ZF TechDay

ZF Tech Day. Emmanuel Chautard, director de tehnologie, Orange: Am majorat investiţiile în reţea la 100 de milioane de euro pe an. Lucrăm acum, de asemenea, la «inima reţelei» pentru a o pregăti pentru evoluţia către 5G

08.09.2020, 00:08 Autor: Adrian Seceleanu

„stăzi, partea de acces la reţea este 5G, şi ne bazăm pe un nucleu al reţelei dezvoltat cu tehnologia 4G, dar ne pregătim pentru evoluţia acestei arhitecturi, cu un nou «nucleu» 5G.“

Orange, liderul pieţei locale de telecom, a majorat bugetul anual dedicat investiţiilor în reţea de la 80 la 100 de milioane de euro pe an, ca parte a planurilor de extindere şi către zona fixă dar şi de trecere la tehnologia 5G.

„Am investit constant de-a lungul anilor în reţeaua noastră, din 1996 până în prezent am investit peste 3,5 miliarde de euro. Am majorat în ultima perioadă bugetul investiţiilor anuale în reţea: acesta era de 80 de milioane de euro cu doi ani în urmă iar acesta a crescut cu 25%, astfel că acum suntem la un buget de 100 de milioane de euro pe an“, a declarat în cadrul emisiunii ZF Tech Day Emmanuel Chautard, Chief Technology Officer al Orange România. Investiţiile în infrastructură se reflectă şi în diferitele teste la care a fost supusă reţeaua, a adăugat el. „Acest lucru dă roade, desigur, şi vedem acest lucru în testele de reţea realizate de alte companii de specialitate. În special este vorba de Ookla Speedtest care este o companie internaţională care realizează asemenea investigaţii şi măsurători pe baza unui număr semnificativ de date care vine de la utilizatori. Sunt date care nu pot fi manipulate. Am fost certificaţi că deţinem cea mai bună reţea mobilă locală din punctul de vedere al acoperirii şi al vitezei. Această situaţie a fost confirmată şi în raportul de activitate al Autorităţii de Reglementare în Comunicaţii, ANCOM, pe baza datelor netograf.ro, o platformă de măsurare a performanţei reţelelor direct de către utilizatori. Datele Netograf arată că oferim cele mai bune viteze şi pentru serviciile de internet mobil şi pentru cele de internet fix. Ceea ce este interesant este că viteza este mai mare cu 60% faţă de cel mai apropiat competitor în mobil. De asemenea am primit recent rezultatele de la o altă companie independentă care face acest gen de investigaţii peste tot în lume, şi care a oferit aceleaşi rezultate, o distanţă din ce în ce mai mare faţă de competiţie din punctul de vedere al performanţelor“.

Compania a investit semnificativ, în continuare şi în expansiunea reţelei bazate pe tehnologia 4G, a adăugat Chautard. „Aveam o rată de acoperire a populaţiei de 53% cu reţeaua 4G Plus la finele anului trecut. Am crescut rata de acoperire cu 10 puncte procentuale la 63% din populaţie până la finele primului semestru din 2020 şi am ajuns la o acoperire cu reţeaua 4G a aproximativ 99% din populaţie. Acesta a fost un obiectiv pentru noi, pentru a ne menţine avantajul din punctul de vedere al vitezei, acoperirii şi capcacităţii reţelei noastre. În acelaşi timp ne-am dezvoltat infrastructura fixă cu instalări de fibră optică şi am lansat de asemenea şi tehnologia 5G pe piaţa locală“.

Următorul pas pentru reţeaua Orange este reprezentat de tehnologia 5G, care a fost lansată în luna noiembrie a anului trecut. „Am lansat serviciile 5G la începutul lunii noiembrie 2019 şi am vrut să o facem într-o manieră care să aibă sens - să avem telefoane, o reţea suficient de extinsă, suficient spectru radio - şi suntem bucuroşi că ne putem baza pe cel mai bun spectru radio pentru 5G din România, ceea ce ne-a permis să atingem, de la început, viteze de până la 1,2 Gbps pentru utilizatorii de tehnologie 5G, ceea ce este foarte aproape de performanţele reţelelor de fibră optică. Am început în noiembrie cu 3 oraşe, Cluj, Timişoara şi Bucureşti şi am extins apoi infrastructura la 9 oraşe, adăugând Iaşi, dar şi Constanţa, Mamaia, Voluntari, Otopeni şi Braşov iar acum am extins acoperirea la nivelul întregii populaţii din Bucureşti. Le oferim clienţilor astfel o experienţă 5G confortabilă atunci când circulă prin Bucureşti.“

 

Ce a mai declarat Emmanuel Chautard, Chief Technology Officer al Orange România

► Acesta este începutul, care este în mod clar unul semnificativ. În mod clar vom continua extinderea graduală a reţelei 5G. Lucrăm acum, de asemenea, la „inima reţelei“ pentru a o pregăti pentru evoluţia către 5G. Astăzi, partea de acces la reţea este 5G, şi ne bazăm pe un nucleu al reţelei dezvoltat cu tehnologia 4G, dar ne pregătim pentru evoluţia acestei arhitecturi, cu un nou „nucleu“ 5G, evoluţie care va aduce noi beneficii pe lângă vitezele mai mari - care sunt în medie de 10 ori mai mare decât prin 4G. Este vorba de reducerea latenţei de zece ori până la 2 milisecunde, care va oferi beneficii suplimentare.

► În 2020 am continuat extinderea reţelelor 4G şi 4G Plus pe segmentul mobil, pentru a-i acompania pe clienţi în startul călătoriei spre tehnologia 5G. Am continuat şi implementarea reţelei proprii fixe, de fibră optică. Pe de altă parte ne-am confruntat cu pandemia, la fel ca toţi românii şi companiile locale. Ne-am concentrat pe continuitatea afacerilor cu munca la distanţă cu măsuri de prevenire pentru toţi angajaţii şi subcontractorii noştri şi am adus soluţii care să le permită clienţilor noştri să-şi continue activitatea. Le-am livrat clienţilor B2B capacităţile suplimen­tare necesare pentru a traversa această perioadă dificilă, de asemenea am monitorizat îndeaproape şi evoluţia traficului, unde am observat o creştere a traficului de voce în special, şi într-o mai mică măsură a celui de date mobile; am avut o creştere un pic mai mare a traficului în mediul rural faţă de cel urban, dar am urmărit cu atenţie toate aceste evoluţii şi am anticipat aceste tendinţe prin creşteri ale capacităţii în reţeaua noastră, dar şi la punctele de interconectare cu alţi operatori pentru a susţine creşterea traficului.

► Continuăm investiţiile noastre în tehnologia 4G la o viteză constantă. Aşa cum am spus când am lansat 5G, ceea ce contează acum cel mai mult pentru clienţi din punct de vedere al experienţei de utilizare este în mod evident pentru cei mai mulţi dintre ei zona de 4G, acesta este şi motivul pentru care investim semnificativ în expansiunea a ceea ce noi denumim 4G Plus, care este în fapt, un nivel adiţional de tehnologie 4G pe care noi îl agregăm pentru a putea oferi viteze mai bune şi o experienţă mai bună clienţilor.

Emisiunea ZF TechDay este realizată de Ziarul Financiar cu susţinerea Orange Techday