ZF TechDay

ZF Tech Day. Cristian Paţachia, Orange: Laboratorul de cercetare în 5G deschis în Bucureşti are acces la tehnologie cu 1-2 ani în faţa celei disponibile în reţelele comerciale. Corneliu Burileanu, preşedintele Institutului de Cercetare CAMPUS din cadrul UPB: „Ne dorim o cooperare cu cât mai multe alte companii din exterior şi ne dorim să livrăm ceva în piaţă“

27.04.2021, 00:07 Autor: Adrian Seceleanu

Primul laborator de cercetare în tehnologia 5G din România, deschis de Orange, liderul pieţei locale de telecom, şi Institutul de Cercetare CAMPUS din cadrul Universităţii Poli­tehnice din Bucureşti (UPB) cu o investiţie de 0,5 mil. euro, are acces la cele mai noi tehnologii şi arhitecturi utilizate de grupul francez, care sunt cu câţiva ani mai avansate în raport cu cele utilizate în prezent în reţelele comerciale de comunicaţii.

„Pentru că vorbim de un mediu de cercetare şi de inovaţie am dorit să fim mai avansaţi din punctul de vedere al disponibilităţii tehnologice. Pot confirma că în momentul de faţă cel puţin comparativ cu reţeaua comercială 5G a Orange disponibilă în 15 oraşe din România - în cadrul «insulei» din cadrul laboratorului 5G noi avem o reţea mai avansată aş spune cu un an-doi dacă ne uităm la disponi­bilitatea release-ului 3GPP, entitatea care standar­dizează tehnologia. Vorbim de echipa­mente de tip Open RAN şi Open Core şi de echipamente standalone, private mobile radio, care ne permit să putem testa / valida diverse aplicaţii din diferite verticale de business“, a declarat în cadrul emisiunii ZF Tech Day Cristian Paţachia, development and innovation manager în cadrul Orange România.

Deschiderea unui laborator de cer­cetare în 5G nu este în niciun caz un proiect obişnuit, banal pe care îl putem observa în toate ţările membre ale UE, au punctat invitaţii din cadrul emisiunii. „Nu este ceva obişnuit / banal deloc să avem un laborator de cercetare în 5G în România. În faza în care suntem acum, o fază incipientă în dezvoltarea lui, mi se pare că suntem aliniaţi cu toate celelalte laboratoare de acest tip pe care Orange le-a dezvoltat în Europa şi cred că nu suntem cu nimic mai prejos. Orange a venit cu tot ce are mai bun şi la zi şi cu toată lipsa de modestie a venit în cea mai importantă universitate tehnică din România, unde iată avem şi infra­structura dar şi forţa de muncă care să permită o dezvoltare în continuare. Nu este ceva banal, este o realizare de vârf“, a declarat prof. dr. ing. Corneliu Burileanu, preşedintele Institutului de Cercetare CAMPUS din cadrul UPB.

„În general din ce am observat noi în Europa în mod normal laboratoare de acest tip sunt deschise de către furnizorii de tehnologie şi mai puţin de către operatori pentru că furnizorii doresc să deschidă un fel de showroom în care să invite viitorii clienţi. Într-adevăr Orange la nivel internaţional a făcut acest pas înainte şi un lucru inedit este acela că din cele 9 laboratoare propuse la nivel internaţional pentru 2021 acest laborator din Bucureşti este primul deschis într-un mediu academic unde beneficiem de zona de cercetare, de competenţele laboratoarelor şi cercetă­torilor. Este un avantaj. Noi din partea Orange ne-am obişnuit să fim deschizători de drumuri în zonele acestea, am deschis şi Orange Fab - primul accelerator corporate în 2017, spunem de Orange Educational Program - prezent de 18 ani în cadrul Facultăţii de Electronică şi Telecomu­nicaţii. Noi în ultimii 2-3 ani am extins programul şi în alte centre universitare din ţară. De aici încolo ne-am dori să accelerăm, în următoarele 6 luni să începem să venim cu lucruri concrete, adică să venim cu studii de caz documentate, testate, cu colaborări cu start-up-uri, cu companii mari, cu proiecte de cercetare pe care să le operaţionalizăm aici şi de unde să putem să mergem cu acest transfer de know-how şi de tehnologie în piaţă şi sperăm să susţinem câţi mai mulţi cercetători şi cât mai multe viitoare produse în zona aceasta. Ne dorim să punem România mai sus pe harta inovaţiei“, a adăugat Cristian Paţachia.

Laboratorul îşi propune să devină un hub de inovare care să contribuie la dezvoltarea de produse şi servicii care să fie disponibile în lumea reală, au punctat cei doi invitaţi.

„Zona de activităţi pe care ni le-am asumat - sunt cele de testare completă şi validare pentru aplicaţiile native 5G. Ne referim aici la diferite verticale de business - cum este cea a oraşelor viitorului şi aici ne-am dori să beneficiem şi de aportul unor administraţii publice poate - pentru că tot ce se întâmplă aici vrem să transferăm în final dintr-o zonă de testare de prototipare în trafic real, nu doar în laborator, acesta este dezideratul nostru, transferul de know-how şi de tehnologie înspre business; apoi există şi partea aceasta de future of work, modalităţi prin care realitatea augumentată peste infrastructuri de 5G lucrând nativ în cloud o să ajute; apoi partea de fabrici ale viitorului, de industrie 4.0, un domeniu foarte relevant şi important; agritech; siguranţă publică“, a spus Cristian Paţachia. „Ne dorim o cooperare cu cât mai multe alte companii din exterior şi ne dorim să livrăm ceva în piaţă, pentru aceasta noi avem o foaie de parcurs pe care noi o actualizăm în această perioadă şi sperăm că într-un viitor nu mai târziu de o jumătate de an să vă mai spunem nişte noutăţi şi apoi tot aşa, cu o anumită periodicitate să putem spune ce se întâmplă în continuare. Suntem foarte motivaţi să facem asta“, a adăugat prof. dr. ing. Corneliu Burileanu, preşedintele Institutului de Cercetare CAMPUS din cadrul UPB.

Emisiunea ZF TechDay este realizată de Ziarul Financiar cu susţinerea Orange Techday