♦ „Există încă un avantaj competitiv semnificativ al României în a construi un centru de date mai ieftin şi mai repede, la acelaşi nivel de performanţă şi funcţionalitate, faţă de Europa Occidentală“.
Piaţa românească de centre de date urmează cu un decalaj de 5-10 ani evoluţia înregistrată în Polonia, poziţionându-se însă peste alte ţări din regiune precum Ungaria, Bulgaria sau Serbia, în condiţiile în care România păstrează avantaje competitive la costurile de construcţie şi calitatea forţei de muncă.
„Suntem convinşi că vor veni într-o secvenţă imediat următoare investiţiile şi dezvoltările din Polonia. La fel cum dezvoltările din zona industrială, logistică, de office şi de rezidenţial s-au translatat în România într-un orizont de 5-10 ani comparativ cu evoluţia lor din Polonia, la fel ne aşteptăm să asistăm la o dezvoltare similară şi pe zona de centre de date“, a declarat în cadrul emisiunii ZF Tech Day Mihai Manole, managing director al Tema Energy.
Lipsa investiţiilor majore în centre de date în România este pusă de Mihai Manole pe seama absenţei unei strategii coerente la nivel naţional. „Deocamdată investiţiile mari ne ocolesc în România. Nu avem încă nicio investiţie mare atrasă într-un data center de mari dimensiuni, într-un hyperscale data center, nici de tipul cloud, nici de tipul AI sau supercomputer“, explică Manole.
Pentru a atrage astfel de investiţii, România ar trebui să urmeze exemplul ţărilor din regiune care au avut succes. „Italia, Spania, Polonia, Grecia, ţările nordice au implementat măsuri concrete: au mizat pe dezvoltarea abilităţilor digitale ale societăţii, au investit în îmbunătăţirea infrastructurii de transport energetic şi comunicaţii, s-au focusat pe eliminarea birocraţiei, au prioritizat investiţiile în surse de energie regenerabilă şi au redus taxele pe energia electrică pentru industria de data center“, detaliază directorul Tema Energy.
Singura excepţie notabilă în peisajul local este proiectul Cluster Power de lângă Craiova, a punctat Mihai Manole, adăugând că piaţa locală dă totuşi semne de maturizare. „Avem tot mai multe discuţii în ultimele luni, preponderent cu investitori din zona de birouri, industrial şi energie, care analizează investiţii mari în acest domeniu în România. Se fac pregătiri - analiza terenurilor, analiza puterilor disponibile în staţiile electrice, proiectări high-level design şi business planuri pentru atragerea de clienţi finali mari“, arată Manole.
Pentru 2024, compania a raportat o premieră în istoria sa de 23 de ani - depăşirea pragului de 20 de milioane de euro cifră de afaceri. „Sunt bucuros să anunţ în premieră în această emisiune că am închis cu o creştere semnificativă anul trecut; cifra de afaceri a depăşit 20 de milioane de euro, ceea ce este o premieră pentru compania noastră, care nu mai e o companie tânără - e o companie de 23 de ani deja pe piaţă. Ne bucurăm să facem business tot mai mult şi tot mai mare în România. Asta arată că piaţa se maturizează, şi vorbesc în special de piaţa de data center. Sunt multe investiţii şi în România, chiar dacă 90% din centrele de date din România sunt de dimensiune mică. Totuşi, vorbim de foarte multe extinderi de centre de date, retehnologizări sau chiar centre de date noi care se construiesc în Bucureşti, Cluj, Braşov, Timişoara, Constanţa. Aici ne referim atât la zona privată, cât şi la zona publică“.
Compania a câştigat în ultimii ani proiecte importante de digitalizare în sectorul public, pentru clienţi precum Ministerul de Interne, Registrul Comerţului, Poliţia Română, Poliţia de Frontieră şi MAPN. „Am reuşit să construim centre de date foarte moderne, care furnizează deja servicii precum paşaport electronic, ID electronic, programări pentru obţinerea de acte şi documente“, explică Manole.
În sectorul privat, Tema Energy a dezvoltat proiecte pentru Cluster Power, Oracle, bănci şi companii din energie, care fie şi-au deschis data centere noi, fie şi-au extins sau retehnologizat facilităţile existente.
Tema Energy este deţinută de Theodoros Papadopoulos (39,88% din acţiuni), Mihai Manole (28,5%) şi Titi Manole (26,62%), conform datelor de la Registrul Comerţului.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE