ZF TechDay

ZF Tech Day. Orange Business Services, partener tehnologic în revoluţia pregătită de start-up-ul irlandez Nooka pe piaţa de birouri din Europa, inclusiv în România

13.07.2021, 00:07 Autor: Adrian Seceleanu

Compania irlandeză construieşte, inclusiv în România, o reţea de microbirouri smart, care pot fi închiriate printr-o aplicaţie şi în care pot lucra una până la patru persoane.

Divizia de business a Orange, liderul pieţei locale de telecom, va furniza soluţii integrate Internet of Things (IoT), hardware şi software, inclusiv cele create de un start-up local, unei companii nou create din Irlanda - Nooka Space - care îşi propune să revolu­ţioneze piaţa de birouri din Europa prin crearea unei reţele vaste de microbirouri, accesibile printr-o aplicaţie mobilă, din care să poată lucra una până la patru persoane.

„Povestea Nooka este o poveste cu început irlandez pentru că este un start-up irlandez care a fost înfiinţat la începutul anului 2020. În 2021 compania a intrat pe piaţa europeană şi îşi propune ca pe termen lung să atingă şi alte pieţe, aşa cum este cea din SUA. De ce şi de unde a luat naştere conceptul Nooka Space? A luat naştere pe fondul pandemiei de COVID-19 şi ca reacţie la schimbările care au avut loc pe piaţa muncii. Practic, Nooka Space îşi propune un mod de lucru inteligent, flexibil şi eficient prin crearea unei reţele de microbirouri de proximitate complet echipate şi sigure, pentru că siguranţa este un cuvânt important pe care l-am învăţat în perioada aceasta a pandemiei. Aceste microbirouri pot fi închiriate prin intermediul unei aplicaţii mobile. Am încercat să mergem astfel şi în zona smart, de tehnologie hi-tech. Practic birourile noastre sunt concepute să lucreze ca o reţea de microbirouri amplasate în proximitatea utilizatorului, putând fi transportate cu uşurinţă complet echipate cu toată tehnologia de care ai nevoie pentru a-ţi desfăşura activitatea“, a explicat în cadrul emisiunii ZF Tech Day Sergiu Băbăşan, country manager al Nooka Space România.

„Orange Business Services a colaborat cu Nooka şi în alte proiecte, unele chiar în cadrul programului de accelerare a start-up-urilor Orange Fab. Există aşadar un bun nivel de cunoaaştere şi de încredere în tehnologiile şi în competenţele pe care le are fiecare dintre echipe. Poate mai mult decât în alte businessuri tehnologia este un pilon important pentru Nooka iar pentru noi a fost o provocare să îmbinăm mai multe componente - conectivitatea, echipamente, senzori, software şi să aducem partenerii potriviţi în proiect astfel încât să servim obiectivul de a livra un «usecase» de Internet of Things, o soluţie integrată, la cheie, pliată pe specificul şi pe nevoia particulară a Nooka“, a declarat în cadrul emisiunii şi Bogdan Chiriţă, strategic partnerships manager, Orange Business Services. „Ce oferim mai exact: soluţia noastră conţine acces nelimitat la internet securizat, de tip 4GĂ, conectivitate M2M precum şi un ecosistem format dintr-un modul inteligent de monitorizare şi control în timp real care permite gestionarea în mod securizat, de la distanţă a unei game variante de senzori. Acest lucru am reuşit să-l facem după cum spuneam şi cu ajutorul partenerilor noştri, în cazul de faţă Mobile Control, un start-up ce face parte din acceleratorul nostru Orange Fab. Deocamdată soluţia include aceste compo­nente. Noi am început să implementăm de 4-5 luni soluţia în mai multe locuri din ţară şi din străinătate, dar în acelaşi timp suntem preocupaţi să servim în dinamică nevoia Nooka şi a utilizatorilor soluţiei“, a adăugat reprezentantul Orange Business Services.

