care să le asigure securitatea în mediul digital, a spus în cadrul emisiunii ZF Tech Day Andrei Avădănei, CEO al companiei de cybersecurity Bit Sentinel.

„Am simţit o maturizare a pieţei din România. Companiile au început să se intereseze ce trebuie să facă, cum trebuie să facă, încep să îşi facă audituri interne, să îşi evalueze măsurile de securitate existente şi să acţioneze în consecinţă. Dar având în vedere faptul că România a început mai târziu maturizarea în ceea ce priveşte securitatea cibernetică, suntem încă la începutul discuţiei şi asta înseamnă că noi nu ne pregătim neapărat pentru incidentele de securitate, nu ştim încă cum să răspundem la ele, dacă apar“, a spus Andrei Avădănei.

El a explicat că un obiectiv important ar trebui să fie educaţia digitală în rândul populaţiei. „Momentan ne bucurăm de toată tehnologia care a apărut, spre exemplu, sunt acele imagini care circulă pe Facebook, realizate de aplicaţii ce folosesc AI care permit personalizarea ta în funcţie de ce fotografii încarci. Dar nimeni nu discută de riscurile din spatele unei astfel de aplicaţii. La fel au apărut modele de inteligenţă artificială care răspund la tot felul de întrebări. E un impact în societate care încă nu este măsurabil. Toate aceste lucruri fac parte din contextul mai general de educaţie în securitate cibernetică, la nivel naţional.“

Pe de altă parte, industria de securitate cibernetică, atât la nivel naţional cât şi internaţional, se confruntă cu un mare deficit de specialişti în domeniu.

„Ne confruntăm cu lipsa personalului şi lipsa specialiştilor calificaţi. Am văzut statisticile Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) care sugerau că în România lipsesc între

1.500 şi 2.000 de experţi în securitate cibernetică. Dar pe lângă acei experţi care să spunem au zeci de ani de experienţă în domeniu, vei avea nevoie şi de specialişti cu unu - doi – cinci ani de experienţă în industrie pe diverse roluri. Probabil numărul real este de 10.000 - 15.000, dacă nu mai mult, de specialişti în securitate. Iar asta e o provocare pentru industrie pentru că implicit cresc costurile salariale.“

Andrei Avădănei este de părere că deficitul de forţă de muncă din domeniul securităţii cibernetice poate fi scăzut cu implicarea mediului de business în zona academică. Astfel, Bit Sentinel împreună cu Orange au organizat şi anul acesta concursul naţional de securitate cibernetică UNbreakable România, dedicat elevilor şi studenţilor.

„Anul acesta ne-am bucurat de cea mai mare prezenţă de până acum, atât din perspectiva participanţilor - elevi de liceu şi studenţi, cât şi din perspectiva parteneriatelor - cu mediul academic, cu sectorul public şi cu mediul privat. Anul acesta au fost peste 800 de participanţi în sezonul de primăvară – vară, un record, şi sperăm să depăşim în următoarea ediţie, a IX a, acest număr de participanţi“, a mai spus Andrei Avădănei.

În continuare, planurile celor două companii vizează lansarea platformei UNbreakable 24/7/365, dar şi atragerea unui număr şi mai mare de participanţi la următorul concurs UNbreakable România de anul viitor.

„În ianuarie, anul viitor, vrem să lansăm şi programul UNbreakable 24/7/365, care va permite tuturor liceelor şi universităţilor din ţară să aibă acces la o serie de resurse gratuite, din zona securităţii cibernetice, doar prin simpla înscriere pe platformă. În 2023 o să continuăm cel puţin cu acelaşi entuziasm şi vrem să atragem cât mai mulţi elevi şi studenţi. Şi ne propunem şi o dezvoltare a activităţilor din jurul programului, adică vrem să ne apropiem şi mai mult de elevii de liceu, pentru că am descoperit că uneori exerciţiile propuse de noi sunt prea complicate pentru o persoană care are primul contact cu domeniul şi vrem să o facem totul mai mai atractiv.“

 

Ce a mai spus Andrei Avădănei la ZF Tech DayN

Practic, la UNbreakable, pe o perioadă de trei luni, orice participant înscris la eveniment are oportunitatea să interacţioneze cu experţi din industrie, cu foşti participanţi la astfel de competiţii, să înveţe tot felul de tehnici din diverse arii aferente securităţii cibernetice, iar apoi există două competiţii - una individuală şi una pe echipe. Echipele ce pot fi formate din colegi din acelaşi liceu sau aceeaşi universitate.

Pentru Bit Sentinel 2022 a fost un an de diversificare pe zona de servicii. Am investit foarte mult în dezvoltarea capabilităţilor interne, inclusiv în dezvoltarea de produs. CyberEDU este un exemplu, dar mai avem câteva iniţiative interne şi încercăm să vedem dacă ce va ieşi din ele. Şi am încercat să ne apropiem foarte mult de zona academică, prin programele PNRR, sperăm că poate anul viitor o să vedem şi unul sau două rezultate de acolo.

Este o mare nevoie de specialişti în domeniu şi noi avem o soluţie care credem că se potriveşte unor astfel de cerinţe. De asemenea, insistăm şi încercăm să dezvoltăm foarte bine zona complementară de conştientizare cu privire la ameninţările informatice pentru angajaţii obişnuiţi. Avem o soluţie ce permite unei organizaţii să lanseze regulat simulări de atacuri de phishing, de ransomware şi aşa mai departe, astfel încât angajatul odată ce vede acele mailuri sau cele de mesaje să poată realiza că într-adevăr este un atac un mesaj maliţios. Şi nu în ultimul rând zona de monitorizare şi răspuns la incidente de securitate.

Platforma CyberEDU, creată de firma de cybersecurity Bit Sentinel, care stă în spatele programului Unbreakable Romania - concursul naţional de securitate cibernetică dezvoltat de Bit Sentinel şi Orange România, a depăşit pragul de 12.000 de utilizatori. Avem în sfârşit engagement-ul pe care îl dorim pe platformă şi în acelaşi timp am reuşit să organizăm peste 90 de evenimente de diverse forme şi diverse dimensiuni, atât publice cât şi private.

Unul dintre marele atu-uri ale platformei este că îţi permite să orchestrezi tot felul de evenimente de cybersecurity într-un mediu controlat. Iar organizarea se face rapid, adică inclusiv un utilizator obişnuit poate să seteze o astfel de competiţie şi va putea să o dea unor cunoştinţe, pot începe să interacţioneze şi să vadă care este cel mai bun mod în domeniu.

Au crescut atacurile de tip ransomware. Asta pentru că în momentul de faţă nu există un antidot pentru genul acesta de incidente de securitate care, în general, ajung să cripteze date importante ale companiilor. Ulterior, dacă nu ai un backup, nu poţi să le recuperezi. Această tendinţă de a fi vizat de atacurile cibernetice cu aplicaţii ransomware rămâne pregnantă.

Bineînţeles, nu trebuie să uităm nici de războiul din Ucraina care a declanşat mai multe valuri de ameninţări cibernetice asupra României. Într-un studiu văzut recent am observat că România a avut de patru ori mai multe atacuri cibernetice venite din spaţiul estic. Evident, aici sunt tot felul de interpretări, dacă într-adevăr originea atacurilor este chiar ţara respectivă, dar în principiu tot mai multe companii româneşti sau instituţii publice au fost vizate de aceste atacuri.

Emisiunea ZF TechDay este realizată de Ziarul Financiar cu susţinerea Orange Techday