Dezvoltatorul de soluţii software la comandă We as Web din Cluj-Napoca a încheiat anul 2024 cu o cifră de afaceri consolidată de 35 mil. euro, în creştere cu aproximativ 40% faţă de anul precedent, în condiţiile în care compania şi-a menţinut, dar şi extins atât proiectele de pe plan local, cât şi proiectele din străinătate. Grupul are trei centre de dezvoltare software în România, Republica Moldova şi Albania, unde lucrează în total 600 de persoane, la care se adaugă şi birourile de vânzări din alte opt ţări. Pentru anul acesta, We as Web ţinteşte o creştere a businessului de 20%, pe fondul extinderii accelerate la nivel internaţional.
„De când am înfiinţat compania în urmă cu cinci ani am avut creştere în fiecare an. Iar anul acesta ne dorim o creştere de două cifre, adică vrem să creştem cu minim 20%. Iar acest lucru va implica să fim la fel de flexibili, să oferim aceeaşi calitate şi aceeaşi rapiditate şi aceeaşi apropiere de către partenerii noştri, clienţii noştri atât din România, unde putem să ne extindem, pentru că din punctul meu de vedere există în continuare business în România, cât şi să replicăm sau să creştem şi în afara ţării“, a spus în cadrul emisiunii ZF Tech Day Ionuţ Gherle, partner şi chief growth officer în cadrul We as Web. Înfiinţată în 2021, compania oferă în prezent atât servicii de dezvoltare software, cât şi servicii de tip IT team/staff augmentation, plus servicii de cybersecurity, application management services şi servicii bazate diferite tehnologii precum AI şi SAP.
Creşterea businessului We as Web de anul trecut a fost susţinută în special de extinderea pe pieţele externe, compania deschizând subsidiare în Marea Britanie, Olanda, Germania, Elveţia, Austria, Israel, SUA şi Noua Zeelandă.
„Fiecare subsidiară începe să aducă clienţi şi începem să avem mai multe discuţii cu clienţi locali de acolo“, a punctat el, adăugând că cele mai bune rezultate vin din Marea Britanie şi Germania.
„Marea Britanie şi Germania, aş putea spune că în momentul de faţă sunt vârful de lance dintre toate ţările. În Marea Britanie lucrăm cu un partener, o casă de software mai mare, cu care avem un parteneriat prin care mergem împreună la clienţii finali din diverse industrii - producţie, lifestyle, sport, fotbal, travel, o varietate mare şi clienţi mai mari, Iar acolo avem chiar şi un contract în care noi trebuie să aducem circa 200 de persoane în următorii 1-2 ani.“
În ceea ce priveşte echipa, compania a crescut cu peste 100 de angajaţi şi colaboratori în 2024, ajungând la 610-615 specialişti IT distribuiţi în cele trei centre de dezvoltare: aproximativ 450 în România, 130 în R. Moldova şi 25-30 în Albania.
Pentru 2025, We as Web îşi propune să continue expansiunea şi să depăşească pragul de 700 de angajaţi şi colaboratori: „Ne-am impus acelaşi target şi pentru anul acesta – 100 de angajaţi noi, adică am vrea să depăşim 700 de colegi la finalul anului. Pe măsură ce creşti e din ce în ce mai greu, suntem foarte realişti, dar avem foarte mare încredere că o să putem să realizăm acest obiectiv, cel puţin din discuţiile pe care le avem acum, din pipeline-ul şi din contractele în care suntem prezenţi şi perspectivele pe care le-am discutat împreună cu partenerii noştri şi cu clienţii noştri.“
În ceea ce priveşte strategia de recrutare, We as Web se concentrează exclusiv pe specialişti cu experienţă: „Noi, ca şi specific şi companie de software, lucrăm doar cu oameni seniori, arhitecţi şi mid-senior. Aşa am pornit acum aproape cinci ani. Acesta a fost scopul nostru: să lucrăm doar cu oameni de top.“
Compania are în prezent peste 80 de clienţi, atât în România, cât şi în străinătate, iar tendinţa este spre echilibrarea portofoliului între proiecte locale şi internaţionale. „Probabil că după acest an o să ne apropiem de 50-50%. În 2024 procentul este mai mare pentru proiecte generate pe piaţa din România. Dar probabil că în 2025 o să începem să egalizăm aceste procente“, a menţionat Gherle.
Pe partea de proiecte, una dintre realizările notabile este în Germania, piaţă pentru care compania are o divizie dedicată soluţiilor SAP: „În Germania, de exemplu, avem destul de multe proiecte pe SAP. Noi avem o divizie dedicată acestui ERP SAP, circa 80 şi ceva de colegi, atât consultanţi funcţionali, oameni care ştiu să facă implementarea, cât şi consultanţi tehnici.“
În ceea ce priveşte parteneriatul de pe plan local cu Orange Business Services, acesta a evoluat în ultimul an spre proiecte concrete. „Din perspectiva noastră a fost o evoluţie foarte bună. Am început să fim tot mai apropiaţi de Orange şi de forţa lor de vânzări, de forţa lor de pre-sales“, a spus Gherle, dând ca exemplu un proiect de automatizare pentru o fabrică de ciment: „Avem o soluţie care nu lasă camioanele să iasă cu mai mult ciment decât trebuie. (...) Am automatizat totul, nu mai există intervenţie umană. Ne-am legat cu ERP-ul şi avem acces la toate documentele, ştim ce trebuie să iasă de pe poarta fabricii.“
Top tendinţe pe piaţa IT
Ca şi tendinţe principale pe piaţa de soluţii IT, reprezentantul We as Web a evidenţiat mai multe direcţii importante de dezvoltare: AI, securitate cibernetică şi cloud.
Inteligenţa artificială rămâne un subiect central în industrie, însă impactul său trebuie privit realist, consideră Gherle: „E clar că AI-ul este aici şi probabil că va fi în continuare. Se investesc foarte mulţi bani de către foarte multe organizaţii mari, mult mai mari, inclusiv guverne. (...) Nu este neapărat obligatoriu că poţi să codezi mai repede cu AI. Este clar că e un ajutor, dar încă nu am văzut şi încă nici nu avem nici studii şi nici nu cred că putem să vedem în momentul de faţă cu cât la sută te poate ajuta concret.“
O altă tendinţă majoră este securitatea cibernetică, care a trecut de la statutul de „trend“ la cel de necesitate critică pentru companii. „Cybersecurity în momentul de faţă mi se pare că nu mai este un trend, ci este o necesitate extrem de utilă. Acest lucru îl vedem şi în Europa cu toate directivele, NIS 2, DORA (...) Este o necesitate să ne conformăm cu aceste directive în primul rând ca să ne protejăm pe noi ca şi companii, indiferent că vorbim de domeniul software sau de orice altă industrie. Am văzut atacuri şi la nivel naţional, atacuri în zone care sunt vitale pentru o industrie sau pentru o ţară, cum pot să fie spitale, companii de energie, companii de gaz. Se pot genera destul de multe probleme majore, nu doar pentru acea companie, ci pentru o comunitate întreagă sau chiar o ţară întregă“, a explicat reprezentantul We as Web.
Migrarea către cloud rămâne şi ea o prioritate pentru companii, în special în contextul sistemelor SAP, unde există termene clare pentru tranziţie. „Există acum o necesitate de migrare a tot ce înseamnă SAP-ul on-premise, adică care este instalat pe calculatoare, pe serverele companiilor, către cloud. Se migrează totul către cloud şi există un termen limită, care a fost recent prelungit până în 2030“, a punctat Gherle.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE