ZF TechDay

ZF Tech Day. Sorin Cosmescu, EXE Software: În 2022 am crescut afacerile cu peste 16%. Anul acesta ne vom axa mai mult pe dezvoltarea internă, a propriilor angajaţi şi a propriilor soluţii şi tehnologii. Compania are în prezent circa 120 de oameni în echipele sale tehnice

06.06.2023, 00:06 Autor: Ioana Nita

Echipa EXE Software lucrează acum la dezvoltarea unei platforme proprii bazate pe tehnologia inteligenţei artificiale.

Compania locală EXE Software, spe­cia­lizată în dezvoltarea de soluţii software, a încheiat anul trecut cu afaceri de 30,7 milioane lei (6,2 mil. euro), mai mari cu  16-17% faţă de 2021, în linie cu ţinta propusă, creşterea fiind generată de cererea susţinută pentru proiecte de digitalizare menţinută la nivelul mai multor industrii, atât pe plan local, cât şi internaţional. Anul acesta însă, compania mizează pe un avans mai temperat în condiţiile actuale macroeconomice, în focus pentru 2023 fiind dezvoltarea soluţiilor şi tehnologiilor proprii, precum şi dezvoltarea echipelor interne pe diferite tehnologii noi.

„A fost o serie de trei ani în care am avut creştere anuală, o creştere destul de impor­tan­tă pentru noi. Anul trecut creşterea a fost de 16,3%, dar în general, în ultimii trei ani, mai ales în perioade de pandemie, a fost undeva între 18 şi 19%. O creştere oarecum normală, generată de perioada de pandemie, când multe companii au realizat că partea de trans­formare digitală trebuie accelerată fiindcă activi­tatea s-a desfăşurat cât mai mult online. Asta s-a văzut şi în activităţile şi proiectele pe care le-am avut noi. Lucrurile au mers foarte bine, am crescut, am crescut echipa, au venit proiecte interesante pentru noi, nu numai de la clienţii tradiţionali, ci de la clienţii noi, foar­te interesante fiind proiectele venite din par­tea unor start-up-uri“, a declarat în cadrul emisiunii ZF Tech Day Sorin Cosmescu, CEO şi acţionar în cadrul EXE Software.

Activitatea EXE Software se împarte între dezvoltarea de soluţii software la coman­dă pentru companii din diferite industrii şi dezvoltarea propriilor soluţii software, cea mai cunsocută fiind esFields - o soluţie de auto­ma­tizare a forţei de vânzări. Pe zona de dezvoltare software la comandă, compania a avut şi câteva proiecte pentru start-up-uri, printre care s-a numărat şi un proiect pentru un start-up din Elveţia, demarat de peste doi ani.

„Avem un proiect foarte interesant în zona tradingului de energie, o companie elve­ţiană. De fapt, sunt un grup de oameni care au lucrat în această industrie mult timp şi s-au gândit cum să facă un business care să bene­ficieze mult mai bine de avantajele pe care le oferă tehnologia, IT-ul, în principal. Şi sunt deja câţiva ani de când ei tot pun la punct această platformă“, a precizat el.

„Noi am fost cooptaţi în proiectul lor ca dezvoltatori. Suntem alături de ei, iar proiectul deja creşte. Platforma a fost lansată anul trecut, lucrurile funcţionează, are succes şi oamenii descoperă pe măsură ce o folosesc această platformă, că sunt multe alte funcţionalităţi pe care pot să le adauge şi noi suntem acolo, dezvoltăm şi punem în aplicare toate ideile lor“, a completat Sorin Cosmescu.

Platforma, numită Coral, este un sistem de gestionare a tranzacţiilor pe piaţa energiei, care oferă totodată posibilităţi de raportare în timp real, oferind clienţilor posibilitatea de a-şi diminua riscurile financiare.

Un alt proiect realizat de EXE Software pentru un start-up, de data aceasta românesc, constă într-o platformă de pentru turismul medical, care urmează a fi lansată în următoarea perioadă.

Pe zona de dezvoltare software la comandă, clienţii EXE Software sunt însă în general companii din industriile de retail, distribuţie, financia-bancară, transporturi, media şi publicitate.

“Dezvoltăm pe aplicaţii existente, le aducen noi funcţionalităţi sau dezvoltăm aplicaţii noi. Am venit şi cu aplicaţii mobile, iar pe zona de analiză şi raportare de date - business intelligence, cum este denumită în industria IT, am avut foarte multe cereri pentru tehnologia oferă posibilităţi mult mai bune în ultimii ani de a expune datele pe care companiile le au înregistrat în sistemele lor. În aproape orice industrie găsim aplicabilitate pentru că oamenii au la dispoziţie în bazele lor de date o mulţime de informaţii fiindcă acum informaţia se colectează mult mai uşor prin PC-uri prin dispozitive mobile şi atunci această informaţie există, iar ideea este o şi foloseşti în scopul conducerii businessului în direcţiile cele mai bune”, a punctat Sorin Cosmescu.

În ceea ce priveşte propriile soluţii software, pe lângă soluţia de automatizare a forţei de vânzări (esFields) şi soluţia de management al resurselor umane (Pro HR App) existente deja în portofoliu, echipa EXE Software lucrează la dezvoltarea unei platformei bazată pe tehnologia inteligenţei artificiale.

“Avem în momentul de faţă în dezvoltare o platformă în care noi vrem să folosim această inteligenţă artificială pentru a rezolva nişte probleme care altfel, fără această inteligenţă artificială, ar fi foarte greu de rezolvat sau cel puţin în momentul de faţă nu se rezolvă decât foarte greu, cu foarte multă muncă manuală, cu tot felul de sisteme şi dispozitive. Este o zonă pe care am găsit-o noi şi unde credem că ar avea o mare utilitate inteligenţă artificială. Suntem în faza în care am pus la punct arhitectura, am pus la punct obiectivele şi funcţionalităţile care trebuie implementate şi suntem deja în faza de dezvoltare a platformei”, a menţionat CEO-ul EXE Software, neoferind însă detalii despre ce va face mai exact platforma.

În condiţiile macroeconomice din prezent, atât de la nivel local, cât şi global, compania se va axa anul acesta mai mult pe organizare internă, pe dezvoltarea echipelor în ceea ce priveşte tehnologiile aplicate.

“Anul acesta avem posibilitatea să ne concentrăm pe organizare internă, pe zona de învăţare de tehnologii noi. Sperăm că anul acesta va fi un an de respiro - dacă în ultimii 3-4 ani am fost tot timpul concentraţi pe cum să facem şi cum să rezolvăm mai bine şi mai rapid cererile clienţilor noştri, acum sperăm să putem să ne uităm un pic şi în interior, să vedem cum funcţionăm şi cum ne aranjăm în aşa fel încât să putem să preluăm valuri de proiecte în viitor”, a conchis Sorin Cosmescu.

În prezent, echipa EXE Software numără circa 120 de specialişti IT, compania recrutând an de an. Anul trecut s-au alăturat echipei 40 de persoane.

Emisiunea ZF TechDay este realizată de Ziarul Financiar cu susţinerea Orange Techday