ZF TechDay

ZF Tech Day. Bogdănel Budeanu, FIA Integra: Digitalizarea accelerează şi la nivel local, dar mai ales în companiile mari din petrochimie, oil&gas, energie şi construcţii

19.09.2021, 10:08 Autor: Ioana Nita

„Într-o săptămână închidem upgrade-ul soluţiei de Plant Information de la centrala nucleară de la Cernavodă, unde să nu uităm, va începe un proiect extrem de mare de retehnologizare.“

Cererea pentru soluţii de management al proiectelor, management al activelor şi de business intelligence, se află în creştere pe plan local, mai ales din partea companiilor mari şi foarte mari care activează în industrii precum petrochimie, oil&gas, energie, construcţii, în condiţiile în care acestea derulează şi gestionează foarte multe proiecte de anvergură, susţine Bogdănel Budeanu, CEO şi acţionar în cadrul FIA Integra – companie locală specializată în integrarea şi implementarea soluţiilor de acest tip.

„Piaţa locală a început să se dezvolte, tot creşte, creşte, dar feelingul meu este însă că mai mult se mişcă piaţa internaţională decât cea locală - cea locală are o accelerare în ceea ce înseamnă digitalizarea, dar în special la nivel de companii mari, adică tot ce înseamnă petrochimie, oil&gas, energie şi construcţii, unde sunt foarte multe proiecte. Se simte acest lucru inclusiv prin pregătirea companiilor, atât cele care vor face investiţii, cât şi cele care vor executa proiectele. Un lucru este cert: companiile au început să se pună la punct, să se pregătească pentru viitor, pentru că practic este o concurenţă acerbă şi în domeniul lor este foarte complicat, iar atunci când ai digitalizarea asigurată şi te pregăteşti pentru ziua de mâine este mai uşor să faci faţă problemelor care apar, mai ales că soluţiile pe care le implementăm ţin în special de zona de cost control şi eficien­tizarea energetică. Acesta este şi motivul pentru care companiile vin către noi pentru solicitarea de soluţii digitale”, a declarat el în cadrul emisiunii ZF Tech Day.

Compania FIA Integra, înfiinţată în 2014, este specializată în integrarea şi implementarea soluţiilor de business intelligence, management al activelor şi management al proiectelor, precum şi în dezvoltarea software de soluţii conexe acestora. Până de curând, soluţiile de project management generau cea mai mare parte a businessului FIA Integra, însă în ultimii doi ani, toate diviziile companiei au ponderi aproape egale în cifra de afaceri care anul acesta va depăşi 2 milioane euro.

„La finalul lunii august eram cu 50% în plus faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Sunt proiecte destul de mari care au pornit deja şi sunt proiecte pe care le discutăm şi le negociem acum pentru anul viitor. Avem proiecte pentru care finalizăm acum implementarea, spre exemplu într-o săptămână închidem upgrade-ul soluţiei de Plant Information de la centrala nucleară de la Cernavodă, unde să nu uităm, va începe un proiect extrem de mare de retehnologizare”, a punctat Bogdănel Budeanu.

El a adăugat că FIA Integra lucrează de asemenea în cadrul altui proiect de amploare pe plan local, unde implementează o soluţie de asset management.

„Celebrul proiect despre care s-a discutat foarte mult în România, cel al companiei Black Sea Oil & Gas, care va scoate gaz din Marea Neagră şi îl va trimite în conductele Transgaz, este un proiect care se apropie de final şi din câte ştiu, undeva la începutul anului viitor se vor da primele gaze în sistem, iar FIA Integra implementează în acest moment toată soluţia de asset management, proceduri şi toată logistica din spate pentru a asigura buna funcţionare a companiei începând cu 1 ianuarie 2022. Acestea sunt două proiecte mari care au început cu circa o lună şi jumătate în urmă - unul se finalizează mai repede, iar altul se va finaliza undeva în ianuarie-februarie anul viitor.”

Totodată, un alt proiect mare în care este implicată FIA Integra pe plan local este cel realizat pentru compania Liberty, fosta ArcelorMittal.

„Chiar dacă este în stadiu de proiect pilot momentan, este o primă instalaţie, am reuşit să semnăm un contract de Plant Information cu Combinatul Siderurgic de la Galaţi - actualul Liberty, fostul ArcelorMittal, şi facem o implementare pentru process automation pentru o instalaţie, succesul acestui proiect asigurând practic dezvoltarea întregului combinat şi de ce nu şi ale celorlalte subsidiare ale companiei Liberty.”

În plus, pe lângă aceste trei proiecte mari din România, FIA Integra are o serie de discuţii avansate pentru proiecte de avenrgură din străinătate.

„O să vă dau un exemplu la care mă gândesc în fiecare zi - există un proiect care se numeşte ITER. Este un mega proiect de cercetare şi inginerie la care contribuie un consorţiu de ţări - China, majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană, Coreea, Japonia, India Rusia şi Statele Unite. Este construcţia celui mai mare reactor de fuziune din lume şi România, prin FIA Integra, sper să participe acolo, pentru că mai avem faţă de trecut şi sper să trecem cu bine. Proiectul este undeva în sudul Franţei la Cadarache, iar 5 dintre colegii mei se vor integra în echipa de acolo şi vor asigura planificarea şi urmărirea acestui proiect imens”, a subliniat Bogdănel Budeanu.

Totodată, compania locală este implicată şi în cadrul unui proiect mare din Cairo pentru linii de metrou, unde implementează soluţia Maximo. Acestea sunt câteva dintre marile proiecte la care lucrează FIA Integra, compania având o experienţă vastă pe plan extern.

Costul unei impelmentări depinde foarte mult de industria în care activează compania şi de dimensiunea proiectelor pe care le gestionează. Soluţiile Maximo, de Plant Information şi de asset management se adresează spre exemplu în principal companiilor mari şi foarte mari. Costul implementării unor astfel de soluţii poate începe de la 10.000 euro şi poate ajunge până la câteva sute de mii sau milioane de euro.

Pe termen mediu şi lung, FIA Integra vrea să se numere printre cele mai mari companii din regiune care implementează soluţii de management al proiectelor, management al activelor şi de business intelligence.

„Ambiţia mea este să fiu furnizorul cel mai mare, cel puţin în zona Europei de Est, pentru tot ce înseamnă soluţii de Maximo, plant information şi project management pentru că aici avem cel mai mare knowhow”, a conchis el.

Emisiunea ZF TechDay este realizată de Ziarul Financiar cu susţinerea Orange Techday