ZF TechDay

ZF Tech Day. Oraşul Alba Iulia este parte a unuia dintre cele mai ample proiecte de infrastructură 5G din Europa: în cadrul proiectului 5G VICTORI s-au testat pe plan local soluţii inteligente pentru siguranţă publică în mijloacele de transport şi reducerea consumului de energie

25.07.2022, 00:07 Autori: Ioana Nita , Alexandra Cepăreanu

Alba Iulia se numără printre primele oraşe din România care a implementat soluţii smart city încă de acum circa 4 ani, iar recent Primăria din Alba Iulia a testat soluţii inteligente pentru siguranţă publică şi reducerea consumului de energie, ca parte a unui proiect european de infrastructură 5G. Proiectul, numit 5G VICTORI, se desfăşoară în opt ţări în total, fiind realizat print-o strânsă colaborare între 26 de parteneri, printre care se numără şi Orange România şi Primăria Municipiului Alba Iulia.

„Alba Iulia este oraş-gazdă pentru două dintre studiile de caz pe care le promovăm în proiectul 5G VICTORI. Deci, în primul rând, trebuie să spun că noi propunem o arhitectură 5G deschisă şi flexibilă ca parte a 5G VICTORI, aşa că acesta este proiectul nostru arhitectural în care se pot face diferite implementări, iar una dintre implementări este la Alba Iulia. Soluţiile implementate în Alba Iulia trebuie să se adapteze sau să adere la această arhitectură generală 5G. Aşa că vrem să demonstrăm conceptul 5G VICTORI în Alba Iulia şi pentru asta avem parteneri precum Primăria Municipiului Alba Iulia, Orange România, Eurecom, Orange France şi Urban Hawk“, a declarat în cadrul emisiunii ZF Tech Day Jesús Gutiérrez Terán, coordonatorul proiectului 5G VICTORI. El a explicat că obiectivul proiectului 5G VICTORI este de a crea un ecosistem 5G deschis, flexibil, folosind hardware şi software open source care să permită ajustarea la diferite cerinţe privind indicatorii cheie de performanţă în funcţie de tipul implementării.

„În Alba Iulia am arătat cum se pot implementa soluţii inteligente într-un autobuz electric. Mai exact, acestea implică servicii de infotainment, dar şi servicii de siguranţă publică care previn incidentele, fiind capabile să comunice prompt către un centru de comandă şi control despre orice problemă, orice incident, care are loc în autobuz. Pe lângă acestea, mai există un studiu de caz şi pe partea de contorizare a energiei de joasă tensiune pe infrastructura aferentă a municipiului Alba Iulia.“

Cum a ajuns însă Primăria Municipiului Alba Iulia să facă parte din proiectul 5G VICTORI?

„Motivele principale pentru care primăria Alba Iulia a acceptat să intre în acest proiect 5G VICTORI sunt reprezentate de faptul că vrem să avem un oraş care atrage turişti, un oraş care atrage investitori, vrem să fim un oraş în care oamenii vor să trăiască. Avem şi suportul necesar pentru a face ceea ce ne-am propus, îi avem alături pe cei de la Orange. Una din provocările cu care se confruntă toată lumea în această perioadă este lipsa forţei de muncă, avem nevoie de experţi, de specialişti, iar noi am găsit parteneri, companii şi oameni care ne ajută să ne atingem obiectivele. Spre exemplu, ne angajăm să reducem consumul de energie cu 40% până în 2030. Şi acest gen de proiecte, desigur, sunt foarte utile pentru oraşul nostru“, a precizat Maria Seemann, manager public în cadrul Primăriei Municipiului Alba Iulia.

Orange România, subsidiara locală a operatorului francez de telecomunicaţii, a jucat un rol esenţial în realizarea im­ple­men­tărilor de soluţii inteligente pe infrastructură 5G în cadrul municipiului Alba Iulia.

„Noi acoperim multe arii - începând de la partea tehnologică în care jucăm rolul de coordonator tehnic adjunct, până la experienţa noastră din perspectiva operatorului de telecomunicaţii. Deci, noi nu definim doar conceptul tehnic, ci oferim şi suport, suntem implicaţi în definirea studiilor de caz şi a business case-urilor pe baza tehnologiilor 5G. Orange a dedicat o echipă de 10 specialişti în acest proiect, şi avem şi o parte de analiză inteligentă a datelor care poate fi folosită în continuare de comunităţi, de municipalitate pentru asigurarea siguranţei publice“, a spus Marius Iordache, architecture manager în cadrul Orange România. El a subliniat faptul că soluţiile inteligente testate în Alba Iulia în cadrul proiectului de cercetare 5G VICTORI au fost implementate folosind reţeaua 5G dezvoltată de Orange.

