ZF TechDay

ZF Tech Day. Programul de accelerare Orange Fab a ajuns la 30 de start-up-uri: „Căutăm start-up-uri active în mai multe domenii, iar tehnologia 5G rămâne o prioritate“. Orange Fab este un program activ în aproximativ 18 ţări

15.12.2020, 00:07 Autor: Alexandra Cepăreanu

♦ Monica Obogeanu: „Vrem să replicăm poveştile de succes dintr-o ţară şi pe alte pieţe“.

Programul de accelerare Orange Fab, dezvoltat în 2017 de gi­gantul francez de telecomu­nicaţii, a ajuns la un număr de 30 de startup-uri, după ce recent au fost integrate în cadrul programului cinci proiecte noi, câştigătoare ale evenimentului 5G Online Challenge, organizat în această toamnă de Orange.

„Acum am ajuns la 30 de start-up-uri. Ne concentrăm în special pe cele cinci start-up-uri nou admise şi pe alte patru proiecte care au intrat în program în vara acestui an. În lunile care urmează vom discuta cu antreprenorii despre planurile de dezvoltare. Cu unii dintre ei deja suntem în stadiul în care identificăm clienţi şi trebuie să comunicăm cu ei să vedem ce strategie de abordare folosim“, a spus Monica Obo­geanu, startup program manager Orange România, în cadrul emisiunii ZF Tech Day.

În cadrul evenimentului 5G Online Challenge s-au înscris 55 de proiecte, din care doar 22 au trecut în faza a doua, în care au discutat cu reprezentanţii Orange despre traiectoria şi oportunităţile de dezvoltare.

„În final, am ales opt proiecte care au participat în cadrul unui eveniment, la finalul căruia am selectat cinci proiecte interesante care au intrat în programul de accelerare Orange Fab.“

Start-up-ul Interact, care dezvoltă diferite funcţionalităţi de management al traficului rutier, şi soluţia software Packet Cloud, dezvoltată în cadrul proiectului Correct Networks, ce permite folosirea cal­culatoarelor şi închirierea către terţi, sunt două din cele cinci noi proiecte intrate în Orange Fab.

Start-up-ul Interact îşi propune să dezvolte funcţionaltăţi de management al traficului rutier, bazate pe tehnologia 5G, folosind reţeaua de mobile edge computing, pentru a susţine schimbul de informaţii dintre toţi participanţii la trafic.

„Pentru a putea maximiza siguranţa şi pentru eficientizarea traficul rutier. Aplicaţia îşi propune să reducă riscul şi numărul de accidente, ambuteiajele care au loc în trafic, să reducă consumul de combustibil şi poluarea“, a spus Constantin Căruntu, co-fondator INTERACT şi prof.dr.ing. în cadrul Facultăţii de Automatică şi Calculatoare, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi.

Soluţia dezvoltată de INTERACT se află într-un stadiu incipient, ideea luând naştere în 2015.

„Estimez o perioadă de cinci ani de dezvoltare. În cinci ani cred că vom ajunge în stadiul final, pntru că vedem o desfăşurare etapizată a proiectului. În primul rând, sperăm ca într-un an să finalizăm proiectul de intersecţie inteligentă de la Iaşi, capabilă să preia date din trafic, să monitorizeze traficul şi să facă predicţii, iar datele să fie furnizate către toţi participanţii din trafic“, a adăugat cofondatorul INTERACT.

De asemenea, soluţia Packet Cloud, dezvoltată de Correct Networks, permite dezvoltatorilor de aplicaţii să folosească eficient resurse de calcul din proximitatea lor, a spus Costin Raiciu, cofondator Correct Networks şi conf. dr. ing, la Facultatea de Automatică şi Calculatoare, Universitatea Politehnica Bucureşti.  „Dorim să permitem dezvoltatorilor de aplicaţii ca atunci când rulează cod în cloud, să o facă cât mai aproape de sursa datelor. Suntem în dezvoltare incipientă cu un potenţial client. Estimăm ca în prima jumătate a anului 2021 să avem primul utilizator mare care rulează peste platforma noastră în cadrul Orange, şi să ne fie clar cum va trebui să arate un produs viabil. Ne mai aşteptăm să avem încă două aplicaţii dezvoltate până la finalul anului viitor, şi atunci va fi evident modul în care va trebui să ne extindem“, a adăugat Costin Raiciu.

În cadrul Orange Fab sunt înscrise şi alte startup-uri care vor dezvolta produse ce vor folosi tehnologia 5G.

