ZF TechDay

ZF Tech Day. Tiberiu Dobre, Samsung România: Estimăm că piaţa locală de smartphone-uri va ajunge la circa 1,3 mld. euro anul acesta, plus 20% în valoare. Românii îşi schimbă în medie telefonul la circa 2 ani şi 8 luni

04.11.2022, 00:07 Autor: Ioana Nita

♦ Din punctul de vedere al numărului de unităţi, piaţa va rămâne oarecum constantă la circa 4 mil. de unităţi ♦ Segmentul de telefoane premium, cu preţuri de peste 600 euro, reprezintă acum peste jumătate din valoarea totală a pieţei de smartphone-uri.

Piaţa locală de smart­phone-uri va ajunge la fi­nalul acestui an la o va­loa­re de circa 1,3 miliarde euro, cu 20% mai mult de­cât în 2021, în condiţiile în care seg­mentul premium - modelele de tele­foa­ne cu preţuri de peste 600 euro - câş­tigă tot mai mult teren. Vânzările de smart­phone-uri premium repre­zin­tă în prezent jumătate din valoarea totală a pieţei de profil, potrivit estimărilor sub­sidiarei locale a gigan­tului sud-co­reean Samsung, lider pe piaţa de te­lefoane inteligente din România.

„Dacă anul trecut telefoanele pre­mium reprezentau 46% din valoa­rea pieţei, anul acesta deja vorbim în mo­mentul de faţă de o porţie de 52-53%, deci mai mult de jumătate. Vorbim de valoare şi nu de unităţi. Practic, mai mult de jumătate din valoarea pieţei de smartphone-uri din România o re­prezintă telefoanele premium. Şi când vorbim de smartphone-uri premium, vorbim despre valori de retail de peste 600 de euro - este un prag pe care noi îl definim la Samsung, dar este cumva unanim acceptat de către piaţă. Există o tendinţă firească, până la urmă, de a evolua în privinţa teh­nologiei şi să-ţi cumperi un smart­phone din ce în ce mai bun“, a decla­rat în cadrul emisiunii ZF Tech Day Tiberiu Dobre, head of MX Divi­sion, Samsung Electronics Romania & Bulgaria. El a adăugat că din punct de vedere cantitativ, piaţa de smart­phone-uri din România s-a menţinut constantă în primele nouă luni ale acestui an, tendinţă care se va păstra şi în ultimul trimestru din 2022. Ca atare, estimările indică faptul că piaţa locală de smartphone-uri se va situa la puţin peste 4 milioane de unităţi per total anul acesta.

„Estimăm că o să închidem anul cu acelaşi număr de unităţi faţă de a­nul trecut. Practic este piaţa este con­stantă, la 9 luni este absolut constantă, şi estimarea este că şi în ultimul tri­mestru vom realiza acelaşi număr de unităţi ca piaţă faţă de anul trecut. În schimb, în valoare, piaţa creşte cu 20%, ceea ce este un lucru bun şi con­firmă această tendinţă a consumato­rului de a opta pentru telefoane premium.“

Samsung are un portofoliu com­plet de smartphone-uri - de la modele entry level la modele premium, seg­ment în care de câţiva ani a introdus şi o gamă de telefoane pliabile -Galaxy Z Flip şi Galaxy Z Fold.

„Telefoanele pliabile sunt una dintre cele mai importante inovaţii pe care Samsung le aduce în piaţa de tele­fonie mobilă. Vorbim deja despre a patra generaţie de telefoane pliabile pe care noi le comercializăm, însă asta este o tendinţă pe care o observăm pe piaţa din România - din ce în ce mai multe persoane aleg să folosească un smartphone pliabil“, a punctat Tiberiu Dobre, menţionând că vânzările celei de-a patra generaţii de telefoane plia­bile Samsung au crescut de aproape două ori faţă de vânzările generaţiei de anul trecut.

„Faţă de generaţia a treia, faţă de anul trecut, suntem la peste 1,70 ca şi ordin de multiplicare. Este un ritm accentuat de creştere şi acest lucru ne bucură, pentru că putem să ne diferenţiem, putem să oferim experienţe cu totul şi cu totul noi. Aceste selfie-uri cu un telefon Z Flip sunt practic imposibil de realizat cu un telefon simplu, cu o formă clasică. Iar dacăvorbim de telefonul Z Fold, acesta poate fi folosit cu succes pentru videoconferinţe, luat notiţe, este practic o tabletă în care poate să intre în orice buzunar.“

În primele trei trimestre ale acestui an, Samsung a reuşit să îşi crească puţin cota de piaţă din punct de vedere cantitativ - cu 1,6 puncte procentuale, însă a scăzut din punct de vedere valoric cu 2 puncte procentuale. „În continuare suntem mândri şi totodată recunoscători că unul din doi români cumpără un telefon Samsung. Avem o cotă de piaţă la 9 luni de zile de 52,2% în unităţi şi aproape 45% în valoare“, a subliniat el.

 

 

 

Emisiunea ZF TechDay este realizată de Ziarul Financiar cu susţinerea Orange Techday