„Deci, următorul pas se va baza pe experienţa a ceea ce am realizat aici, pentru a putea pune aceste studii de caz într-un format comercial care să poată fi utilizat de alte comunităţi, primării, prin alte mijloace. Dar trebuie să vedem care sunt priorităţile, pentru că am demonstrat în cadrul acestui proiect şi prin implicarea partenerilor că din perspectiva reţelei putem susţine aceste proiecte. Iar din perspectiva businessului, studille de caz au avut un impact semnificativ asupra comunităţii şi asupra cetăţenilor.“

 

Ce a mai declarat Maria Seemann în cadrul emisiunii:

► Participarea la primul proiect pilot pentru oraşe inteligente din România a fost pentru noi o experienţă foarte bună şi, de asemenea, un motiv pentru a face parte din programul Horizon 2020. Împreună cu partenerii de la Orange, care au fost partenerii noştri principali în proiectul pilot, am testat circa 100 de soluţii smart city. Dacă ne întoarcem la discuţia despre resursele umane – echipa trebuie să fie o echipă dedicată, care să accepte noile provocări, noile tehnologii, pentru a le folosi în beneficiul cetăţenilor, pentru a le folosi astfel încât oraşul nostru să fie mai atractiv pentru că totuşi suntem în competiţie cu Cluj-Napoca şi Sibiu.

► O altă resursă importantă pe care o folosim este infrastructura, deoarece oraşul însuşi a devenit o infrastructură, infrastructura în care aceste soluţii au putut fi testate. Şi un alt lucru pe care l-am pus la dispoziţia oamenilor a fost instruirea - instruirea persoanelor care folosesc efectiv aceste noi tehnologii, pentru că, de exemplu, soluţia de contorizare a energiei care se află în trei clădiri publice - o şcoală, un muzeu şi clădirea publică a municipalităţii - trebuie să fie folosită de oameni pentru că vrem să fim un oraş pentru oameni şi oamenii care vor să utilizeze noile soluţii trebuie să fie educaţi, instruiţi.

► Tehnologia poate fi folosită pentru a contribui la dezvoltarea durabilă a oraşelor. Pentru Alba Iulia tehnologiile şi-au dovedit rolul în dezvoltarea noastră şi aceste noi tehnologii sunt legate de mai multe proiecte aflate în implementare, în cadrul proiectului 5G-VICTORI.

► Am reuşit să transferăm unul dintre studiile de caz şi către alt proiect care a fost aprobat de Innovation Norway. Este vorba despre cazul contorizării energiei. Avem un proiect recent aprobat pentru creşterea eficienţei energetice pentru căminul de bătrâni din Alba Iulia. Are un grant de 1 milion de euro şi aceasta este soluţia pusă în aplicare împreună cu Orange şi partenerii din consorţiul 5G VICTORI. Astfel, vom creşte nivelul serviciilor dedicate cetăţenilor noştri, calitatea serviciilor publice.

► Feedback-ul cetăţenilor este pozitiv când vine vorba de reducerea consumului de energie. Aşadar, utilizarea noilor tehnologii pentru clădirile rezidenţiale, sociale, pentru a reduce consumul de energie este un rezultat valoros în această criză energetică cu care ne confruntăm cu toţii.

 

Ce a mai declarat Marius Iordache în emisiunie:

► Principalul obiectiv pentru noi este să continuăm colaborările începute cu reprezentanţii municipalităţii Alba Iulia în 2018 sub conceptul „smart city“ şi să trecem la nivelul următor. Nivelul următor este împărţit în două faze - prima fază a fost implementarea tehnologiei, implementarea tehnologiei 5G de sine stătătoare, diferite instrumente software, open source, instrumente software deschise de la diferiţi parteneri, de la diferiţi furnizori pentru a pune în aplicare tehnologia. Şi al doilea pas este să punem în producţie studiile de caz şi business case-urile pentru a defini noi structuri şi aplicaţii care pot fi utilizate cu suportul 5G de către municipalitatea Alba Iulia, şi de ce nu şi de alte comunităţi.

 

Jesús Gutiérrez Terán, coordonatorul proiectului 5G VICTORI:

În Alba Iulia am arătat cum se pot implementa soluţii inteligente într-un autobuz electric. Mai exact, acestea implică servicii de infotainment, dar şi servicii de siguranţă publică care previn incidentele, fiind capabile să comunice prompt către un centru de comandă şi control despre orice problemă, orice incident, care are loc în autobuz.

 

Maria Seemann, manager public în cadrul Primăriei Municipiului Alba Iulia:

Tehnologia poate fi folosită pentru a contribui la dezvoltarea durabilă a oraşelor. Pentru Alba Iulia tehnologiile şi-au dovedit rolul în dezvoltarea noastră şi aceste noi tehnologii sunt legate de mai multe proiecte aflate în implementare, în cadrul proiectului 5G-VICTORI.

 

Marius Iordache, architecture manager în cadrul Orange România:

Orange joacă un rol important în cadrul proiectului de cercetare 5G – VICTORI, unde suntem implicaţi alături de alţi 25 de parteneri, pentru că noi acoperim multe arii - începând de la partea tehnologică în care jucăm rolul de coordonator tehnic adjunct, până la experienţa noastră din perspectiva operatorului de telecomunicaţii.

Emisiunea ZF TechDay este realizată de Ziarul Financiar cu susţinerea Orange Techday