Modul de lucru hibrid nu va dispărea nici dacă vom reuşi să învingem pandemia, a adăugat în cadrul emisiunii Sergiu Băbăşan. „Din studiile pe care le avem şi la nivel naţional şi la nivel internaţional se pare că această tendinţă de lucru de acasă, dacă nu în totalitate, cel puţin într-un sistem hibrid va fi păstrată pe viitor. De aici şi Nooka Space are certitudinea că acest concept este unul care va ajuta piaţa de lucru din Europa pentru că noi ne planificăm să ne dezvoltăm mult în acest moment în Europa şi sigur în timp să ajungem şi pe alte pieţe. Pornind de la acest concept este absolut normal să ai astfel de tehnologii la îndemână. Conceptul a fost primit pe piaţă foarte bine şi la nivel european pentru că deja Nooka Space este prezentă în mai multe ţări din Europa, cum ar fi Irlanda, Olanda, Elveţia, Italia şi suntem într-o continuă expansiune. În ceea ce priveşte România pot să spun că avem semnale excelente.“

„În momentul de faţă Nooka Space este prezentă în Cluj şi Bucureşti. De asemenea, având în vedere că suntem prezenţi pe piaţa din România doar din aprilie printre altele ca să dovedesc că acesta este un concept care prinde am semnat un parteneriat cu un post de televiziune sportiv şi la începutul acestei veri s-a transmis competiţia de la Roland Garros dintr-o Nooka Space. Conceptul este inovator, care a prins bine, şi care oferă o soluţie de care este nevoie în momentul de faţă şi în România şi în Europa.“

Start-up-ul local Mobile Control a devenit parte a acestui proiect după ce a câştigat anul trecut o competiţie organizată de Orange Fab. „Anul trecut în toamnă am intrat în programul 5G Challenge al Orange Fab, unde am câştigat şi am ajuns să fim câştigătorii concursului. Din acel moment am intrat în spaţiul Orange, având acces la sistemul lor de marketing, de vânzări, de clienţi de tehnologie de comunicaţii peste care putem să ne facem treaba. Aşa am ajuns să discutăm despre diverse proiecte, avem mai multe linii pe care mergem. În momentul de faţă Nooka este în prim plan şi mă bucur că am putut oferi într-un timp foarte scurt o soluţie care merge la cheie şi la care credem că vom mai veni cu actualizări în timp pentru că de fapt acesta este un avantaj al produselor noastre - sunt flexibile şi pot fi completate nelimitat“, a declarat în cadrul emisiunii Adrian Chicireanu, cofondator Mobile Control.

Ce a mai declarat în cadrul emisiunii Sergiu Băbăşan, Country Manager Nooka Space România:

► Nooka vine pe 3 nivele de echipare şi pe 3 tipuri de dimensiuni: 3 x 3 metri, 3 x 4 metri sau 6 x 3 metri. În acea mai mică dintre ele intră o persoană iar în celelalte intră de la 2 până la 4 persoane. Spaţiile sunt complet tehnologizate, toate au internet de mare viteză prin Wi-Fi. De asemenea în interior, în urma parteneriatului cu Orange, avem o serie de module smart care ajută orice companie care are nevoie de tehnologie să-şi desfăşoare activitatea de zi cu zi.

► În pandemie am lucrat cu toţii de acasă şi de multe ori am făcut asta fără a avea spaţiul necesare, de multe ori ne-am trezit lucrând de pe masa de la bucătărie sau chiar de pe colţar şi de multe ori am fost nevoiţi să ne întrerupem activitatea pentru că aşa este acasă. Aici a apărut ideea noastră  - să ai la dispoziţie cobori din casa scării un birou de genul acesta care nu este unul mare, dar unde prin intermediul aplicaţiei şi prin închiriere îţi poţi desfăşura activitatea fără nicio problemă.

► Planurile pentru 2021 sunt de a crea cât mai multe parteneriate care să ăne ajute să ajungem în cât mai multe dintre oraşele din România. Pe termen scurt vrem să extindem reţeaua pe care o avem în Cluj Napoca şi în Bucureşti şi de asemenea să îfinalizăm câteva dintre discuţiile/negocierile pe care le avem în celelalte oraşe mari pe care le avem în România. Pe termen lung ne interesează să avem o Nooka în oraşele mari  nu doar din România ci şi din Europa la 5 minute distanţă de noi. Practic prin aplicaţie ne dorim să creem o comunitate, o reţea pe care să o poţi accesa când ai nevoie de oriunde din Uniunea Europeană, de exemplu dacă eşti într-un citybreak să ştii că poşi accesa un asemenea birou pentru 2-3 ore pentru a-ţi desfăşura activitatea. pe lângă aceasta ne dorim să extindem mult capacitatea de producţie de la 6 Nooka cât este în acest moment să ajungem la 30 de unităţi pe lună. Deci încercăm să facem investiţii în direcţia aceasta.

Emisiunea ZF TechDay este realizată de Ziarul Financiar cu susţinerea Orange Techday