ZF TechDay

ZF Tech Day. Mihaela Cristescu, Orange Business şi Cristian Cornea, Zerotak Security: Tehnologia Wi-Fi 7 aduce viteze de până la 40 Gb/s, latenţă redusă şi securitate sporită, fiind esenţială pentru companii, organizaţii educaţionale şi aeroporturi, centre comerciale sau evenimente care găzduiesc sute sau mii de participanţi

03.06.2025, 00:07 Autor: Adrian Seceleanu

 „Wi-Fi 7 va face experienţele digitale mai rapide, mai stabile şi mai imersive, transformând modul în care trăim, muncim şi ne conectăm“.

Noua tehnologie Wi-Fi 7, lansată în România de Orange Business – divizia de soluţii B2B a liderului pieţei locale de comunicaţii, marchează un progres în evoluţia conectivităţii fără fir, răspunzând nevoilor crescute de viteze mari şi stabile ale clienţilor B2B şi ale utilizatorilor din diverse locaţii.

„Introducerea în portofoliu a soluţiilor pe baza tehnologiei Wi-Fi 7 are drept scop răspunderea la nevoile tot mai crescute de viteze mari şi stabile pentru clienţii B2B,“ a declarat în cadrul emisiunii ZF Tech Day Mihaela Cristescu, lead wi-fi & analytics în cadrul Orange Business. Ea a subliniat că Orange implementează servicii Wi-Fi din anul 2013 şi că Wi-Fi 7 completează portofoliul de conectivitate al companiei, care include fibră optică, reţele wireless, 4G/5G şi tehnologii low-power pentru IoT.

Principalele avantaje ale Wi-Fi 7 faţă de standardul anterior, Wi-Fi 6, includ viteze de până la 40 Gb/s, comparativ cu 9,6 Gb/s la Wi-Fi 6, o capacitate sporită pentru un număr mai mare de dispozitive conectate simultan (aproximativ dublu) şi o latenţă scăzută. Tehnologia permite utilizarea simultană a mai multor benzi de frecvenţă (2,4 GHz, 5 GHz şi 6 GHz) de către un singur dispozitiv şi utilizarea protocolului de securitate WPA3, care îmbunătăţeşte protecţia datelor.

Orange Business vizează o gamă largă de industrii şi scenarii pentru implementarea Wi-Fi 7, de la soluţii pentru spaţii reduse, la implementări complexe pentru spaţii mari de birouri, şcoli, universităţi, campusuri universitare, hale şi depozite. „Spaţiile complexe presupun studii de fezabilitate pentru a configura şi implementa o soluţie wi-fi care să permită companiilor să-şi desfăşoare activitatea într-un mod eficient, fără întreruperi, fără întârzieri în medii aglomerate,“ a menţionat Mihaela Cristescu. Verticalele care ar putea adopta rapid Wi-Fi 7 includ cloud gaming, video streaming, traininguri online, realitate augmentată/virtuală, spaţii de birouri cu densitate mare şi segmentul de supraveghere video. Pe măsură ce dispozitivele compatibile Wi-Fi 7 vor deveni mai răspândite, acesta ar putea deveni noul standard pentru toate verticalele, inclusiv hub-uri de transport şi centre comerciale mari.

Cristian Cornea, fondator, Zerotak Security BSides Transylvania: Wi-Fi 7 ne-a permis să oferim un mediu sigur pentru toţi participanţii, un mediu stabil în care prezentările şi demourile tehnice au putut să fie susţinute cu succes şi, totodată, un mediu foarte rapid pentru competiţiile de cybersecurity.


Implementarea Wi-Fi 7 necesită o conectivitate la internet fix dedicat, de mare viteză, recomandarea fiind de a porni de la benzi de 5 Gb/s. „Odată ce este rezolvată partea de linie de date implementarea Wi-Fi 7 ţine de expertiza celor care fac studiul de fezabilitate şi instalarea,“ a detaliat Cristescu.

Lansarea Wi-Fi 7 este parte din strategia Orange de a oferi un ecosistem de conectivitate avansată, sprijinind transformarea digitală şi dezvoltarea mediului de afaceri din România. Pe viitor, se anticipează o adopţie pe scară largă a tehnologiei în diverse domenii. „Centrele comerciale pot susţine experienţe interactive, la fel şi organizatorii de evenimente pot crea experienţe imersive cu ajutorul acestei tehnologii,“ a exemplificat Mihaela Cristescu. Alte exemple includ spitalele, care pot transmite date medicale în timp real, şi hotelurile, care pot asigura internet de mare viteză pentru un număr mare de oaspeţi.

Evoluţia tehnologiei wi-fi ar putea include pe viitor integrarea inteligenţei artificiale (AI) pentru optimizarea resurselor şi adaptarea la nevoile utilizatorilor în timp real, ducând la dezvoltarea reţele proactive. Wi-Fi 7 poate susţine streamingul 8K, gamingul online, videoconferinţele fără blocaje în spaţii aglomerate, oraşele inteligente, automatizarea avansată în industrie şi poate avea un impact în educaţie, în special în cea la distanţă, şi în zona de remote work.

„În esenţă, Wi-Fi 7 va face experienţele digitale mai rapide, mai stabile şi mai imersive, transformând modul în care trăim, muncim şi ne conectăm,“ a concluzionat Mihaela Cristescu.

Performanţa şi securitatea Wi-Fi 7 au fost demonstrate în cadrul evenimentului BSides Transilvania, o conferinţă anuală de securitate cibernetică desfăşurată recent la Cluj-Napoca, care reuneşte sute de pasionaţi şi experţi. Cristian Cornea, fondator Zerotak Security şi organizator al BSides Transilvania, a confirmat că tehnologia a făcut faţă cerinţelor sutelor de participanţi la workshopuri, prezentări şi la competiţia de live hacking. „Feedbackul a fost 'wow!'. Participanţii chiar au arătat screenshot-uri cu viteza Wi-Fi,“ a spus Cornea. Conform lui, în ciuda încercărilor venite din partea participanţilor specializaţi în securitate, reţeaua Wi-Fi 7 nu a putut fi compromisă. „Wi-Fi 7 ne-a permis să oferim un mediu sigur pentru toţi participanţii, un mediu stabil în care prezentările şi demo-urile tehnice au putut să fie susţinute cu succes şi, totodată, un mediu foarte rapid pentru competiţiile de cybersecurity,“ a adăugat Cristian Cornea. Din perspectiva securităţii cibernetice, „Wi-Fi 7 respinge anumite atacuri care în trecut au fost posibile asupra reţelelor Wi-Fi,“ a explicat Cornea.

Ca sfaturi generale de igienă cibernetică pentru companii, Cristian Cornea a recomandat realizarea unui inventar clar al sistemelor informatice, securizarea sistemelor externe, utilizarea autentificării cu doi factori (2FA), expunerea doar a protocoalelor necesare, în mod securizat, şi monitorizarea informaţiilor despre companie pe Dark Web sau forumuri de hacking.

Emisiunea ZF TechDay este realizată de Ziarul Financiar cu susţinerea Orange Techday