„Startup-uri de tip Streamers, care dezvoltă un produs de live streaming, care permit creatorilor de conţinut să monetizeze o audienţă la distanţă. Am început să lucrăm şi cu Clark Vision, un startup care dezvoltă ochelari cu realitate augumentată care permit asistenţa la distanţă“, a menţionat Monica Obogeanu.

Anul viitor, a adăugat ea, este posibil ca juriul din cadrul programului Orange Fab să caute startup-uri şi proiecte noi dedicate zonei de susţinere a mediului şi stilului de viaţă. „Anul viitor vom căuta şi alte start-up-uri interesante. Avem parteneriate cu multe comunităţi de startup-uri din ţară şi vrem să contribuim la dezvoltarea acestui ecosistem. Vom continua să extindem aceste parteneriate şi să susţinem programele care ajută antreprenorii să îşi înceapă businessurile.“

Orange Fab este un program activ în aproximativ 18 ţări. „Vrem să replicăm poveştile de succes dintr-o ţară şi pe alte pieţe“, a conchis Monica Obogeanu.

 

Ce au mai declarat cei trei invitaţi în cadrul ZF Tech Day:

 

Monica Obogeanu, Startup Program Manager Orange România

► Avem şi startup-uri care au produsele gata şi care pot merge direct spre client, iar în cazul lor, lucrăm constant împreună cu colegii noştri, pentru identificarea clienţilor şi a strategiilor.

► 5G Online Challenge, care a fost adaptarea noastră la contextul pandemiei, trebuia să conţină o serie de evenimente fizice, prin care voiam să încurajăm dezvoltarea produselor pe baza tehnologiei 5G. A fost un program prin intermediu căruia am vrut să găsim start-up-uri şi soluţii inovatoare, în toată ţara, pe care să le susţinem prin acces la tehnologie şi admiterea în cadrul Orange Fab, pentru a lucra aproape cu fondatorii proiectelor.

 

Constantin Căruntu, prof.dr.ing. Facultatea de Automatică şi Calculatoare, Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" din Iaşi, co-fondator INTERACT

► Soluţia este într-un stadiu incipient. Am început din 2015, cu alte proiecte de cercetare finanţate de UEFISCDI (Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării). Astfel, am început cu dezvoltarea algoritmilor pentru controlul convoielor de autovehicule, am continuat cu un studiu de fezabilitate, referitor la utilizarea unor algoritmi inspiraţi din biologie pentru gruparea vehiculelor, finanţat de Continental Automotive România. Iar de curând am început dezvoltarea altor algoritmi de localizare precisă utilizând tehnologia ultra-wideband (UWB).

► Pasul următor va fi de a crea grupuri de autovehicule care să comunice şi să se coordoneze , asta va mai dura o perioadă pentru că maşini autonome încă nu există. Dar vrem să dezvoltăm modele pilot pentru a putea testa.

► Tehnologia 5G acceptă o densitate ridicată a conexiunilor într-o anumită zonă, pe de altă parte, randamentul ridicat şi latenţa scăzută ajută la colectarea şi partajarea multitudinii informaţiilor în timp real. Spre exemplu, vom avea un număr mare de maşini, un număr de pietoni, biciclişti, dar vom avea echipamente instalate de infrastructură în intersecţii, acele date trebuie colectare, procesate.

 

Costin Raiciu, conf. dr. ing, la Facultatea de Automatică şi Calculatoare, Universitatea “Politehnică“ Bucureşti, co-fondator Correct Networks

► Colaborăm cu Orange din 2019, am început împreună un proiect european de cercetare, Unicore, care încearcă să creeze tehnologii de virtualizare – din această colaorare ne-am cunoscut mai bine şi am intrat în Orange Fab când am înţeles în ce funcţionalităţi putem aplica această tehnologie.

► Ideea a luat naştere în 2016. Când am intrat în Orange Fab aveam un produs de bază care funcţiona, dr ne lipsea răspunsul la întrebarea „ce fel de aplciaţii vom rula pe această platformă şi ce cerinţe au ele?“.

► Acum este clar că operatorii nu au resursele şi nu doresc să angajeze resursele umane necesare dezvoltării de infrastructură in house. Ca atare, ei vor avea nevoie de ajutor din exterior, care poate veni de la firmele mari sau jucători mici. Acum depinde de modelul pe care îl dezvolţi, cei mari vor să dezvolte edge clouds ca fiind un mic pas către mutarea datelor la ei în cloud-ul mare.

Emisiunea ZF TechDay este realizată de Ziarul Financiar cu susţinerea Orange Techday