ZF TechDay

ZF Tech Day. Ce planuri au Orange şi start-up-urile din acceleratorul companiei de a utiliza tehnologia în oraşe pentru a rezolva problema deşeurilor şi a interacţiunii cu cetăţenii

07.07.2021, 00:08 Autor: Alexandra Cepăreanu

♦ Monica Obogeanu, Startup Programs Manager la Orange România: „Pregătim o nouă rundă de înscriere pentru Orange Fab, în toamnă, şi căutăm start-up-uri care dezvoltă produse pe zona de conectivitate.“

Orange România, liderul pieţei locale de telecom, are ca obiectiv ca start-up-urile înscrise în programul de accelerare Orange Fab, dezvoltat în 2017 de gigantul francez, să implementeze cât mai multe proiecte în ţară, până la finalul anului în curs. De asemenea, în toamnă, Orange va deschide o nouă rundă de înscrieri în cadrul programului Orange Fab pentru start-up-uri.

„La finalul anului 2021 sper să avem cât mai multe proiecte de succes implementate la clienţi, alături de start-up-urile din Orange Fab. Avem start-up-uri cu care am început deja să colaborăm. În plus, pregătim o nouă rundă de înscrieri pentru Orange Fab, în toamnă, şi ne dorim să identificăm cât mai multe start-up-uri care dezvoltă produse pe zona de conectivitate. În continuare, lucrăm la dezvoltarea reţelelor dedicate proiectelor internet of thing (IoT) şi în special pe zona de 5G“, a spus Monica Obogeanu, Startup Programs Manager la Orange România, în cadrul emisiunii ZF Tech Day.

Compania Orange a lansat în luna martie 2021 şi programul Cities of The Future prin care vizează antreprenori şi start-up-uri active în zona de conectivitate şi noi tehnologii, precum cea 5G.

„La începutul lunii martie am spus că suntem interesaţi să lucrăm cu antreprenori care dezvoltă produse în această zonă. Observăm interes pentru acest program, avem deja soluţii interesante şi ţinem legătura cu toţi antreprenorii şi vrem să le vedem evoluţia. Din martie şi până acum am primit aproximativ 25 de propuneri, prin formularul online, de la antreprenori pe care nu îi cunoscusem încă.“

Operatorul a anunţat că patru startup-uri cu soluţii pentru managementul deşeu­rilor, cybersecurity, încărcarea trotinetelor electrice şi eficientizarea proceselor de relaţii cu clienţii prin AI au intrat în acceleratorul Orange Fab ca urmare a selecţiei din programul Cities of the Future.

Cele patru startup-uri selectate sunt CityDock, CyberEdu, ECON şi EmailTree.AI.

EmailTreeAI a dezvoltat o soluţie completă care automatizează scrierea de e-mailuri si reduce timpul de răspuns pentru acestea astfel că firmele şi administraţiile publice pot răspunde mai rapid clienţilor şi ce­tăţenilor. Algoritmul parcurge e-mailurile sau orice fel de solicitări sub formă de text, procesează informaţiile pentru a înţelege diferitele situaţii şi probleme semnalate şi pregăteşte sugestii optime şi rapide de răspuns, ce pot fi ulterior îmbunătăţite de operatori. Casius Morea, fondator şi CEO al EmailTreeAI spune că pandemia şi criza medicală au făcut ca participarea în cadrul programului Orange să fie naturală.

„În condiţiile în care volumele de e-mail-uri au crescut foarte mult, cererile că­tre companii, administraţii publice şi primării au crescut şi ele ca volum şi raportat la acest lucru, este naturală candidatura noastră în cadrul Orange.“ Printre planurile companiei EmailTreeAI se numără dezvoltarea şi imple­mentarea primelor proiecte în România, în cola­borare cu diverse primării din mai multe oraşe din ţară. „În 2021, avem ca obiectiv să reuşim primele proiecte concrete în ţară împreună cu o primărie sau două, să avem unu sau două oraşe în ţară cu care să lucrăm. Vrem să se vadă un impact la persoanele care utilizează platforma. Anul 2021 ar trebui să se termine pe creştere, să continuăm să dovedim că suntem eficienţi şi putem aduce eficienţă şi în alte sectoare.“

ECON, un spinoff din Cicada Technologies, a dezvoltat o plaformă IoT care eficientizează procesul de colectare a deşeurilor. Prin intermediul senzorilor instalaţi în containere, platforma afişează nivelul de umplere al fiecărui container. Combinând aceste informaţii cu poziţia pe stradă a containerelor, aplicaţia găseşte cele mai eficiente rute pentru colectarea şi livrarea către punctul de procesare a deşeurilor.

Bogdan Rus, CEO şi founder al Cicada Technologies, spune că printre avantajele pe care le au start-up-urile înscrise în programul de accelerare Orange Fab şi Cities of The Future, antreprenorii au la dispoziţie diverse tehnologii dedicate ce pot fi accesate şi folosite.

„Prin acest program avem acces la resurse, în plus, ni se oferă vizibilitate, suntem expuşi la diverşi potenţiali clienţi. Motivul pentru care am intrat în Orange Fab a fost faptul că ne-a plăcut iniţiativa de a veni în întâmpinarea start-up-urilor. De asemenea, am vrut să facem parte dintr-o comunitate de antreprenori pentru a naşte noi colaborări“, a adăugat Bogdan Rus.

Cicada Technologies a intrat în cadrul programului Orange Fab anul acesta, iar în prezent are în derulare un proiect pilot.

„Avem un proiect pilot în derulare, de unde încercăm să obţinem cât mai multe informaţii cu privire la problemele care pot apărea atunci în teren, apoi sperăm ca anul acesta să putem avea cel puţin o implementare la una din companiile care colectează deşeuri sau la o instituţie publică care subcontractează aceste servicii. În 2021 ne dorim extinderea proiectului pilot.“

 

Emisiunea ZF TechDay este realizată de Ziarul Financiar cu susţinerea Orange Techday