♦ Segmentul premium înregistrează cea mai mare rată de creştere pe piaţa locală de televizoare, românii având un apetit crescut pentru tehnologii noi, inclusiv AI ♦ Estimările pentru anul acesta indică o creştere de 10% a pieţei locale de televizoare, conform reprezentanţilor Samsung România.
Piaţa de televizoare din România a înregistrat o dinamică pozitivă în 2024, depăşind 1,4 milioane de unităţi vândute în valoare de peste 415 milioane de euro, în condiţiile în care anul trecut a fost marcat de două evenimente sportive majore – Jocurile Olimpice de la Paris şi Campionatul European de Fotbal UEFA Euro 2024, ce au impulsionat vânzările de TV-uri. Totodată, creşterea pieţei de profil a fost determinată şi de un apetit crescut al consumatorilor pentru tehnologii mai avansate şi experienţe de vizionare îmbunătăţite. Pentru anul în curs, aşteptările indică o continuare a tendinţei de creştere a pieţei locale de televizoare, cu un avans estimat de până la 10%.
„Anul 2024 a fost cu o dinamică pozitivă, a fost un an foarte bun. Plecând de la cele două evenimente sportive importante pe care le-am experimentat cu toţii anul trecut, piaţa de televizoare este în creştere, atât în valoare, cât şi în număr de unităţi. Creşterea aceasta a fost susţinută mai ales de tehnologiile mai avansate. Observăm că utilizatorul este acum mai atent la ceea ce alege. Televizoarele 4K sunt clar cele care domină piaţa, şi observăm o tendinţă către diagonale din ce în ce mai mari şi funcţii mai avansate“, a declarat la ZF Tech Day, Bogdan Mariş, head of product management TV/AV în cadrul Samsung Electronics România şi Bulgaria. Avansul de anul trecut vine după ce în 2023, piaţa locală de televizoare s-a menţinut la un nivel relativ constant atât ca volum de vânzări, situându-se la circa 1,3 milioane de unităţi, cât şi ca valoare a vânzărilor, aceasta apropiindu-se de 400 milioane de euro.
În medie, diagonala televizoarelor achiziţionate anul trecut a depăşit 55 de inci (139 cm), segmentul de 55 inci fiind de altfel şi cel care are şi cea mai accelerată creştere. „Ne apropiem de toată Europa şi de restul lumii la acest capitol“, a punctat el.
De asemenea, tehnologiile mini LED şi OLED au câştigat tot mai mult teren în preferinţele românilor când vine vorba de alegerea televizorului.
„Consumatorii sunt din ce în ce mai atenţi la ceea ce aleg, pentru că televizorul devine mai mult decât un ecran pentru a urmări pur şi simplu conţinut. Îşi doresc atât o calitate a imaginii şi a sunetului mai bună, cât şi funcţii smart pe care să le integreze în rutina lor de zi cu zi. Şi, foarte important din punct de vedere al tehnologiilor, tehnologiile mini LED şi OLED devin din ce în ce mai mult pe placul consumatorului român“, a precizat reprezentantul Samsung.
Gigantul sud-coreean este liderul pieţei de televizoare, atât la nivel global, cât şi local, menţinându-şi acest statut şi în 2024. „2024 a fost un an în care Samsung s-a menţinut lider detaşat de piaţă, lucru care este în concordanţă cu poziţia globală. De 19 ani Samsung este lider pe zona de televizoare şi de 11 ani pe zona de soundbaruri, ceea ce vedem şi în România“.
Cele mai vândute modele Samsung au fost cele din gama QLED. „Creşterea cea mai mare am văzut-o pe zona a ceea ce noi numim Neo QLED, televizoare Mini LED, care integrează şi tehnologia QLED. Iar, de departe, cel mai dinamic segment pentru noi a fost segmentul OLED, pe care am intrat în 2022, şi care anul trecut a avut cea mai mare creştere“.
AI-ul integrat în noile modele de televizoare
Noile game de televizoare Samsung pun un accent pe Inteligenţa Artificială, sub umbrela „Samsung Vision AI“. Aceste ecrane devin din ce în ce mai inteligente, integrând funcţii AI pentru optimizarea automată a imaginii şi sunetului cadru cu cadru, în funcţie de conţinut şi preferinţele utilizatorului.
Mai mult, televizorul Samsung se transformă într-un hub pentru casele inteligente ale utilizatorilor. „Ele au încorporată platforma SmartThings, care nu numai că îţi permite să utilizezi dispozitive smart ale producătorului Samsung, ci integrează marea majoritate a dispozitivelor smart de pe piaţă, în aşa fel încât îţi poţi crea un ecosistem smart“. Astfel, utilizatorii pot primi notificări de la maşina de spălat, pot controla cuptorul, jaluzelele smart sau luminile direct de pe ecranul televizorului, indiferent de producătorul dispozitivelor.
Pentru a răspunde cererii dinamice, în special pe segmentul premium, Samsung a extins considerabil gama de televizoare pentru anul acesta. Compania a dublat practic numărul de modele OLED şi a lărgit oferta Neo QLED. „Vom avea şase serii de ecrane Neo QLED, bazate pe tehnologie Mini LED, iar pe zona de OLED, dacă până acum am avut două serii, acum vom avea trei serii. Chiar şi pentru aceste serii, numărul de diagonale va fi extins“. Aşteptările de vânzări pentru aceste modele premium sunt pozitive, anticipându-se că această categorie va fi motorul creşterii pieţei.
„Dinamica cea mai mare în piaţă o are segmentul acesta de ecrane premium, care sunt premium atât din punct de vedere al tehnologiilor de display, cât şi a tehnologiilor încorporate în această televizoare. E clar că apetitul românului pentru produse premium este din ce în ce mai mare, atât din prisma ofertelor de pe piaţă care sunt din ce în ce mai multe, cât şi din prisma tuturor evenimentelor care se întâmplă la nivel global. Auzind peste tot despre AI, oamenii încep să conştientizeze la ce îi ajută şi cum le poate uşura viaţa să aleagă un produs premium faţă de un produs mai simplu“, a subliniat Bogdan Mariş, adăugând că se estimează o creştere de 10% a pieţei de televizoare în 2025.
Vânzările modelelor premium de televizoare susţin creşterea pieţei de profil, atât prin prisma faptului că au preţuri mai mari, cât şi fiindcă se înlocuiesc mult mai des decât modelele mai puţin avansate. Modelele premium sunt schimbate la aproximativ 3-4 ani, spre deosebire de cele entry-level, a căror durată medie de utilizare este de 6-7 ani. „Se schimbă mai des pentru că şi profilul consumatorului de produse premium este cu totul altfel“, a menţionat Bogdan Mariş. Aceste televizoare premium nu sunt aruncate, ci de obicei sunt mutate în alte camere sau la alţi membri ai familiei, în timp ce pasionaţii de tehnologie optează pentru cele mai noi modele.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE