ZF TechDay

ZF TECH DAY. Tiberiu Găman, Jidvei: Am început implementarea unui proiect de agricultură de precizie în care investiţia totală se va situa la circa 500.000-600.000 euro. De la începutul anilor 2000 şi până în prezent, Jidvei a investit peste 100 milioane de euro în tehnologie şi digitalizare

22.09.2020, 00:07 Autor: Ioana Nita

Jidvei, unul dintre cei mai mari producători de vinuri de pe plan local, controlat de familia Necşu­lescu, a început implemen­tarea unui sistem de agricultură de pre­cizie, proiect care în total va însuma o inves­tiţie de circa 500.000-600.000 euro. Proiectul, realizat împreună cu Orange, include o serie de tehnologii şi echipamente precum reţea de tip LoRaWAN, soluţie Live Objects şi diferite tipuri de senzori.

„Cea mai nouă tehnologie pe care o luăm în calcul pe termen scurt şi mediu este un sistem care să ne ajute la o gestionare mai uşoară şi mai eficientă a tuturor datelor colectate şi dispozitivelor din teren - de la senzori până la utilaje şi personal. De aici au plecat cu discuţiile cu cei de la Orange pentru a face un sistem integrat de agricultură de precizie. Acum un an am făcut un proof of concept cu ei, fiindcă este un sistem bazat pe un tracking de precizie, un sistem de unde radio de tip LoRaWAN, iar având în vedere tipul reliefului de la Jidvei, format numai din dealuri, este complicat cu unde radio, astfel că a trebuit un proof of concept mai complex. Acum proiectul este în curs de implementare. Avem totul soluţionat şi ştim ce vrem să facem, dar a fost un an complicat şi am amânat puţin, însă deja am început însă uşor uşor implementarea“, a declarat în cadrul emisiunii ZF Tech Day, Tiberiu Găman, tehnology development manager, Jidvei.

Implementarea sistemului de agricultură de precizie curpinde mai multe etape, astfel că în prima fază, producătorul local de vinuri se va axa pe integrarea anumitor tehnologii şi soluţii, urmând ca ulterior să dezvolte în continuare proiectul.  „Pe termen scurt ar fi urmărire în timp real a utilajelor, a oamenilor şi anexelor cu tehnologie RTK - Real Time Kinetics, ceea ce înseamnă o precizie de până la 2 cm, control al activităţilor şi al proceselor, overview în real time, eficienţa a funcţionării utilajelor şi eviden­ţierea cos­turilor pe com­bus­tibil, apă, etc. Iar pe termen lung avem un plan de mana­gement al bolilor, hărţi spec­trale, ma­na­gementul iri­gaţiilor şi al trata­mentelor - vom pu­tea face în viitor trata­mente şi fertili­zări variabile în funcţie de aceste hărţi, opeeraţiuni reactive şi o planificare eficientă. Beneficiile sunt multiple - de la minimizarea costurilor şi eficientizarea proceselor la o gestiune mai bună a tuturor componentelor“, a explicat el.

Proiectul de agricul­tură de precizie pe care Jidvei îl are în prezent în curs de plină implementare nu este însă singurul proiect de digitalizare şi tehno­logizare al producă­torului local de vinuri, acesta investind încă de la începutul anilor 2000 într-o serie de echipamente şi soluţii tehnice pentru eficientizarea proceselor din fermă sau din cramă. Astfel, până în prezent, investiţiile Jidvei în tehnologie şi digitalizare, care cu­prind atât echipamente, cât şi soluţii soft­ware se ridică la peste 100 milioane euro.

„Nu avem un buget anul exact. Acesta depinde foarte mult de necesităţile pe care le avem şi de cum este anul respectiv“, a punctat Tiberiu Găman.El a adăugat că de ceva timp sunt probleme pe piaţă - atât o scădere a forţei de muncă, cât şi încălzirea globală care afectează zona agriculturii.

“Şi mai avem şi foarte multă concurenţă aşa că am fost nevoiţi să investim foarte mult în tehnologie pentru a rămâne pe primul loc.”
Jidvei deţine cea mai mare plantaţie de viţă de vie din România şi din Europa cu proprietar unic, şi anume 2.500 de hectare, are 500 de angajaţi şi o capacitate de stocare a vinului de 35 de milioane de litri.

“Avem în total patru crame dintre care una este făcută recent. Este <<state of the art>>, este o cramă gravitaţională în care totul decurge după cum îi spune şi numele gravitaţional, ceea ce ajută foarte mult la tot procesul şi la calitatea vinului.”

Ce a mai declarat Tiberiu Găman în cadrul emisiunii despre tehnologiile implementate în cadrul Jidvei:

# Pe lângă modernizarea constantă a echipamentelor, atât din cramă cât şi din vie, cele mai importante de menţionat ar fi softurile de management în cramă care ne ajută să facem toate procesele automat de la procesarea strugurilor până la îmbutelierea vinului, modernizare pe care am făcut o în 2005 cu ajutorul unor fonduri europene. 

# În 2008 am achiziţionat prima maşină de plantat pe bază de GPS în prima maşină din Europa şi am reuşit să însămânţăm peste 1.500 de hectare cu ajutorul acesteia.

# De asemenea combinele de recoltat ne-au ajutat foarte mult după cum am spus forţa de muncă este din ce în ce mai redusă, iar combina de recoltat poate înlocui aproximativ 300 de persoane. Am început cu o combină în anul 2004, iar acum avem 13 combine de recoltat cu care recoltăm mai mult de 90% din suprafaţa, iar restul a rămas manual din cauza teraselor -  este mai complicat de intrat cu maşina.

# În urmă cu şase ani am implementat un software de geolocare a utilajelor ce ne ajută să determinăm distanţele parcurse, suprafeţele lucrate dar şi diverse detalii care ne ajută ca sectorul de mecanizare să aibă o mentenanţă mai facilă.

# Pe partea de digitalizare, una dintre platformele folosite de Jidvei este Field Climate. Aceasta presupune amplasarea a 11 staţii meteo de-a lungul celor 2.500 de hectare ce ne ajută să captăm cu ajutorul senzorilor informaţii de temperatura, umiditatea solului, precipitaţii şi aşa mai departe, informaţii care merg într-o altă platformă care funcţionează ca sistem de suport decizional şi vine în sprijinul persoanei cu factor de decizie în managementul de protecţie al viţei de vie. Aceasta ne afişează pe hărţi zonele sau parcelele cu riscuri ori de boli ori de îngheţ, depinde de ceea ce vrem să urmărim.

# Pe partea de software am implementat şi o aplicaţie numită <<for grapes>> care îi ajută pe şefii şi inginerii din ferma să colecteze date şi observaţii din plantaţiile viticole. Utilizând geolocaţii pe bază de GPS se pot privi parametri productivi vegetativi, agenţi patogeni şi dăunători, starea de nutriţie şi aşa mai departe.

Emisiunea ZF TechDay este realizată de Ziarul Financiar cu susţinerea Orange Techday