ZF TechDay

ZF Tech Day. Florina Dumitrache, Bit Sentinel: Am lansat platforma CyberEDU pentru că e nevoie de un poligon, de o „sală de sport“ în care să se antreneze viitorii angajaţi din cybersecurity. Mircea Segărceanu, manager, Braşov Cyber Hub: Avem în vedere să lansăm un OneStopShop pentru cei care sunt interesaţi să dezvolte un start-up în zona de cybersecurity

29.10.2021, 00:07 Autor: Adrian Seceleanu

Cererea de resurse umane din domeniul securităţii cibernetice este deja una uriaşă iar în anii următori odată cu accelerarea digitalizării, aceasta se va accentua astfel că pe piaţă este nevoie de iniţiative educaţionale care să sprijine formarea de specialişti care să acopere aceste nevoi – una dintre ele fiind platforma CyberEDU, creată de firma locală de cybersecurity Bit Sentinel.

Platforma este ca un poligon de antrenament sau o sală de sport pentru viitorii angajaţi din firmele de cybersecurity. „Bit Sentinel este o companie de cybersecurity şi ne ocupăm în special de tot ce înseamnă servicii de cybersecurity, de la teste de penetrare la audit de securitate, practic toată gama de servicii. În anul trecut practic am început să ne dezvoltăm foarte mult şi pe zona de educaţie pentru că este o provocare pe care toate companiile de cybersecurity o au în piaţă, să găsească profesionişti pentru a-i angaja în companii pentru că domeniul de cybersecurity e destul de specific şi este relativ nou în comparaţie cu domeniul tehnic de programare, de exemplu. Aşa a luat naştere şi platforma CyberEDU, practic am vrut să avem un poligon de antrenament – cum îl numim noi sau aşa numita sală de gimnastică pentru skilluri de cybersecurity, ca să antrenăm viitori angajaţi în companii de cybersecurity în toate domeniile pe care o să le aibă în cursul unui job în domeniul acesta“, a explicat în cadrul emisiunii ZF Tech Day Florina Dumitrache, cofondator al CyberEDU şi business development manager al Bit Sentinel. „CyberEDU a luat naştere anul trecut în primăvară şi a fost foarte bine primit de toată comunitatea locală şi internaţională drept urmare în luna septembrie am fost acceptaţi cu platforma într-un accelerator european care se cheamă IMPACT EdTech. Ce fac ei este să încurajeze start-up-uri din zona de educaţie. Noi am fost aleşi din peste 300 de start-up-uri europene şi am fost cam singurii singuri pe zona de cybersecurity pentru că e o zonă foarte nişată, ai nevoie de nişte cunoştinţe speciale şi aici practic avantajul nostru a fost că lucrând în cybersecurity de foarte mulţi ani suntem în prima linie în ceea ce priveşte atacurile de securitate cibernetică şi atunci ştim cum să abordăm soluţii şi exerciţii şi laboratoare astfel încât să ne putem implica activ în antrenarea viitorilor angajaţi. Ne-am bucurat să ieşim din tot programul de incubare şi accelerare pe locul trei din atâtea start-up-uri ceea ce înseamnă că abilităţile noastre de cybersecurity sunt cu adevărat o prioritate, au devenit o prioritate. Poate că din punctul nostru de vedere sunt o prioritate de ceva timp dar acum au început să fie şi pe lista de priorităţi pentru companii din întreaga lume.“

Antrenamentele virtuale puse la dispoziţie de platformă sunt cheie pentru educarea specialiştilor, a spus Florina Dumitrache.

„Este cert, într-o piaţă în continuă digitalizare, aşa cum s-a întâmplat în ultimul an ai nevoie de zona de cybersecurity, ai nevoie de abilităţi care să acopere atât zona de apărare cât şi zona de ofensivă pentru că având o privire de ansamblu asupra a tot ceea ce înseamnă gândirea de atacator dar şi gândirea de om care îşi doreşte să protejeze infrastructurile trebuie să te antrenezi şi să fii la zi cu tot ce înseamnă vulnerabilităţi, tot ce înseamnă ameninţări cibernetice şi atunci un astfel de antrenament virtual pe o platformă precum CyberEDU este vital. Am depăşit 6.500 de utilizatori activi pe platforma CyberEDU. Anul trecut în toamnă am lansat inclusiv modulul de competiţii şi activităţi de cybersecurity şi până în acest punct, până astăzi am organizat peste 20 de competiţii.“

„Să vă dau un exemplu: am organizat pe platformă ROCSC care este Romanian Cyber Security Challenge - practic competiţia naţională prin care s a ales lotul naţional de cybersecurity care a participat la ECSC anul acesta. Cea mai recentă iniţiativă este programul educaţional UNbreakable România care practic este un program lansat anul acesta în primăvară. Este un program de educare a tinerei generaţii.“

Mircea Segărceanu, manager, Braşov Cyber Hub: Proiectul are ca scop atragerea profesioniştilor sau a celor care îşi doresc o carieră în domeniul securităţii cibernetice.

O altă iniţiativă cu o componentă educaţională în zona de securitate cibernetică este Braşov Cyber Hub, a explicat în cadrul emisiunii Mircea Segărceanu, manager al proiectului. „Practic Braşov Cyber Hub a luat naştere ca o necesitate identificată în cadrul comunităţii din Braşov pentru că existau anumite elemente din acest ecosistem şi atunci Cyber Hub a venit ca un liant între elementele deja existente. Este o iniţiativă care este în folosul comunităţii şi are ca scop atragerea profesioniştilor sau a celor care îşi doresc o carieră în domeniul securităţii cibernetice, în această comunitate găzduită de hub-ul Braşov Cyber Hub, în ideea de a avea la îndemână mai multe elemente prin care îşi pot dezvolta capacităţile şi chiar să pună bazele unor start-up-uri în acest domeniu. Efortul acesta este este susţinut în cadrul unui parteneriat public privat iar printre parteneri se numără Agenţia Metropolitană Braşov, Universitatea Transilvania Braşov, Centrul naţional Cyberint - care este divizia Serviciului Român de Informaţii care se ocupă de partea de securitate cibernetică şi firma Atos Convergence Creators. Demersul este susţinut de parteneri strategici deosebit de importanţi cărora le mulţumim că au fost alături de noi încă de la bun început. Unul dintre unii dintre aceşti parteneri este Orange România şi bineînţeles Bit Sentinel şi platforma CyberEDU.“

Hubul îşi propune să se concentreze în trei direcţii principale, a spus Segărceanu. „Am luat fiinţă la finalul anului trecut când am avut şi o conferinţă de lansare a hub-ului. Hubul are trei direcţii principale de dezvoltare, trei piloni: unul este cel educaţional, aici este atât partea de profesionalizare încă din gimnaziu şi liceu şi bineînţeles din mediul universitar dar şi partea de creştere a conştientizării cu privire la necesitatea creşterii gradului de securitate cibernetică în rândul utilizatorilor publici şi privaţi. Al doilea pilon este cel dedicat evenimentelor iar prin evenimente înţelegem pe lângă conferinţe dedicate acestui domeniu care pot fi şi ştiinţifice pot fi şi practice privind infrastructuri sau soluţii tehnice existente dar ne referim aici inclusiv la partea practică - exerciţii pentru a fundamenta bazele teoretice primite în partea educaţională. Aici intervine şi suportul foarte mare din partea Orange România şi din partea Bit Sentinel şi CyberEDU. Avem în derulare un astfel de eveniment se numeşte Braşov CyberArena.

Al treilea pilon este dedicat ecosistemului de inovare în special start-up-ului. Avem în vedere să putem oferi un OneStopShop pentru cei care sunt interesaţi de această parte, plecând de la consultanţă de bază în ce înseamnă a-ţi înfiinţa o firmă, partea juridică, partea contabilă şi aşa mai departe. Şi inclusiv având nişte programe de incubare şi accelerare în domeniul securităţii cibernetice, fireşte cu ajutorul partenerilor membri fondatori şi parteneri strategici.

Urmează să lansăm acest pilon, dedicat start-up-urilor, undeva către sfârşitul anului. Ceea ce am făcut până acum - am avut foarte multă activitate de background în ceea ce priveşte stabilirea parteneriatelor şi crearea infrastructurii de bază care să ne permită să oferim aceste servicii în mod integrat. Ce este public şi ce s-a lansat până la acest moment. Cum spuneam pe pilonul de evenimente este Braşov CuberArena, care este un exerciţiu tipic dedicat celor care sunt implicaţi în acest domeniu al securităţii cibernetice iar pe partea educaţională pregătim două cursuri - unul de nivel de bază şi unul de nivel avansat pe care vom lansa către finalul anului. Aici este important de menţionat că aceste cursuri de obicei sunt plătite. Noi, prin parteneriatele pe care le avem, reuşim să le punem la dispoziţia membrilor clubului în mod gratuit.“

Emisiunea ZF TechDay este realizată de Ziarul Financiar cu susţinerea Orange Techday